返回列表 發新帖

希望未來特首係花友

作者: 菜妹 發表于 2012-3-6 23:13:16
2989 30
菜妹 發表於 2012-3-7 19:10:24 |顯示全部樓層
我有一刻懷疑, 佢都上園藝網, 有可能係大家識既.
回復

mummy 發表於 2012-3-7 19:12:43 |顯示全部樓層
邊個佢?

CY  發表於 2012-3-7 19:16
回復

mummy 發表於 2012-3-7 19:19:30 |顯示全部樓層
我仲以為喺英年⋯ ⋯鍾意咩花呀?!鍾意「心花花」
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-7 19:46:39 |顯示全部樓層

唔該啦,cy呢d愛種植既把戲,一早就報定局,當年行政局,佢都有份攪乜鬼緑化面積,最後咪又係為左益地產 (緑化面積計入售樓建築面積,但不計入Outline Zoning Plan 的要求,即係政府收唔到developer錢,但developer可以當售樓單位大左,賣多d錢)~
講真,我有d驚,佢一上場,會唔會好似十多年前佢俾idea 給當時特首, 又大玩八萬五, 仲有所有專業加教育行業大減薪既遊戲~
那時見到有些三四年資力的工程師, suveyor, 在私人公司做, 為左響應政府一刀過減薪大行動, 一齊無左一半人工~ 仲有新入行的graduate Engineer 為左和政府新入職 graduate engineer人工睇齊,一齊月薪八千元人工~ 仲又好多其他當年新入行的專業人士都一齊減薪... 坦白講,讀咁多書,都係想安安定定有個穏定收入,那時我有個Engineer 朋友,笑說不如做酒吧或sales,月薪高d,仲會有comission添~ 專業喎,做到咁簡直係無左樽鹽~

sorry ~ 都係那些年的事了,受過cy恩惠,我多謝佢都來唔切,唔該啦,做過佢公司的朋友,無人見過佢識種植囉,佢d下屬最叻係計下塊地有幾值錢,然後.... 大家明啦~

我無睇過那節目,話唔定佢現在立左品,所以愛香港愛生命愛植物囉~

講多句,今時今日邊個做特首,只有富商陪老豆玩,普羅市民有份參與嗎? 大家只可當為"東周一本萬利"個d八掛新聞笑下~~
在園藝館,有邊個花友响今次選舉有投票權? 

咪講到直接的投票權選特首咁勁喇,有無人有份投票選出今次個d選委??  

嗱嗱嗱~ 我有! 講真的~! 

事實係,呢個小圈子選舉,西瓜靠大邊,邊個老板公司最大,或最有錢那幾個,大的interest groups,誰就夠票做選委. 我睇番落選個d,大部份都係環保份子,無靠山,或代表的團體細,所以唔夠票入局.

唉~ 呢個選舉好dirty!  我反而覺得何有gust,佢分明出來玩串個party,哈哈~~ 

nice  發表於 2012-3-8 00:07
水母姐好少咁激,真是佛都有火^.^  發表於 2012-3-7 21:32
唉... 香港小市民冇得揀. 但點都好過大陸.....至少目前仲係.  發表於 2012-3-7 20:55
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-7 20:07:30 |顯示全部樓層
可能我個腦記遠唔記近,真係唔明,係咪好多人有集體失憶? cy和唐生都有失憶症? 
我小小一個市民都記得佢地做過d乜啦,其實佢地任何一個,肯有gust認自己以前衰過,在位時做過乜野失策的政策,我都算感到佢地誠實能當家喇! 
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-7 21:06:19 |顯示全部樓層
呢幾年香港特區管治係前所未有咁細小和"疲弱",鄰岸的台灣同胞睇到都驚,點會放番個主權俾中國呢? 變做台灣特區? 恐怕打仗都似~

講起台灣,我近年又真係考慮過好幾年後移民去台灣住:-(  發表於 2012-3-8 00:09
回復

mummy 發表於 2012-3-7 21:19:00 |顯示全部樓層
好厲害
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-7 21:41:25 |顯示全部樓層
Monk 呀~ 姐前姐後三分險,容許水母留番條小命平穩過埋下半世啦~~

哎呀~ 我點會為呢個小圈子選舉發火, 只係有少少驚, 唔知邊個上台後, 我地會減人工啫~

係,靚女水母 :p  發表於 2012-3-7 21:51
人工已經不停減少緊,事關人仔不斷升值. 唯有自己種菜, 慳少少菜$.  發表於 2012-3-7 21:46
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-7 21:56:44 |顯示全部樓層
靚仔MONK~~~~

正呀~~ 食自己養大的正菜~~     仲可以減少食化學野~~~
回復

031504 發表於 2012-3-7 22:51:53 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-7 09:22
因乜事會有咁多人話佢奸呢?

搞黑材料搞到佢咁用心就抵讚佢奸啦
仲連打兩次電話比曾鈺成話 "唔係我搜集你D黑材料GA"   (分明暗示,"o靚仔,小心d啊"

我無話其他人唔奸,唐唐都可以好奸
不過講危險,隻狼就比較危險d姐  (唔好唔記得佢係土共黨黎ga喎
回復

billylam9 發表於 2012-3-8 00:44:33 |顯示全部樓層

我一聽到佢種野,
就覺得佢上過園藝  
不過就算睇到我發表都冇咩用,
(可能日後有)MAYBE
回復