安全飲食在中國

作者: 八王爺 發表于 2012-2-28 10:00:25
1700 7
在微博看到的一個文章,讓我們更了解在中國飲食的安全。
去中國旅行的朋友,必定要看。

http://hiyamamoku.blog.163.com/b ... 534020121165620994/

寫文的人是在中國住了四年的日本人,對小心飲食非常注意的。

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2012-2-28 14:23:09 |顯示全部樓層
一篇好文....不過字數太多,先收藏左先..

慢慢再回味..
回復

owlcyr 發表於 2012-2-28 15:09:45 |顯示全部樓層
又係路貓頭鷹插嘴啦~~
基本上篇o野都方向正確,如要飲樽裝水,反式脂肪,减少加工环节及不要信廣告等等

1. 關於轉基因, 前半段可參考,但後面就差唔多全錯, 睇表面係絕對分唔到的, 如咩發唔到芽,深色o的,同個樣"好o的"之類
中國市面上(合法方式)的GM食品主要係大豆,粟米,米,木瓜,番茄,甜椒等等. (唔包偷偷種/研究,但又唔report又或係流o左出去市面/田之類的GMO)

2. 農藥去除方法只係可去皮o既去皮,沖水之後再浸.係內吸o既藥就一般人用乜都沖唔走~
    用果o的乜鬼o野清洗劑又係無根據的,浪費金錢,不如用來買有機o野好過~

千期唔好用果D咩劑咩劑浸生果...  發表於 2012-2-28 15:30
回復

八王爺 發表於 2012-2-28 15:14:01 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2012-2-28 08:09
又係路貓頭鷹插嘴啦~~
基本上篇o野都方向正確,如要飲樽裝水,反式脂肪,减少加工环节及不要信廣告等等

我都覺轉基因是看不出來的。
只能靠標簽,但國內沒有標簽法。
回復

owlcyr 發表於 2012-2-28 15:28:46 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-28 15:14
我都覺轉基因是看不出來的。
只能靠標簽,但國內沒有標簽法。

最後都應該會係規管問題,連基本食物安全都攪成咁,基因標籤真係排到好後了...........
加上香港都一樣無規管,只係建議業界自己label出來~
回復

八王爺 發表於 2012-2-28 15:32:53 |顯示全部樓層
生果哩方面,真喺唔可以貪平!

日本生果好貴,因為人地良心栽培。
韓國都唔平,因為韓國人堅持有機農業。
可惜本地生果商,冒牌,出理啲A貨水果.......
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-28 15:38:08 |顯示全部樓層
講到咁, 即係食得多無好結果~
回復

八王爺 發表於 2012-2-28 15:40:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-28 08:38
講到咁, 即係食得多無好結果~

都唔喺嘅,CK咪成日DIY,連食物都要DIY。
我都有少少傾向食歐美日本的入口貨。

同意,o係香港好彩仲有得揀  發表於 2012-2-28 16:24
回復