大家覺得雜貨店係式微行業嗎?

作者: jay嵐 發表于 2012-3-16 19:37:17
2336 11
我覺得雜貨店係式微行業囉.

因為,我好耐都無幫襯雜貨店>_<

唔知你地點睇呢?

單選投票, 共有 24 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
cowslip 發表於 2012-3-16 20:51:47 |顯示全部樓層
經常去買野
回復

msfion 發表於 2012-3-16 21:35:28 |顯示全部樓層
喜去雜貨舖買鹽,南乳,米粉.菜莆........還有...是......情....

x 2, 買隻蛋都一定靚過超市  發表於 2012-3-25 23:09
x2~  發表於 2012-3-17 14:10
回復

cklife 發表於 2012-3-17 09:17:25 |顯示全部樓層
其實依家有好多精品雜貨店,貨品係超市無既。

而且,街市裡面其實有好多雜貨檔口,應該算係雜貨店吧...亦好多主婦幫襯,因為方便。
而且大家有共識,超市既野貴.....所以有部份野我地會去雜貨舖、藥房、街市菜檔買,都唔會幫襯超市。
回復

kwanyeehui 發表於 2012-3-17 15:42:24 |顯示全部樓層
我喜歡去超級市場買, 免找贖麻煩. 當然等Apita嘅1號, 15號. 吉之島嘅2號同20號有折扣就入貨.
我住果區一喺地產舖, 一喺銀行, 又無嘜雜貨店喎.
回復

mummy 發表於 2012-3-17 16:51:00 |顯示全部樓層

我鍾意雜貨舖多D,尤其是嗰啲會教你邊隻米同邊隻米嘅分別。不過最好得閒抺下啲麈
上星期行行下花墟,行到連糧油雜貨都買埋,抬咗一大袋返屋企。
屋企附近只有超市,要被迫買貴嘢,連只蛋都貴過人。
式微,只喺被迫。
回復

claudiatang 發表於 2012-3-17 21:30:20 |顯示全部樓層
其實我都鍾意去舊式士多買東西(可以吹水),但我這區的士多都不便宜。
回復

keung 發表於 2012-3-25 00:02:46 |顯示全部樓層
去雜貨店買嘢多因比超市平
回復

2020 發表於 2012-3-25 23:13:56 |顯示全部樓層
買舊炸菜,買D菜浦或欖角.........超市...........都唔係果種味既
回復

leeleeplant 發表於 2012-3-27 17:05:46 |顯示全部樓層
我會視乎間雜貨舖有乜賣點,譬如我街口間D蛋又大又靚,都係一蚊隻,佢D紅豆煲出尼可以起沙咁,超好味嘅。而且買慣買熟,價錢好少起起跌跌嘅,唔似去百X成日要等減價,或要買孖裝至有特價Law.  我會支持雜貨店
回復

胡步勁 發表於 2012-4-3 05:52:44 |顯示全部樓層
想去,但多數會忘記了去了7-11,有時改個習慣性係好難
回復

八王爺 發表於 2012-3-26 06:16:21 |顯示全部樓層
我哩度舊區,雜貨店是不能少的。
超巿點會賣一磚南乳,三蚊雲耳過你。
雜貨店絕不會消失。
當然在大型公屋,高尚住宅那些仁哥仁姐,
很少機會享受到雜貨店購物,互動的樂趣。
因為佢地只想買完嘢,俾錢走人,講多兩句都嫌費事。
快啲玩IPHONE, 同回家上網,返入個自閉位。
回復