係咪同天氣有關?

作者: agnespoon 發表于 2008-4-1 00:02:10
1374 11
唔知係咪天氣潮濕問題, 我覺得d泥好似唔多吸水咁, 我已經幾日冇加水, 但見到佢d泥仲係好有水份. 而且近排發覺d av 真係好易有蟲or有菌, d葉又易爛同埋易變黑, 真係唔知咩問題. 好煩惱. 其實用咩泥種av會好d呢? 我依家用緊非洲紫羅蘭既專用泥. 同埋我想問係咪不論佢係bb苗定係已經開緊花既av, 係新買返黎既時候, 係咪最好都係第一時間做晒殺菌, 殺蟲同埋變泥好d呢?
george 發表於 2008-4-1 02:38:19 |顯示全部樓層
天氣潮濕的確令人煩惱,
想問下你用緊既「非洲紫羅蘭既專用泥」係自己溝,定還是買現成的?
若買繽紛/花寶現成的,我建議可再加少少珠石/珍珠岩,會較疏水。
我買所有植株,都會切根浸開稀漂白水再種,雖然初期會樣衰少少,但就未試過再染蟲害,安心好多
回復

keung 發表於 2008-4-1 09:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-4-1 02:38 發表
天氣潮濕的確令人煩惱,
想問下你用緊既「非洲紫羅蘭既專用泥」係自己溝,定還是買現成的?
若買繽紛/花寶現成的,我建議可再加少少珠石/珍珠岩,會較疏水。
我買所有植株,都會切根浸開稀漂白水再種,雖然初期會樣衰少少,但就未試過 ...

我想問吓切根是不是將牠砍頭同新再種植過
回復

mkpetpet 發表於 2008-4-1 10:14:16 |顯示全部樓層
我都想知.  因為,  尋日都係花墟 "綠 x x" 買0左盆 #412.
p.s.純粹鍾意個 lum把 .
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 10:35:05 |顯示全部樓層
原帖由 keung 於 2008-4-1 09:33 發表

我想問吓切根是不是將牠砍頭同新再種植過

代答,係呀,就係斬頭.我就冇咁勇,都係沖涼換泥再隔離2星期就算.~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-1 11:08:10 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-4-1 02:38 發表
天氣潮濕的確令人煩惱,
我買所有植株,都會切根浸開稀漂白水再種,雖然初期會樣衰少少,但就未試過 ...

包泥我係超市買架咋, 哈哈!
不過我係新手, 而且佢地又係bb苗, 我開切根後佢會死左喎, 除左切根之外, 仲有冇其他放法呀? 如果用植物用果d殺菌及殺蟲劑, 離開少少兜面噴佢又得唔得呢?
回復

george 發表於 2008-4-1 14:26:48 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 10:35 發表

代答,係呀,就係斬頭.我就冇咁勇,都係沖涼換泥再隔離2星期就算.~

哈哈,
係我講得唔夠清楚,
我意思既「切根」只係切去舊根;
而斬頭係將植株一分為二(既保留植株底部,同時切去植株生長點另外上盆)
回復

george 發表於 2008-4-1 14:28:56 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-1 11:08 發表

包泥我係超市買架咋, 哈哈!
不過我係新手, 而且佢地又係bb苗, 我開切根後佢會死左喎, 除左切根之外, 仲有冇其他放法呀? 如果用植物用果d殺菌及殺蟲劑, 離開少少兜面噴佢又得唔得呢? ...

可以用洗潔精水淋花
一升水約加2-3滴
淋洗潔精水後約半個鐘再落清水淋透
回復

agnespoon 發表於 2008-4-1 14:54:12 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-4-1 14:28 發表

可以用洗潔精水淋花
一升水約加2-3滴
淋洗潔精水後約半個鐘再落清水淋透

如果咁樣淋法, d花同葉咪好易會有水斑羅?
回復

george 發表於 2008-4-1 14:54:59 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-1 14:54 發表

要放o係通風位
回復

agnespoon 發表於 2008-4-1 14:56:04 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-4-1 14:54 發表

要放o係通風位

好, 返去試下先.
回復

cheong 發表於 2008-4-1 16:27:29 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-1 14:54 發表

我會用紙巾索一索大滴水珠先
回復