新手幾問-av

作者: sun147 發表于 2012-3-13 15:12:57
1548 8
1. 我買了一盆av, 終於種見到佢有4-5個花冧, 但點知第一個冧開花謝了之後, 其他幾個較細的花冧冇繼續大, 最後仲變咗''咖啡色-->謝埋''!! 點解會咁?? 我又冇係佢開花期間施肥喎!!

2. 幾個月前係''賓x''買咗一個叫purple lace 的花苗, 但佢已經過咗4個月, 冇大到又唔係死, 我都唔知應該點做, 我已經試過同佢換過一次泥, 都係咁!

thanks!!!!
nwss54510 發表於 2012-3-13 15:19:24 |顯示全部樓層
1. 買回來時有花苞了?? 如果是新買回來, 花苞可能會消苞的, 因為av還沒適應到新環境
回復

sun147 發表於 2012-3-13 15:26:33 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2012-3-13 15:19
1. 買回來時有花苞了?? 如果是新買回來, 花苞可能會消苞的, 因為av還沒適應到新環境 ...

買回來時是中苗未有冧, 等咗n咁多個月後終於有4個, 但唔知點解開完第一個, 跟住其他的3個就唔再長大, 變啡色然後謝埋, 好傷心 , 我第一次種到佢有冧喎!!
回復

nwss54510 發表於 2012-3-13 15:28:28 |顯示全部樓層
sun147 發表於 2012-3-13 15:26
買回來時是中苗未有冧, 等咗n咁多個月後終於有4個, 但唔知點解開完第一個, 跟住其他的3個就唔再長大, 變 ...

見花苞後有冇移動過佢個位置??
回復

比得大帝 發表於 2012-3-13 15:34:57 |顯示全部樓層
通常新手都係淋得太多水
回復

sun147 發表於 2012-3-13 15:35:03 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2012-3-13 15:28
見花苞後有冇移動過佢個位置??

冇, 不過佢個位置到中午時係會有d微弱的陽光晒到喎!! 我期間冇落過肥添!!
回復

sun147 發表於 2012-3-13 15:37:16 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-13 15:34
通常新手都係淋得太多水

咁係咪開花到可以等到個盆''好輕身''先淋水?? 咁問題2知唔知係咩事呢?? thanks!!!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-13 15:45:39 |顯示全部樓層
sun147 發表於 2012-3-13 15:37
咁係咪開花到可以等到個盆''好輕身''先淋水?? 咁問題2知唔知係咩事呢?? thanks!!! ...

1. 幾時都係等到好輕身才淋水
2. 先幾個月也很冷, 會長得慢一點, 如果葉沒有死, 留意澆水情況, 過一兩個月再看如何.
回復

sun147 發表於 2012-3-13 15:47:14 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-13 15:45
1. 幾時都係等到好輕身才淋水
2. 先幾個月也很冷, 會長得慢一點, 如果葉沒有死, 留意澆水情況, 過一兩個 ...

謝謝!!!
回復