彩葉草插枝

作者: ISABEL 發表于 2012-2-28 10:59:02
2304 6
請問彩葉草要點插枝........點解插泥後D葉軟哂.......咁樣係咪就死咗唔要得?
fnv234 發表於 2012-2-28 22:20:20 |顯示全部樓層
唔駛剪太長10-15cm就夠,可以剪淨幾塊葉,甚至大嘅葉剪一半再插
插落泥之後唔駛晒太陽住,放喺半陰位,乾嘅話加蓋/膠袋保濕
一開始因為冇根,會有少少缺水,等佢生咗根/吸到水之後就會硬番
回復

xx_Luca 發表於 2012-2-29 12:23:36 |顯示全部樓層
係呀, 我都覺得佢好粗生好易種.
晌朋友處剪左一枝插泥, 種到老左唔靚又剪枝插過, 又老左又插過, 如是者玩左幾年,
到最後厭左, bye bye
回復

麥雅棠 發表於 2012-2-29 23:59:26 |顯示全部樓層
大約一星期就生根, 好快直返架啦.
回復

ISABEL 發表於 2012-3-1 10:04:08 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-2-28 22:20
唔駛剪太長10-15cm就夠,可以剪淨幾塊葉,甚至大嘅葉剪一半再插
插落泥之後唔駛晒太陽住,放喺半陰位,乾嘅 ...

其實我都種咗5日....但都好似死下死下咁......請問洗唔洗再剪減D葉 2012-03-01 09.42.08.jpg 2012-03-01 09.41.56.jpg

要急救, 嚴種缺水!!! 剪少少接口, 再剪左d捲曲晒既葉, 插返一日水, 種返試下啦.  發表於 2012-3-1 17:25
回復

ISABEL 發表於 2012-3-1 20:18:19 |顯示全部樓層
ISABEL 發表於 2012-3-1 10:04
其實我都種咗5日....但都好似死下死下咁......請問洗唔洗再剪減D葉

下.........嚴重缺水???唔會啩,D泥好濕喎!!!!頭幾日個陣D莖軟哂.....呢兩日硬返好多啦~不過D葉仲係咁嘅衰樣!
回復

xx_Luca 發表於 2012-3-1 22:49:24 |顯示全部樓層
相中既情況, 似乎係未有根支持唔到咁多枝葉啊 ...第 3 張相果度可以試下分 3-4 枝插 ...

我平時會剪取 3-4節, 除去大葉, 留腋芽, 插入泥, 深少少都唔怕的.
淋透水, 放陰涼處, 大約一個星期見到腋芽長大就成活喇.
回復