Anyone go 深圳花卉世界 this SAT?

作者: keith99 發表于 2012-3-20 14:27:24
3247 15
Anyone go 深圳花卉世界 this SAT?
newbie 發表於 2012-3-20 16:31:20 |顯示全部樓層
never been there but want to go ah ...........
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 16:31:40 |顯示全部樓層
係唔係福田果個呀?  去過一次, 會很失望.  不要去了.

無留意一排, 原來大帝既貓頭鷹隊又多左好多成員喎....  發表於 2012-3-21 09:30
回復

四眼家丁 發表於 2012-3-20 17:28:40 |顯示全部樓層
應該係近蓮花二村,果度花同魚都好少,普通過普通嘅品種!擺滿一地,好多都好似有病咁!地方得個大字;行到腳軟,失望而回!
回復

teddybear10_10 發表於 2012-3-20 17:54:44 |顯示全部樓層
是哦, 去過了, 但很失望.
回復

keith99 發表於 2012-3-21 09:58:23 |顯示全部樓層

I would like to buy some Large pots from there, anyone know the price and products - 红陶土花盆?
回復

kinangus 發表於 2012-3-22 12:13:27 |顯示全部樓層
去過"深圳花卉世界"一次, 品種對我不太給引, 還會睇人開價.
花盆會比香港平一點但要考慮運費問題.
地方很大. 較入的地方很靜, 一個人去要小心.

ps. 有花友去過"深圳农科中心花卉总汇"嗎? 那邊會好點嗎?

深圳农科中心,只係一個大街市>.<  發表於 2012-3-22 21:42
回復

kinangus 發表於 2012-3-23 12:58:29 |顯示全部樓層

RE: Anyone go 深圳花卉世界 this SAT?

kinangus 發表於 2012-3-22 12:13
去過"深圳花卉世界"一次, 品種對我不太給引, 還會睇人開價.
花盆會比香港平一點但要考慮運費問題.
地方很大 ...

re. 呀雞老豆
ic, 街市咁就無咩興趣啦. thanks
回復

dick168 發表於 2012-4-12 18:35:14 |顯示全部樓層
我去過深圳花卉世界貨色都是一般般的,不如去廣洲芳村花鳥魚蟲世界行吓,有冇農友識路帶隊一或兩天遊血併廣洲?
回復

Eccoabby 發表於 2012-4-24 10:01:46 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-12 18:35
我去過深圳花卉世界貨色都是一般般的,不如去廣洲芳村花鳥魚蟲世界行吓,有冇農友識路帶隊一或兩天遊血併廣 ...

我都好有興趣去睇下!

你識唔識路帶隊一天遊?  發表於 2012-4-24 11:02
回復

Eccoabby 發表於 2012-4-24 14:06:46 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-24 10:01
我都好有興趣去睇下!

吾識呀,諗住跟埋你地去咋
回復

dick168 發表於 2012-4-24 14:11:10 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-24 14:06
吾識呀,諗住跟埋你地去咋

甘樣不如下個月我先去探路,番來再報告好了。
回復

八王爺 發表於 2012-4-24 14:44:04 |顯示全部樓層
去廣州連車錢都蝕埋!
福田可以開車去,用腳行就免了。
福田花卉世界其實有一兩間出售多肉,香港少見的。
但价錢唔平。
花盆可以好平,但都有花友讲咗,运费唔平,加上樓主想買陶盆,有打破的风险。

純粹個人睇法,去大陸買园艺货品/植物,除非批发,一般花友实不合适。
回復

藍烏龜 發表於 2012-4-24 14:45:06 |顯示全部樓層
Eccoabby 發表於 2012-4-24 10:01
我都好有興趣去睇下!

我去過其實唔難去, 深圳坐火車去廣州轉地鐡,.都算方便
動物有好多品種,應有盡有, 你唸唔到都有, 孔雀都有得買,
但我去嗰日好大雨,花那邊都收了不小, 我也行不了好耐,
因為花那邊是露天的, 可以去睇睇的,
大大組團嗎
回復

nightscrawler 發表於 2012-4-25 01:24:05 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-12 18:35
我去過深圳花卉世界貨色都是一般般的,不如去廣洲芳村花鳥魚蟲世界行吓,有冇農友識路帶隊一或兩天遊血併廣 ...

花鳥魚蟲都OK, 地方幾大, 主要賣的東西大小比較適合香港的居住環境, 廣州東站可以轉地鐵係花地灣落車, 一出就係. 東站去花地灣大概要1小時左右.

嘩!撘地鐵都要成個鐘頭甘遠?  發表於 2012-4-25 11:37
回復

nightscrawler 發表於 2012-4-25 23:53:40 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2012-4-25 01:24
花鳥魚蟲都OK, 地方幾大, 主要賣的東西大小比較適合香港的居住環境, 廣州東站可以轉地鐵係花地灣落車, 一 ...

由廣州既東面去到廣州的西面, 中途都有十幾個站的, 坐的士可能會快D. 我說1個小時係預多咗小小BUFFER. HEHE~

個樹都好大, 我覺得同旺角好唔同, 值得去睇吓. 大部份鋪頭都可以托運貨品落香港, 通常係太子拎, 至少我問過幾間賣盆景的都可以.
回復