科學泥可以種蔬菜嗎?

作者: Sergio 發表于 2012-2-25 17:32:41
19110 6

有朋友送了一些元茜種子給我, 我使用了科學泥在家中來種.
朋友教我一星期用花生腐施一次肥, 差不多收成之前兩星期便不要下肥啦!
現在元茜已到了收成期, 我兩期前已沒有施肥了.
不過家人擔心科學泥種的元茜是否可食用.   請大家指教.
孖吉 發表於 2012-2-25 18:18:12 |顯示全部樓層
無論如何科學泥種出來的當然不可以食!話明科學即係化學,人造,合成,有毒 ...

其實科學泥只係香港的叫法,其他地方叫種料/培養土。即係全世界用培養土種出來的都可以食,係响香港的科學泥種出來的都不可以食。哈哈~

科學泥的成份主要是有機物和泥炭,有疏水和保水的特性,和真正泥土所不同的可能只是長期種植會少了某些礦物質。

俾啲嘢你諗吓:你種咗好多莞茜嗎?可以當飯食嗎?可以食多少餐?在溫室用無土栽培,全用化學水溶液養出來的蔬菜水果可不可以食?大陸用化學肥種出來的菜可唔可以食一餐半餐?用爛綿花腐木吽出來的菌可唔可以食?

我諗最後食唔食都係視乎你自己的心理吧。如果食咗個心唔安樂,就算是天上美食,地上養生人蔘也無好處吧。

我只種食得既野...全部都係用培養土(台灣叫法);科學泥(香港叫法);木渣(我自己叫法)種出黎。我都種左芫荽呀...係時候收黎食。  發表於 2012-2-26 08:22
回復

Sergio 發表於 2012-2-25 18:27:26 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-2-25 18:18
無論如何科學泥種出來的當然不可以食!話明科學即係化學,人造,合成,有毒 ...

其實科學泥只係香港的叫 ...

多謝師兄指點.  如果要在家種植蔬菜, 要用什麼泥呢?  在那裡可以買得到呢?

其實孖吉兄已經講得好清楚,用科學泥種菜係冇問題ga~~  發表於 2012-2-25 20:45
回復

Sergio 發表於 2012-2-25 23:23:50 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-25 18:27
多謝師兄指點.  如果要在家種植蔬菜, 要用什麼泥呢?  在那裡可以買得到呢? ...

明白哂!  之不過想問多些少, 會不會用其他泥土種出來的蔬菜會好一點.

我係用 培養土、泥炭土、五金舖的沙、珍珠岩、堆肥,每次溝都有其中兩三樣,孰多孰少都係睇種乜嘢,所以冇乜定咖~  發表於 2012-2-25 23:43
回復

黃老太 發表於 2012-2-26 00:33:45 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-25 23:23
明白哂!  之不過想問多些少, 會不會用其他泥土種出來的蔬菜會好一點.

多謝分享
回復

cklife 發表於 2012-2-26 08:57:17 |顯示全部樓層
我體力有限,又會將盆掛出欄杆外,所以選用重量較輕既科學呢,因為重量輕,就算重好多,種大棵D都無咁擔心壓壞下邊既枝撐物(屋頂、簷蓬、花架等)。
C奶仔,將盆野搬黎搬去都無咁傷腰骨,要處理盆泥時唔洗扭親(有時要倒轉個盆先攞到出黎),而且科學泥己做好滅菌滅虫,係露台種野就無咁易野虫,比較適合屋企種野,尤其係市區。

一般園土呢,一來買既地方較少,二來好鬼重,營養係會比科學泥好d,買番黎最好自己處理一下,以防帶埋虫虫番屋企。我覺得種細細棵野,用科學泥較方便,但種大大棵,比如木瓜依d,科學泥就太輕太鬆,用一般園土就比較好,木瓜無咁易抽離泥土倒下。

但無論係科學泥或是一般園土,肥力多少都只係初期,用久了肥力被植物使用後,仲係要施肥。所以基肥、補肥工作一樣需要。

-------------------
我自己既理解︰

最初未有科學泥,大家都係去山度挖泥。
後來有人發現用木碎呀、椰纖果類野種植,一樣OK,而且可以因應唔同植物配製,而且重量輕好多。對於體力較差既老人家好適合,就推介出黎。
商人見到商機,就幫佢按左個名叫科學泥,又話經科學研究對植物點好點好,處理幾咁容易等等。
因為果時乜鬼野加科學既字眼都高級D,所以叫左做科學泥。

一直都好多人用黎種野,除左全用科學泥外,亦有用一般盆土混合科學泥種野。

好喇...去到依家化學野泛濫喇....出左好多化學毒害既野,大家聞化學色變,又有人將科學泥叫做化學泥喇,意思係人為溝出泥,唔係天然山邊挖既。因為觀念既改變(以為全部自然挖出泥唔加人力就係好野),科學泥由王子變成乞丐。

商人又動腦筋喇,你地唔中意個名,我咪改名囉....以前加科學兩個字就大賣,依加乜鬼都話要有機。就係咁,科學泥加番D有機肥料,又叫做有機泥。

咁有D人買野都唔去理會內含物,只係聽商人講野,所以就會好怕科學泥,專登搵都要搵有機泥買黎種野。話科學泥種野食壞人,一定要有機泥種先好,有機泥種仲好過一般園土,因為[有機]嘛....

如果對買科學泥種野唔安心,咪去買有機泥種野囉....求個安心姐.....(如果我賣泥,我會改個名叫安全泥...咁就實安全喇)

明白晒,很有用的資料。  發表於 2012-3-7 16:13
求個安心姐.....(如果我賣泥,我會改個名叫安全泥...咁就實安全喇) ha~~~~ CK 你解釋得好清楚. 對於我依個初哥來講真是增益不少. 安全泥依個名正呀!  發表於 2012-2-26 09:21
回復

Sergio 發表於 2012-2-26 09:23:29 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-25 23:23

多謝分享!

科學泥有些牌子會有化肥  發表於 2012-10-24 15:36
回復