我的士多啤梨

作者: ~羊~ 發表于 2008-3-31 09:17:59
6672 31
各位好,我第一次在此發貼,請多多指教。我盆士多啤梨早前開了花,但花瓣很快就甩掉了 (好像是4、5日之間的事),過了一段時間,發覺不到它們正在結果,是不是它不會結果?原因又是什麼?另外,這盆士多啤梨我種了一年半多,但最近才知道它要施肥的,說出來真是慚愧。我所施的是「花寶3號」,上面寫著適合開花期的果樹,7~10天施一次,第一次施肥是3月17日,第二次是24日,今日應該是第三次,請問我施這種肥料適合嗎?希望各位有經驗人士能夠回答。謝謝。

athernas 發表於 2008-3-31 10:14:38 |顯示全部樓層
中間果粒,係果實啊.D葉好似多咗D.
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 11:12:25 |顯示全部樓層
草莓花的確是三幾天就會掉葉,屬正常.但看種植環境是室內,當然結不到果.看相中的果已開始發黑,剪了它吧!~

如想成功結果,可以(1)把植株移到室外(2)用毛筆作人工授粉.

不過現已入春末,所以草莓差不多是時候疏葉準備渡夏.我家的草莓只結到指頭大的果.上星期給我大理髮,剪了一半的葉!~

我自己是落有機肥.花寶是化肥,吃不得.
回復

~羊~ 發表於 2008-3-31 13:17:58 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

即是它們已經不能結果?另外我看過其他人種士多啤梨,他們在室內種也成功結果,為什麼?

如果用左邊那種肥料,可以嗎?

回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 16:49:12 |顯示全部樓層
如果真的是有機肥,應該ok.

我想在室內種草莓一定要勁加燈.這陣子陰天,我的草莓已經不願再出花了.只知道草莓不是室內植物,至於別人是如果成功在室內不夠光情況下種出果,就要問有經驗的農友了!~

你說你的草莓已種了一年多,那麼去年有結果嗎?還是你是由種子種起?
回復

~羊~ 發表於 2008-3-31 19:28:46 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

我由種子種起的,應該是2006年8月播種,過去的07年沒有開花,更莫論結果了。 (因為我不知道要施肥,回想起來它凋謝不去已經萬幸了)
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 22:07:13 |顯示全部樓層
原帖由 ~羊~ 於 2008-3-31 19:28 發表
我由種子種起的,應該是2006年8月播種,過去的07年沒有開花,更莫論結果了。 (因為我不知道要施肥,回想起來它凋謝不去已經萬幸了)

你沒有錯啦!草莓由種子種起的話第一年沒有結果是很正常的.你不如試試加燈吧,或者可以再結一輪果.到氣溫升到持續25度(大約)以上,就要準備渡夏了!~
回復

~羊~ 發表於 2008-4-1 15:20:50 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

如果要加燈,應該加多少盞?要加那種燈?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 15:35:32 |顯示全部樓層
原帖由 ~羊~ 於 2008-4-1 15:20 發表
如果要加燈,應該加多少盞?要加那種燈?

我都未試過室內種農作物呢,所以唔係太清楚.不過你可以參考下其他花友關於加燈的舊post.那些大部份是關於種花的,如果種農作物,要求應該更高.~
回復

~羊~ 發表於 2008-4-1 20:07:26 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

好,稍後找找吧﹗謝謝你。
回復

ilovechocolate_ 發表於 2008-4-2 15:04:05 |顯示全部樓層
依家成日落雨又冇太陽,我d士多啤梨唔識大
回復

~羊~ 發表於 2008-4-2 15:43:43 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

試試希希媽媽的方法吧,或者會繼續成長。
回復

~羊~ 發表於 2008-4-7 03:36:36 |顯示全部樓層

士多啤梨成長記 (07-04-2008)

士多啤梨開了花,但沒有結果,其中一顆已被我狠心剪掉了。施了有機肥,看見葉不斷長出來,但不長花莖,有點失望。看見其中有朵含苞但不知會不會待放的花,也上載它的照片吧﹗
回復

athernas 發表於 2008-4-7 15:30:20 |顯示全部樓層
d葉生得咁高,係唔係晒得太陽唔夠啊?
回復

~羊~ 發表於 2008-4-7 16:34:21 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

我已經放佢係全屋最多日照時間o既地方ga la,但似乎唔多夠
回復

heiheimama 發表於 2008-4-7 16:36:14 |顯示全部樓層
原帖由 ~羊~ 於 2008-4-7 16:34 發表
我已經放佢係全屋最多日照時間o既地方ga la,但似乎唔多夠

係呀,佢d葉柄係太長,又瘦,所以我話士多啤梨係室外植物,唔可以在室內種...
回復

cross 發表於 2008-4-7 17:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-7 16:36 發表

係呀,佢d葉柄係太長,又瘦,所以我話士多啤梨係室外植物,唔可以在室內種...

要睇番環境
光線都差好遠
之前都睇過有d lab會種
回復

~羊~ 發表於 2008-4-7 23:04:58 |顯示全部樓層
其實我想加燈,但唔知可以加咩燈。
回復

Freestar 發表於 2008-4-8 21:16:51 |顯示全部樓層
葉片太多,是否會種子長不大!
我看到學校棵草莓的葉很莊,果實卻很小!
回復

edithching 發表於 2008-4-8 21:38:59 |顯示全部樓層
呢粒係我自己種架!
都算幾大粒架啦!
我而家有三盆草莓, 三盆都係唔同品種!

其實我都仲係初哥咋,
響呢度只可以作少少分享 !
不過當我買最後果盆草莓果時(係響錦田xx俱樂部買架!),
看檔果個人教我, 叫我記住要擇走d葉,
佢話草莓要長大, 唔駛好多葉咋喎!
有幾片大塊嘅葉就好夠!
仲有呀, 擇葉記住要向外扯, 要連黐住葉莖果一忽嘢都扯走埋先得!
千奇唔好就咁cut走塊葉喎!
如果唔係, 果一忽嘢會令成棵草莓變霉變爛喎!

花易甩花瓣係正常喎!
我果d有時兩日就無晒花瓣嚕!
如果有傳播到花粉, 咁結唔成果就可能真係因為光!
呢樣我就真係唔識!
我只知草莓真係要好多光架!
唔夠日照, d草莓都無咁甜架!
回復

12下一頁