新分類法

作者: george 發表于 2008-3-31 01:52:01
3782 22
緣因本版花友建議實行分類法,
暫時劃分為下開數屬:

Alsobia(「天鵝花」)
Chirita(「雙心皮草」)
Episcia(「喜蔭」或「火焰紫羅蘭」)
Kohleria(「花貓」)
Saintpaulia(「非洲紫羅蘭」)
Sinningia(「岩桐」)
Streptocarpus(堇蘭)〔Subgenus 亞屬- Streptocarpus(堇蘭); Streptocarpella(直立堇蘭)〕
Other Gesneriads(其他苦苣苔科植物)

我不治植物學,請各位花友繼續給予寶貴意見

MTRLB_CHRIS 發表於 2008-3-31 02:08:13 |顯示全部樓層
好呀!!!!!!!!!!! 支持
回復

Exodus 發表於 2008-3-31 02:09:35 |顯示全部樓層
1. Alsobia可以同Episcia合併
2. Streptocarpus(堇蘭)就夠...直立型得藍海豚...而且有幾多人會種果d 單葉原種?
3. 板名可唔可以改做苦苣苔科植物?
回復

george 發表於 2008-3-31 02:15:37 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 02:09 發表
1. Alsobia可以同Episcia合併
2. Streptocarpus(堇蘭)就夠...直立型得藍海豚...而且有幾多人會種果d 單葉原種?
3. 板名可唔可以改做苦苣苔科植物?

針:
多謝你意見
但我睇返 How to Know and Grow Gesneriads 本書,o係Alsobia個部份話:"This small genus has been split from the genus Episcia" ,所以我先分開佢地
回復

Exodus 發表於 2008-3-31 02:18:09 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-3-31 02:15 發表

針:
多謝你意見
但我睇返 How to Know and Grow Gesneriads 本書,o係Alsobia個部份話:"This small genus has been split from the genus Episcia" ,所以我先分開佢地

split左咪又係得果一兩種娥索花,都只係一個附屬既小屬
你講個分類係topic前加[Chirita]呢d 定係開子板
如果係開子板,好無謂~~~
回復

george 發表於 2008-3-31 02:18:58 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 02:18 發表

split左咪又係得果一兩種娥索花,都只係一個附屬既小屬
你講個分類係topic前加[Chirita]呢d 定係開子板

係前者
回復

Exodus 發表於 2008-3-31 02:21:49 |顯示全部樓層
原來係咁
都係驚你開新板無人入去貼野咋~~
如果係咁就無所謂

其實streptocarpus可以cancel~個人意見而已
回復

george 發表於 2008-3-31 02:23:11 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 02:21 發表
原來係咁
如果係咁就無所謂

其實streptocarpus可以cancel~個人意見而已

Thanks
我地唔開太多子版架

歡迎其他花友繼續提供寶貴意見~
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 08:45:11 |顯示全部樓層
既然 有 一個 其它版,
那么只留下这些就夠了!

Sinningia(「岩桐」)
回復

lammanfung 發表於 2008-3-31 09:49:15 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 02:21 發表
原來係咁
如果係咁就無所謂

我還是覺得留下Streptocarpus這一個分類比較好。
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 10:01:58 |顯示全部樓層
如果照花友發帖的習慣來看,最受歡迎的似乎會是Chirita(「雙心皮草」),Episcia(「喜蔭」或「火焰紫羅蘭」),Kohleria(「花貓」),Saintpaulia(「非洲紫羅蘭」)及Sinningia(「岩桐」)其他如Alsobia(「天鵝花」),Streptocarpus(堇蘭)〔Subgenus 亞屬- Streptocarpus(堇蘭); Streptocarpella(直立堇蘭)〕會是絕少數.我建議不如這些都納入Other Gesneriads(其他苦苣苔科植物).天鵝雖然很多人種,但她畢竟是少品種的屬,沒有很多帖.
回復

raccoon 發表於 2008-3-31 10:05:50 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-31 08:45 發表
既然 有 一個 其它版,
那么只留下这些就夠了!

Sinningia(「岩桐」) ...

我都係咁話,分得太細對新手會有困難。
回復

cross 發表於 2008-3-31 10:08:11 |顯示全部樓層
天鵝個類別太細..入埋去其他的會較好
回復

tata 發表於 2008-3-31 11:37:08 |顯示全部樓層
如果真係只係分類, 多啲類別都ok呀, 大家可以了解多啲苦苣苔科植物嘅類別嘛~ 如果係好似球根版咁分咗類, 要搵嘢嘅時候會方便啲~ 而且都係同一個版, 一樣可以睇得晒所有post~
回復

cross 發表於 2008-3-31 11:43:26 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-31 11:37 發表
如果真係只係分類, 多啲類別都ok呀, 大家可以了解多啲苦苣苔科植物嘅類別嘛~ 如果係好似球根版咁分咗類, 要搵嘢嘅時候會方便啲~ 而且都係同一個版, 一樣可以睇得晒所有post~ ...

但我想補充
冇留意開個名o既人一入到個版就一大堆似英文唔似英文o既字..
個可觀性應不不太高
回復

Exodus 發表於 2008-3-31 17:29:46 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-31 11:43 發表

但我想補充
冇留意開個名o既人一入到個版就一大堆似英文唔似英文o既字..
個可觀性應不不太高

但係入親黎既通常都知係乜野

角桐草呢三個字好似比花貓正統d
不過算~都係俗名多人知係乜
回復

lammanfung 發表於 2008-3-31 17:41:54 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-31 11:37 發表
如果真係只係分類, 多啲類別都ok呀, 大家可以了解多啲苦苣苔科植物嘅類別嘛~ 如果係好似球根版咁分咗類, 要搵嘢嘅時候會方便啲~ 而且都係同一個版, 一樣可以睇得晒所有post~ ...

我也是比較贊同使用比較正統的分類,能夠使更多人多點認識正確的資料。另外,版主或資深花友也可以在「精選主題集錄」提供多一點的簡單介紹,讓初接觸者可以有一點概括的認識,如果他們有興趣的話,我相信他們會用心地自行查找進一步的詳細資料。
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 17:48:48 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 17:29 發表

用花臉苣苔係咪易明過角桐草呀.~

如果菫蘭都要獨立成一個分類,我寧願要垂筒苣苔(Smithiantha).應該多d人種wo!~

回復

keung 發表於 2008-3-31 20:48:24 |顯示全部樓層
我都贊成分類
回復

cross 發表於 2008-3-31 20:55:02 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 17:29 發表

知咩野是一回事..好唔好睇又一回事
回復

12下一頁