日本蕃薯一問

作者: Sidney 發表于 2012-3-10 22:12:55
5417 17

在x田買了一袋標明『日本蕃薯』的蕃薯去BBQ, 價格比本地的貴很多, 但係細細個好精緻, 同埋真係好味好多!

朋友話『日本蕃薯』一定係紫肉, 連皮都帶紫紅色, 但我買嗰袋啲肉係淡橙色, 煨熟係深橙色, 但又有別於一般黃肉蕃薯, 請問我是被騙了嗎?

不過, 反正好食, 留了半舊浸水自己種!

麥雅棠 發表於 2012-3-10 23:23:41 |顯示全部樓層

日本蕃薯唔係品種名, 只係標名日本品種 或者 日本種既.
紫心蕃薯係比較細既品種, 所以常見D. 黃心蕃薯亦有多個品種.
最重要係好食.
至於樓主有冇被騙, 要睇你係咪地方買. X田應該信得過.

種蕃薯唔使浸水, 放陰涼地方就好快生芽. 浸水可能會浸爛.

Thanks a lot!  發表於 2012-3-10 23:28
回復

cowcowpop 發表於 2012-3-10 23:34:36 |顯示全部樓層
My friend say it is excellent.
Easy to growth and give a lot of Yam.

Good to try.
回復

大貓肉 發表於 2012-3-12 05:37:54 |顯示全部樓層
日本蕃薯有黃肉的,並不只有紫肉。
回復

大貓肉 發表於 2012-3-12 05:39:13 |顯示全部樓層
我都買左個北京蕃薯等發芽,佢比起日本蕃薯更甜更好味架!
回復

joelai 發表於 2012-3-12 09:27:26 |顯示全部樓層
如果係食葉,有無話日本的好食定中國的會食D﹖
回復

owlcyr 發表於 2012-3-12 10:12:06 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2012-3-12 09:27
如果係食葉,有無話日本的好食定中國的會食D﹖

如果認真咁分,如果要食葉,係有特別的品種的~
回復

joelai 發表於 2012-3-12 19:44:54 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2012-3-12 10:12
如果認真咁分,如果要食葉,係有特別的品種的~

那請問是甚麼品種﹖
回復

孖吉 發表於 2012-3-12 20:07:31 |顯示全部樓層

你睇吓呢度都己經有幾種日本番薯了:http://maruk-sozai.jugem.jp/?cid=52

大部份都是黃肉,右上角的 ムラサキイモ(紫芋)是其中一種紫肉番薯

謝謝分享!  發表於 2012-3-30 14:00
回復

Sidney 發表於 2012-4-5 00:31:14 |顯示全部樓層
浸咗好多日, 蕃薯已出莖(上面)及根(下面), 但中間舊肉發出惡臭, 無奈掉了肉及根, 留返條莖繼續浸水, 希望佢仲可以再出根啦!
回復

dick168 發表於 2012-4-7 17:10:04 |顯示全部樓層
蕃薯苗和荳苖與蕃薯及荷蘭豆應該是不同DNA的品種,蕃薯苗的蕃薯不甜的,蕃薯的苗也不好食的,荳苖的豆很細小不好食的,荷蘭豆的苗幼細也是不好食的,我種的蕃薯苗是向附近農民收採的品種,通常葉部發育大過根部。
回復

joelai 發表於 2012-4-7 15:53:42 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-6 11:32
我種個的台灣蕃薯葉外形不似普通蕃薯葉,是類似提子葉。

這是我種個種,不過老爺手機拍的,有點不清楚,唔知咩種,只知來自台灣,但發芽得好慢,成男人手掌咁長的蕃薯只出了一個芽位,同埋生得慢,同之前在街市買的都不同
回復

joelai 發表於 2012-4-8 13:22:05 |顯示全部樓層
thegardener 發表於 2012-4-8 12:25
紫心蕃薯發芽. 無在水中浸泡.

你就好啦,有咁大地方種,我只可以用盆仔,不過可以食葉^^
回復

thegardener 發表於 2012-4-8 12:25:20 |顯示全部樓層
紫心蕃薯發芽. 無在水中浸泡.
回復

dick168 發表於 2012-4-5 18:47:38 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2012-3-12 19:44
那請問是甚麼品種﹖

我曾經種過由台灣帶回來的蕃薯葉真係好味的,佢的蕃薯係細個白色冇味,不過而家冇留種。
回復

joelai 發表於 2012-4-6 10:31:41 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-5 18:47
我曾經種過由台灣帶回來的蕃薯葉真係好味的,佢的蕃薯係細個白色冇味,不過而家冇留種。 ...

我在X田都買了台灣蕃薯,係紫肉的,不過唔夠日本的紫肉個種甜,我留了一舊來發,可是發了好耐先出了一個芽位,無耐只用了個個芽位入泥,希望D葉好食~~
回復

dick168 發表於 2012-4-6 11:32:11 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2012-4-6 10:31
我在X田都買了台灣蕃薯,係紫肉的,不過唔夠日本的紫肉個種甜,我留了一舊來發,可是發了好耐先出了一個 ...

我種個的台灣蕃薯葉外形不似普通蕃薯葉,是類似提子葉。
回復

Sidney 發表於 2012-4-13 22:58:07 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-4-5 00:31
浸咗好多日, 蕃薯已出莖(上面)及根(下面), 但中間舊肉發出惡臭, 無奈掉了肉及根, 留返條莖繼續浸水, 希望佢 ...

浸了3日的莖

插泥後3日

回復