新手 - 剛剛抽中慧翠道-社區園圃, 有咩要做,請指教

作者: wendywoo72 發表于 2012-3-12 14:56:02
4230 17

大家好!

新手, 請各位多多指教.  請問有咩要預備. 第一次玩咩都唔識. 15/4 收田.

是不是要買有機肥開田果日用.
是不是要種家苗在家, 等焗田後放田.
有咩合時既品種可以種. 有咩係容易種ga.
想種合掌瓜,青瓜.蕃茄同薯仔.

好緊張,唔知有咩要預備.
青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 15:08:19 |顯示全部樓層

開心農場真實版之社區園圃~PEGGYKYW

惡田有好報~惡姨

你有空先睇睇高手們實況種社區園圃~

我都係ARM ARM 2月中先開田, 都係新手, 邊種邊學~

你買基肥先, 約3斤骨粉, 約3斤花生夫 & 熟可灰(五金店有售)

而家可以種D豆類, 如豆角或 青瓜....栗米.. 青通菜~

如果你種子未買, 我可以分享給你, 你要PM問我攞地址, 加一個回郵信封,

你可以係屋企培定苗, 快D~

評分

查看全部評分

回復

wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:12:38 |顯示全部樓層
多謝指導, 係唔係去花墟買約3斤骨粉, 約3斤花生夫 熟可灰就去五金店.  
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 15:20:29 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:12
多謝指導, 係唔係去花墟買約3斤骨粉, 約3斤花生夫 熟可灰就去五金店.

你住邊區, 如果九龍就花墟買, 如新界屯門, 可以去元朗 & 藍地買,

熟石灰我上次買$2, 巳夠用!

http://hkplants.com/thread-87786-1-1.html >>這POST係我發的, 你可以進去睇吓~

有咩問題, 就記得出POST問問人~
回復

wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:29:21 |顯示全部樓層
我住香港島果頭ga. 我都有睇你個post. 我想知苦瓜苗同節瓜苗係邊到買. 係唔係宜家要種定苗.
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 15:34:25 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:29
我住香港島果頭ga. 我都有睇你個post. 我想知苦瓜苗同節瓜苗係邊到買. 係唔係宜家要種定苗.
...

苦瓜, 我上次係街市煮苦瓜, 個剩留底種子晒乾, 我有節瓜種子, 我可以分享給你,

你住香港島, 你係上環西港城, 馬會隔離有好多種子店, 你去果度可買肥料或種子~

如果你屋企個窗有太陽, 你可以培定苗先~

朋友仔你可以參考農作物種植時間表
回復

wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:46:28 |顯示全部樓層
即係可以買苦瓜食時,可以用番d種子. 多謝你既資料.
好有用呀!

苦瓜要熟到變紅阿,太生啲種子種唔到,而且要早陪苗,因為苦瓜發芽好慢好慢的  發表於 2012-3-13 00:02
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 16:05:25 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-3-12 15:46
即係可以買苦瓜食時,可以用番d種子. 多謝你既資料.
好有用呀!

蕃茄都得~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 16:10:56 |顯示全部樓層
有空你記著上導師的堂~有野學~
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 00:35:58 |顯示全部樓層
請問怎樣申請社區園圃 ?
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 00:36:33 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-3-12 15:34
苦瓜, 我上次係街市煮苦瓜, 個剩留底種子晒乾, 我有節瓜種子, 我可以分享給你,

你住香港島, 你係上環西 ...

回復

青蛙媽媽 發表於 2012-4-10 00:57:02 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 00:36

.http://www2.lcsd.gov.hk/cf/search/leisure/list.cfm?lang=b5&type=crsp
回復

鏇媽 發表於 2012-4-10 10:12:17 |顯示全部樓層
我都係新手呀..

同時親人抽到了慧翠道-社區園圃...星期日去開田了.. 請大家多多指教~

我昨天買了 1) 通菜 .2) 莧菜 3) 櫻桃蘿白 4) 南瓜 5) 早水蘿白 (原先唔想買)  6) 老闆送了點竹芹菜種子俾我.. (佢話要6月種)  同埋 骨粉.. 基肥個D..  

而且打算會發4~5隻薯仔芽...  拎埋去種...  依家考慮想種埋秋葵... OR 紅菜頭..

另外, 我想請問... 節瓜要種幾耐的? 是否瓜裡的種子就可以種? 謝謝~

回復

wendywoo72 發表於 2012-4-10 14:50:06 |顯示全部樓層
鏇媽 發表於 2012-4-10 10:12
我都係新手呀..

同時親人抽到了慧翠道-社區園圃...星期日去開田了.. 請大家多多指教~

請問你去邊到買種子?
回復

鏇媽 發表於 2012-4-10 14:56:16 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-4-10 14:50
請問你去邊到買種子?

我係上環馬福記買種子 同埋.基肥..

我依家都研究緊我有無野...未買..   諗住搵日出去花墟攪埋佢...

但因為我無培苗.. 我依家諗緊我係唔係要要買定網去..  同埋.. 要唔要買定泥去...

又唔清楚要唔要焗田... 薯仔芽可以發未...  (因為如果要焗田, 咁我即係要 21/4 先可以下種, 咁如果我依家開始發薯仔芽..唔知可唔可以放到咁耐先種落田..)
回復

wendywoo72 發表於 2012-4-10 15:01:46 |顯示全部樓層
i我兩星期前已買薯仔, 薯仔芽都係剛剛有咋. 你要買定.  我都係新手. 星期日去收田, 係唔係早上9點去,有導師講解.
回復

鏇媽 發表於 2012-4-10 16:20:15 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-4-10 15:01
i我兩星期前已買薯仔, 薯仔芽都係剛剛有咋. 你要買定.  我都係新手. 星期日去收田, 係唔係早上9點去,有導師 ...

我見有SHARING 講每日用水沖薯仔, 3~4 次.. 放埋一邊.. 跟住... 4,5 日左右就發芽...

咁我今日都去發定先~.. THANKS..
回復

wc489 發表於 2013-3-13 20:02:26 |顯示全部樓層
wendywoo72 發表於 2012-4-10 15:01
i我兩星期前已買薯仔, 薯仔芽都係剛剛有咋. 你要買定.  我都係新手. 星期日去收田, 係唔係早上9點去,有導師 ...

Hello, 你好啊,我都係新手,又係啱啱收到通知被抽到社區農圃計劃的消息,都係慧翠道呀,請多多關照
回復