面對死亡的一刻

作者: gtrnismo 發表于 2008-3-31 14:36:45
1993 14
小弟本來唔多怕死

但原來面對死亡係禁...幾恐怖而且好無耐

第1次, 高速公路失控, 冰面 (black ice)
轉5,6個圈, 媽媽在旁, 轉時身邊全是長車 (櫃)
上天保祐人車完全無事, 停車時差dd落山奇怪唔死得。

第2次
飛機1邊引擎故障, 急降, 第1次見空姐驚到"唉", 有濃味。想派紙仔﹐ 非常無奈, 本來驚搭飛機的我, 白過biotherm。後來無啦啦無事, 簡直無言。

自此之後覺得生命可貴
sam 發表於 2008-3-31 15:40:47 |顯示全部樓層
飛機1邊引擎故障,對安全降落不會有太大影響,呢樣嘢空姐一定知道,所以佢地唔應該會咁驚!

邊間Airline咁唔pro?

回復

比得大帝 發表於 2008-3-31 16:01:02 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-31 15:40 發表
飛機1邊引擎故障,對安全降落不會有太大影響,呢樣嘢空姐一定知道,所以佢地唔應該會咁驚!

一定係鬼佬 AIRLINE
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-31 16:17:54 |顯示全部樓層

國泰

原帖由 sam 於 2008-3-31 15:40 發表

我無話降落

1邊引擎有問題而急降我覺得有成十秒wor, 黑晒又要扣帶, 並非一般氣流禁簡單

我唔知佢地pro唔pro, 靜係知好驚
回復

sam 發表於 2008-3-31 19:02:57 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-31 16:17 發表

我無話降落

1邊引擎有問題而急降我覺得有成十秒wor, 黑晒又要扣帶, 並非一般氣流禁簡單

我唔知佢地pro唔pro, 靜係知好驚

哦!原來唔係緊急降落!
即係好似跳樓機咁......又真係好得人驚嘅!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-31 20:11:37 |顯示全部樓層
好驚險啊!!!
我第一次感到生命係脆弱既時間係失去親人.
仲要係前一日先講緊邊死得甘易......好後悔!!
回復

seed 發表於 2008-4-1 00:14:19 |顯示全部樓層
我都試過在印尼坐飛機時
又係突然架機大幅度傾側
跟住一半翼還落埋水
後來又飛番正
我還好開心同朋友講話這航線咁鬼得意
那時才發現佢地塊面都青晒冇理我
還以為佢地暈機浪
後來到了酒店佢地才同我講才知道自己幾乎死於空難
回復

rainbow 發表於 2008-4-1 00:49:02 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-31 14:36 發表
小弟本來唔多怕死

但原來面對死亡係禁...幾恐怖而且好無耐

第1次, 高速公路失控, 冰面 (black ice)
轉5,6個圈, 媽媽在旁, 轉時身邊全是長車 (櫃)
上天保祐人車完全無事, 停車時差dd落山奇怪唔死得。

第2次
飛機1 ...

你都幾命硬波...上天留你在人間一定有d mission 要你做......
回復

Exodus 發表於 2008-4-1 00:55:08 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-3-31 20:11 發表
好驚險啊!!!
我第一次感到生命係脆弱既時間係失去親人.
仲要係前一日先講緊邊死得甘易......好後悔!!

死亡要黎到既時候邊個都無法

我第一次失去親人係上年教我種花既外公
佢走之前一個星期我已經feel到佢好快會走
所以我好早就唔開心, 我以為係自己錯覺
點知一個星期後佢就走左

依家諗返又想喊
好唔想自己對死亡敏感(我好易撞鬼)
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-1 09:39:13 |顯示全部樓層
係呀.... 死亡... 唉.... 呢個話題...
有無諗過, 如果好似gtr咁坐响架咁既飛機度, 快死那刻會想起誰?
有無諗過, 住在一起的家人一個一個離你而去, 最後只剩下你一個在空屋裡, 你那刻最想跟誰住? 還是愛一個人住?
回復

cross 發表於 2008-4-1 09:41:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-1 09:39 發表
係呀.... 死亡... 唉.... 呢個話題...
有無諗過, 如果好似gtr咁坐响架咁既飛機度, 快死那刻會想起誰?
有無諗過, 住在一起的家人一個一個離你而去, 最後只剩下你一個在空屋裡, 你那刻最想跟誰住? 還是愛一個人住? ...

快死一刻我相信我會什麼都想不出來
第二條
要走都會走不能阻止底改變..此刻應該是想跟一個願意與自己同住的人住
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-1 09:50:09 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-1 09:41 發表

快死一刻我相信我會什麼都想不出來
第二條
要走都會走不能阻止底改變..此刻應該是想跟一個願意與自己同住的人住

咁會有好多女仔想同你同住?? 嘻嘻~~~
水母就遇過以上兩個問題, 也想過不少.
搭飛機遇上強大氣流時, 你要坐定定等, 個心就同架飛機一樣, 七上八落. 那時無野好做, 就會諗下家人, 諗下自己個愛人...
現在家中就剩下水母一個, 住在山邊, 很靜很涼, 晚上睡時, 會聽到雀仔唱歌.
昨晚番風, 成晚聽到窗外鳴鳴聲, 沒了鳥聲, 很寂寞.
回復

cross 發表於 2008-4-1 15:40:22 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-1 09:50 發表

咁會有好多女仔想同你同住?? 嘻嘻~~~
水母就遇過以上兩個問題, 也想過不少.
搭飛機遇上強大氣流時, 你要坐定定等, 個心就同架飛機一樣, 七上八落. 那時無野好做, 就會諗下家人, 諗下自己個愛人...
現在家中就剩下水 ...

不是吧....很多女生-.-
回復

比得大帝 發表於 2008-4-1 16:10:44 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-4-1 00:14 發表
我都試過在印尼坐飛機時
又係突然架機大幅度傾側
跟住一半翼還落埋水
後來又飛番正
還以為佢地暈機浪
後來到了酒店佢地才同我講才知 ...

一半機翼落埋水? 你在乜嘢機呀, 如果是民航機隻翼重唔斷?  同埋民航機都唔會飛咁低啦
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-1 16:44:57 |顯示全部樓層

一半翼還落埋水?

原帖由 seed 於 2008-4-1 00:14 發表
我都試過在印尼坐飛機時
又係突然架機大幅度傾側
跟住一半翼還落埋水
後來又飛番正
還以為佢地暈機浪
後來到了酒店佢地才同我講才知 ...

我對飛機認識幾乎是零, 原來可以一半翼落水, 如果係我嚇死左幾次
回復