【meiian'soap 】喜瑪拉雅黑岩盐皂

作者: meiian 發表于 2012-3-17 17:17:41
2776 11

本來是買模具的,結果看上店裡的岩盐。
也看了店主關於椰盐皂的文章。
看到配方,呆了一下。
下面配方是參照一位多倫多的皂友:

配方:椰子油100%,岩盐50%,名付其實的椰盐皂。(這塊我選用了喜瑪拉雅的黑岩盐!)

第一個嚇倒是皂只有椰子油,二是添加物(岩盐)的量居然是總油量的50%。
PS:一般添加物量是2~3%,最多也不超5%。

不過看到用過的人都一致好評,驚喜連連似的。
我決定試一下。
因為是100%椰子油,加上這麼大的盐量的關係。所以3小時就先脫模先切了,免得晚了切,會太硬,很易切碎。
因為岩盐的原因,都切不平正。
淡淡的藍色很好看,不過聽說會退色(淚~~~)
美好的東西都短暫>3<

不是說盐會讓導致泡泡不多嗎?就算用到100%椰油也泡沬不多嗎?可是我還是能搓出很多泡泡,哦耶 ^0^
是洗工具時搓出來的泡泡。
泡泡很多很細緻。
但味道很不好聞。因為這是黑盐,含有硫磺成份,所以洗起來有一股硫磺味。不過沖水後就有了,皮膚上聞不太到那股味。
雖然是100%椰油,但洗完手完全不乾澀。
不知道洗澡的洗感會怎樣?!期待~~~

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2012-3-17 17:20:38 |顯示全部樓層
上年台灣很流行這個皂, 但沒乜人提過洗後感~

我沒試過呀~家中有包粉紅岩鹽一直待著~   期待你的用後報告啊~

依家有洗感了,我就係睇完,話洗感吾錯先試整...不好尼隻黑盐好難聞,一陣硫磺味..  發表於 2012-3-17 18:45
回復

cklife 發表於 2012-3-17 17:21:20 |顯示全部樓層
多謝分享....過多兩個星期可以再報告一下效果嗎?

我都比100%椰子油嚇倒....但我又未試過100%椰子油沖涼會係點....好想睇下你既用後感...

好...遲D試完再報告...^0^  發表於 2012-3-17 18:46
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-17 17:25:10 |顯示全部樓層
見台灣皂友那個配方也是一樣, 問他們點解要100%椰子皂, 佢地話鹽勁吸水, 若油脂又勁吸水的話, 會好易壞皂, 加上舊皂用來磨砂, 爽一點用椰子油是應該的.
上年有個朋友用黑鹽打皂, 佢先用一半鹽入攪拌機打粉, 另一半整碎d, 免得太大粒鹽, 切爛舊皂, 結果出來好似石春, 又有d 似恐龍蛋~~   

咁...有無話特別好用呀?  發表於 2012-3-17 19:04
回復

meiian 發表於 2012-3-17 18:50:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-17 17:25
見台灣皂友那個配方也是一樣, 問他們點解要100%椰子皂, 佢地話鹽勁吸水, 若油脂又勁吸水的話, 會好易壞皂,  ...

我見佢地話,因爲盐會令泡泡變少,所以要用到高比例椰子油.
但我洗d工具時又搓到好多泡...如果一直都搓到咁多泡,我下次就改過個配方,搭番d保濕ge油.
不過洗完d工具,手都吾怕乾,吾知用係身會點...
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-18 17:43:36 |顯示全部樓層
晾皂情況如何?
我有皂友的鹽皂,正在晾的階段,開抽濕机,皂皂還是不停出汗。

咁勁.....  發表於 2012-3-18 17:58
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-18 18:03:21 |顯示全部樓層
我諗是鹽作怪~   我都好怕D 皂唔乾~   
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-3-18 23:54:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-18 18:03
我諗是鹽作怪~   我都好怕D 皂唔乾~

鹽係勁吸水,而且會減低椰子油發泡作用,所以用100%椰油都唔會太澀~不過晾皂真係要開抽濕機先得~
粗鹽用黎做磨沙反而會擦損皮膚,所以不宜太密使用
回復

meiian 發表於 2012-3-19 13:04:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-18 17:43
晾皂情況如何?
我有皂友的鹽皂,正在晾的階段,開抽濕机,皂皂還是不停出汗。 ...

我都怕佢狂出汗,加上尼排天氣時濕時乾,所以尼幾日我都係放係紙箱入面,再放盒吸水河馬入去...
不過第二日已經好硬囉...
回復

meiian 發表於 2012-3-19 13:07:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-17 17:25
見台灣皂友那個配方也是一樣, 問他們點解要100%椰子皂, 佢地話鹽勁吸水, 若油脂又勁吸水的話, 會好易壞皂,  ...

我就係睇完尼個博文,所以忍不住想試...

http://maggiewang.pixnet.net/blog/post/28619623

睇完...我也想做一塊,試試這個特別的配方。  發表於 2012-4-22 07:48
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-20 16:38:07 |顯示全部樓層
喂~~~ 夠一個月喇~~~ 有無更多用後感呀? 
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-20 16:38:57 |顯示全部樓層
meiian 發表於 2012-3-19 13:07
我就係睇完尼個博文,所以忍不住想試...

http://maggiewang.pixnet.net/blog/post/28619623 ...

剛看到有blog說它的好處可以治療香港腳~ 我諗,咁高鹽比例,應該有d殺菌功能~

有一個濕疹止痕配方,就係用鹽水浸,真係止到痕。但浸完皺晒皮,我怕傷皮膚唔敢再試。  發表於 2012-4-22 07:45
回復