野地的花 ~ 假期留影

作者: 八王爺 發表于 2008-3-31 08:51:26
2954 19
復活節假期,及上周末,到野外 閑逛。

留下 奌奌

先來野菊一朵 。
08 IMG_5108.jpg
08 IMG_5109.jpg
08 IMG_5118.jpg
08 IMG_5074.jpg
八王爺 發表於 2008-3-31 08:54:00 |顯示全部樓層
野桑梅
08 IMG_15064.jpg
08 IMG_15067.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 08:56:52 |顯示全部樓層
野藍薊
08 IMG_15091.jpg
08 IMG_15092.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 09:01:35 |顯示全部樓層
路边酢
08 IMG_x5044.jpg
08 IMG_x5045.jpg
08 IMG_x5046.jpg
08 IMG_x5134.jpg
08 IMG_x5135.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 09:40:30 |顯示全部樓層
杂七杂八的。
08 mIsc MG_5062.jpg
08 mIsc MG_5086.jpg
08 mIsc MG_5088.jpg
回復

noel 發表於 2008-3-31 12:09:32 |顯示全部樓層
記住!  路邊的野花.....不要採/踩 ar....
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 13:16:57 |顯示全部樓層
哎 .... 真 的 破坏情緒!
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 13:19:32 |顯示全部樓層
不知 这些 杜鵑 是 哪里來的!

而且 白花 出了 些 変色花!

叫我想想, 究竟 杜鵑的 顏色 遺传問題。

毛白杜鵑

毛白杜鵑

宮粉杜鵑

宮粉杜鵑

白色中長出 淡粉红

白色中長出 淡粉红

白色中長出全洋红

白色中長出全洋红
回復

noel 發表於 2008-3-31 14:35:17 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-31 13:16 發表
哎 .... 真 的 破坏情緒!

哈哈哈~ sorry! sorry!
回復

Simplyone 發表於 2008-3-31 21:46:12 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-31 09:01 發表
路边酢

路邊酢? 是那種花的名字嗎? 因為我有點混淆, 也是有上星期六, 與朋友去效外行, 朋友當地的原住民朋友遞給佢此種植物的根, 說是可以食ge,
我好好奇, 問: 真的可以食?! 朋友話真係可以食, 中藥名叫 "麥冬", 所以, 是同一種植物嗎?
回復

八王爺 發表於 2008-4-1 08:59:21 |顯示全部樓層
不是。 麥冬是可以食,食的部份是根茎。

酢醬草 是可以食的。嫩葉是用來做SALAD。
那屬有很多种,但那的確是野地 蔓延了的 园艺植物。
但請 回想,所謂园艺种 即 园艺家採用來佈置庭园,植物本身並無园艺种 或 野生之分!

被育种家改良的,可以是杂种,或混种,所以原生种就感覚很矜貴。 据我所知,酢醬草都是原生种,並無很多杂种或混种。
回復

Simplyone 發表於 2008-4-1 13:00:52 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-1 08:59 發表
不是。 麥冬是可以食,食的部份是根茎。

酢醬草 是可以食的。嫩葉是用來做SALAD。
那屬有很多种,但那的確是野地 蔓延了的 园艺植物。
但請 回想,所謂园艺种 即 园艺家採用來佈置庭园,植物本身並無园艺种 或 野生之分!

...

哦... 明白喇! 謝謝~    又學多了一樣嘢
回復

牙鈴 發表於 2008-4-1 18:24:04 |顯示全部樓層
一大堆白花就佢一朵粉的....特別
回復

tak 發表於 2008-4-14 00:06:41 |顯示全部樓層
08 IMG_5108.jpg (72.38 KB)  以小弟之見, 不是野菊, 而是白花鬼針草
回復

八王爺 發表於 2008-4-14 12:06:41 |顯示全部樓層
什么是 鬼針?
回復

八王爺 發表於 2008-4-14 15:04:26 |顯示全部樓層
原來 图未发完。

又继续!
08 fa IMG_5072.JPG
08 fa IMG_5073.JPG
08 fa IMG_5068.JPG
08 fa IMG_5069.JPG
08 fa IMG_5071.JPG
回復

八王爺 發表於 2008-4-14 15:08:27 |顯示全部樓層
五爪金龙
08 cup IMG_5112.JPG
08 cup IMG_5113.JPG
08 cup IMG_5114.JPG
08 cup IMG_5116.JPG
08 cup IMG_5117.JPG
08 cup IMG_5115.JPG
回復

阿四 發表於 2008-4-14 17:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-14 15:08 發表
五爪金龙

王爺,五爪金龙係咪可以煲湯嗰d呀?
我地細個叫佢做牽牛花ga.
回復

八王爺 發表於 2008-4-15 09:05:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿四 於 2008-4-14 10:17 發表

王爺,五爪金龙係咪可以煲湯嗰d呀?
我地細個叫佢做牽牛花ga.

吓 .... 煲湯? 我唔知喎! 乜食得咩?

食咗有咩事,唔关我事!
回復

chingching 發表於 2008-4-15 12:07:37 |顯示全部樓層
五爪金龙唔係跌打"孚"藥用嘅咩??
回復