越來越胡塗

作者: ht333147 發表于 2012-3-20 15:41:33
2089 13
行政會議成員選擇性披露會議過程內容.
曾生譚生就話: 基於行政會議保密原則, 不予置評!
jellyfishy 發表於 2012-3-20 15:47:40 |顯示全部樓層

由於本版已有好幾個相關帖子, 為免成頁都係特選帖及方便大家集中討論, 請盡量利用相關帖子討論今次特首選舉.

這個帖會於今日5pm 左右刪除~

唔該版主代為處理  發表於 2012-3-20 15:48
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 15:58:12 |顯示全部樓層
ht333147 , 我唔可以用你名帖番你個帖去其他 post 呀~ 有d 帖係投票帖, 我做唔到合併. 剛見到peter 開了新的投票帖, 本想幫你帖過去, 但真係合併唔到~ 今次要麻煩你copy自己個段文字去第 二度啦~~~
不好意思啊~
回復

ht333147 發表於 2012-3-20 16:12:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 15:58
ht333147 , 我唔可以用你名帖番你個帖去其他 post 呀~ 有d 帖係投票帖, 我做唔到合併. 剛見到peter 開了新 ...

其實在出帖之前都有想過應否這樣出?
因覺已偏離選舉之事, 又覺得兩位最高領導人用這盾擋此矛, 是否合理?
因之前在其他帖見網友具法律知識, 想八下.
在職埸的都明白, 過於混亂, 有需要整理下.
(就是因評論兩位領導, 未知放在那帖較適合)
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 16:17:51 |顯示全部樓層

嘻~ 算啦, 唔開都開左帖, 我都攪唔到合併帖, 就留番呢個帖啦, 你繼續傾啦~ 我唔會刪帖喇~

你明我想集中討論個意思就得喇~

都係吹水啫~

心照, 心照.  發表於 2012-3-20 16:22
回復

八王爺 發表於 2012-3-20 16:33:27 |顯示全部樓層
披露行政議會內容跟選舉本來是兩回事。
不過,被人利用咗哩個原來保密嘅事,誤導群眾。
而行政議會內容保密為先,還是公眾利益為先,根本同選舉沒有關係!

我就係唔明: 是否可以用保密原則理由來拒絕評論  發表於 2012-3-20 16:40
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 16:39:01 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-20 16:33
披露行政議會內容跟選舉本來是兩回事。
不過,被人利用咗哩個原來保密嘅事,誤導群眾。
而行政議會內容保密 ...

行會議案內容和選舉有關的地方是影響其中一個參選者的勝負.

啊爺大為高興, 議會內有成員含動用防暴隊/解放軍基因  發表於 2012-3-20 16:46
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 17:05:40 |顯示全部樓層

我覺得梁係有講過有關言論, 不過要看上文下理才可說他的行政意向.

大膽假設, 當時情況
唐: 今次可能有幾十萬人圍政府總部, 怕有暴動喎
葉: 7.1都好和平進行, 應該不會出現暴動
唐: 唔係喎, 硬推23, 會有好大反, 我驚喎
葉: 我哋有足夠警力維持秩序, 應該沒問題
梁: 唉, 我怕咁樣硬推23, 香港遲早會有一次要用防暴隊和嗺淚彈震壓示威
葉: 唔係呀?
唐: 嘩, 你咁講, 不如通知埋中央, 叫解放軍隨時候命啦.
葉: 大家返番正題, 唔好亂講無謂.....

所見無異, 個人都覺得是豬豬斷章取義, 意圖引起公眾恐慌  發表於 2012-3-20 17:11
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 17:17:13 |顯示全部樓層

都係老作, 不如作多兩句更存神:

大膽假設, 當時情況
唐: 今次可能有幾十萬人圍政府總部, 怕有暴動喎
葉: 7.1都好和平進行, 應該不會出現暴動
唐: 唔係喎, 硬推23, 會有好大反, 我驚喎
葉: 我哋有足夠警力維持秩序, 應該沒問題
梁: 唉, 我怕咁樣硬推23, 香港遲早會有一次要用防暴隊和嗺淚彈震壓示威
葉: 唔係呀?
唐: 嘩, 你咁講, 不如通知埋中央, 叫解放軍隨時候命啦.
葉: 大家返番正題, 唔好亂講無謂.....秘書, 剛才講嘅唔好入記錄
梁: 我都係隨口up啫, 就當我冇講過

所以梁一直話自己冇講過.

實在你唔去做編劇哂左你天份。好傳神。  發表於 2012-3-20 20:10
首領您都在場呀?"水門事件"變左"門常開事件" ^0^  發表於 2012-3-20 17:38
回復

doko 發表於 2012-3-20 17:34:56 |顯示全部樓層
嘩, 好鬼傳神, 好似你有份開咁

唐唐想盡地一煲, 為咗要做突手, 可以不擇手段

老作我最叻  發表於 2012-3-20 21:49
我反而覺得佢想一拍兩散  發表於 2012-3-20 20:08
peter 可能秘撈編劇  發表於 2012-3-20 18:05
回復

empire 發表於 2012-3-20 18:23:15 |顯示全部樓層
我覺得政府推任何政策前, (行會)都應該諗定最充足嘅準備, 作最壞嘅打算。
響討論假如硬推23條時, 討論應對示威者演變為暴動 (最壞情況) 而出動防暴隊及摧淚彈, 亦不足為過。
cy (假如真係有響行會入面)提過出動防暴隊及摧淚彈, 都只係合理意見; 我唔認同唐生講呢個係公眾利益。

x 2  發表於 2012-3-20 19:51
回復

ht333147 發表於 2012-3-20 18:30:00 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-3-20 18:23
我覺得政府推任何政策前, (行會)都應該諗定最充足嘅準備, 作最壞嘅打算。
響討論假如硬推23條時, 討論應對 ...

若是為公眾利益, 當時應已講出來,
佢又唔似咁深城府, 留待日後有需要先爆出來      
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 21:49:40 |顯示全部樓層
若果以公眾利益為先, 佢婚外情搞到佢誠信破產, 即係哩單嘢有好大公眾利益啦, 又唔見佢交待清楚?  又話公眾利益凌駕一切?  超.
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 21:50:56 |顯示全部樓層
新聞好似話曾生話要處理外泄行會哩單嘢喎.

有"解放軍"呢3個字  發表於 2012-3-21 10:21
咁唐唐算唔算係外泄國家機密呢?  發表於 2012-3-21 10:20
所以我話, 老曾都唔知撐唔撐落去  發表於 2012-3-20 22:23
回復