花苗與你們的不一樣(新丁一問)

作者: yingying 發表于 2008-3-31 21:51:37
1268 7
問題1.是迷你品嗎?甚麼叫原生根?是否要去掉黑黑的才可上盆?
麻煩各位朋友 Thanks so much
Tony 發表於 2008-3-31 21:55:25 |顯示全部樓層
no.1唔似AV喎

回復

yingying 發表於 2008-3-31 22:01:18 |顯示全部樓層
其實我第一個問題就系想問,是否AV?
但小花店店主話係,自己又唔係好知,不知是否被騙了
回復

kelly 發表於 2008-3-31 22:02:18 |顯示全部樓層
呢個好似叫石蝴蝶, Petrocosmea forrestii 唔係av,
但係係屬苦苣苔既一種, av既親戚

回復

Tony 發表於 2008-3-31 22:03:21 |顯示全部樓層
就算唔係AV,都係苦苣苔個D啦
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 22:47:01 |顯示全部樓層
d根爛哂wo,所以唔係好吸到水.最好剪清黑色部份,並去外圍爛葉(不妨剪盡d),再用珍珠岩浸,應該幾日就可以出根,到時再落返泥.是大手術啦,不過好快佢就會生返靚.~
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 22:51:33 |顯示全部樓層
如果兩張圖是同一款的話,我覺得應該是Petrocosmea duclouxii,因為佢比Petrocosmea forrestii多毛,葉緣呈鋸齒型.~
回復

yingying 發表於 2008-3-31 23:33:02 |顯示全部樓層
原來係親戚anyway我都會比心機種,靚啲再post上來,Thanks.
回復