愛上香草(3名25日加了Rosemary)

作者: ysljjj 發表于 2012-3-12 13:01:45
2296 5

由上年開始種香草,初時只係種左幾種,basil, fennel。見倒佢地快速成長好開心,開始越黎越愛上香草。

Basil能渡過冬天,不停長花我不停剪,留左一條花等佢繼續生長,試下依照你地既文章咁教留種子。

這盆Fennel上年10月時影的,

現在大左好多啦。

Marjioram10月時,真的生長得慢

現時既情況

百里香都係超慢

貓薄荷生長得好快,今早我仲剪左d落黎比幾隻貓試,high到碌左落地。

Rosemary原來好細就已經有味,好香!之前試過買成盆返黎,唔識種過唔倒夏天,希望用種子種大倒過到夏天啦!

週末見倒bunbun返左好多香草,買左幾盆返黎,檸檬香蜂草,檸檬班葉百里香,刺荽茜,檸檬馬鞭草和三木既一盆月桂小苗。

呢兩個星期落左幾他香草種子,Mint, Sage, Borage, 萬壽菊, Lavender。

menthol 發表於 2012-3-15 15:20:46 |顯示全部樓層
原來你種咗咁多野!!! 好勁!!
回復

ysljjj 發表於 2012-3-15 16:54:08 |顯示全部樓層
menthol 發表於 2012-3-15 15:20
原來你種咗咁多野!!! 好勁!!

係呀,種種下越種越多,樣樣香草都想種。而且用種子種真係好有成功感,出倒芽種得大好開心^^
回復

ysljjj 發表於 2012-3-25 08:32:27 |顯示全部樓層

呢盆Rosemary係幾盆小苗之中最壯架啦,已經有香味,希望佢能渡夏!
回復

ysljjj 發表於 2012-4-29 09:48:06 |顯示全部樓層

百里香唔覺唔覺長左好多,但係咪咁幼既呢?係咪要修剪一下?

之前買左盆tea tree苗,換左個大盆之後生長得幾快。

而呢盆bay leaf苗都大左好多喇。
回復

mrsbearbear 發表於 2012-4-29 16:07:11 |顯示全部樓層
我都係最近愛上香草,貪佢又香又可以食

me too, 又食得又香同埋少d蟲害 :)  發表於 2012-4-30 09:24
回復