談天說地<突手>選舉

作者: 八王爺 發表于 2012-2-24 10:04:40
8455 85
claudiatang 發表於 2012-3-5 12:48:48 |顯示全部樓層
唐唐話好耐沒坐遊艇去看中華白海豚...............真令人噴飯。
回復

八王爺 發表於 2012-3-5 12:51:41 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-3-5 05:48
唐唐話好耐沒坐遊艇去看中華白海豚...............真令人噴飯。

佢開口夾著脷。
真喺唔該佢唔好講嘢。
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 15:16:53 |顯示全部樓層
點評faylo  法律上除非你証明佢有錢洛袋,吾糸以現時ICAC條例,糸不可能charge 到佢,不過哩wok佢就名yu 掃地,但向大陸,那個官吾糸咁,d大陸人打去電台話hk人 ong Q

又唔係咁講, 曾生可能已違反防止賄賂條例, 坐得.
- 在批出數碼電台牌照時, 沒有disclose與受方有業主與租客關係
- 作為公職接受免費受款待, 或以折扣價接受款待, 雖然不能證實有利益回贈.
回復

八王爺 發表於 2012-3-5 15:21:36 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-5 08:16
點評faylo  法律上除非你証明佢有錢洛袋,吾糸以現時ICAC條例,糸不可能charge 到佢,不過哩wok佢就名yu 掃地, ...

我覺得最應棍喺唔記得乜水出黎講:

1. 收月餅果個公務員被革職處分。
2. 收禮物又被停職調查。

而 身為SAR最高領導卻大大聲講,佢嘅工作守則唔喺咁。
佢當全香港巿民都白痴。
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 15:29:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-5 15:21
我覺得最應棍喺唔記得乜水出黎講:

1. 收月餅果個公務員被革職處分。

佢係話佢唔受公務員守則規管 (即係冇王管), 所以佢訂咗份守則管自己, 只不過佢份自管的守則好寬鬆, 以乜都得, 佢話守則冇問題, 問題係市民對佢要求太高 (即係話: 你哋想點呀?我係老頂, 做乜都得, 幾時到你哋粉腸哩樣又話唔得, 果樣又話唔得.)
回復

八王爺 發表於 2012-3-5 15:40:48 |顯示全部樓層
唔喺掛,特首唔受公務員守則規管?
咁邊個出糧俾佢?
佢唔好話埋做咗咁多年冇出過糧?只喺靠人「接濟」?

真個噃, 特首係唔受公務員守則規管嫁.  發表於 2012-3-5 15:43
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 15:51:34 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-5 15:29
佢係話佢唔受公務員守則規管 (即係冇王管), 所以佢訂咗份守則管自己, 只不過佢份自管的守則好寬鬆, 以乜 ...

你地無私人飛機坐,
你地無遊船答,
更加租唔到豪宅,
梗係嘈啦, 理解既,
不過我地有守則規范喎!!!!
回復

vivi 發表於 2012-3-5 16:27:43 |顯示全部樓層
唉...其實, 我都覺得權權呢d係好少事嚟, 但衰在係d市民咁"仇富"的時期俾人爆左出嚟囉

講真, 堂堂一個領袖, 唔通去澳門住普通房咩, 搭飛機都要A1個位至啱身份啦, 但要俾返A1票價嘛

有冇利益係當中就真係唔知道lu
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 16:55:17 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-5 16:27
唉...其實, 我都覺得權權呢d係好少事嚟, 但衰在係d市民咁"仇富"的時期俾人爆左出嚟囉

講真, 堂堂一個領袖, ...

又唔係咁講, 既然政府訂得個守則規管所有公務員唔可以貪, 點解最高果個可以貪?

佢做財爺時有次向政付物料採購部訓話: 乜野可以收得?  舉個例, 供應商俾一個月曆你, 你都唔收到得. 咁清唔清楚?

既然佢可以要求下屬廉潔到一個月曆都唔收得, 點解己可以乜都收得? 作為十數萬公務員之首, 應該比所有公務員更廉潔, 比白紙更雪白, 而唔係乜都貪, 俾人爆咗出嚟就賴市民要求太高.

表面睇嚟就係收咗少少嘢, 接受咗小小免費餐, 有冇利益回贈, 要查先知

如果問我, 我就話一定有利益輸送

好簡單, 假如我同你打麻雀前, 請你食個超豪大餐,  請你坐埋我架勞屎, 到打麻雀時, 唔好話要你鬆兩章吖, 最少你唔好狂頂我呱?  咁咪即係出賣其他兩個人嘅利益以回贈我囉.

以曾生的例子, 佢訂嘅政策, 點都唔會要玩請佢坐飛機果個人卦?  咁重唔出賣香港利益作利益輸送, 係乜呀?  而事實亦話俾我哋知, 佢在任其間一直行高地價政策, 董生訂的西九, 佢上任就要推倒重來, 又堅持起幾百億嘅天幕, 話冇利益輸送就假嘅.
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 17:00:16 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-5 16:27

講真, 堂堂一個領袖, ...

其實以往香港人好少針對佢,
衰在上次區會選完之後講風涼話;
選唔到既梗係話唔選舉公平
又, 上次唔放王丹來奔華叔喪,
可以如此冷血無情(華叔是為幫佢而被激死)
而家等佢嘗嘗無情講的滋味.
回復

vivi 發表於 2012-3-5 17:03:47 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-5 16:55
又唔係咁講, 既然政府訂得個守則規管所有公務員唔可以貪, 點解最高果個可以貪?

佢做財爺時有次向政付物 ...

我只知我地d MPF係益d大財團, , d舖租, 地價, 交通費....不停咁升

但係呢我就知, 以經濟機位坐私人包機/遊艇就點都唔公平啦, 我覺得佢坐咪坐啦, 做咩唔俾返足夠費用呢, 佢話冇行益, 我都唔信啦

咁我地可唔可以坐私人包機, 豪華遊艇俾普通等的價錢呢

可唔可以坐別人的私人飛機? 睇吓你有冇嘢出賣啦. 如果你冇嘢出賣, 唔好講坐私人飛機, 經濟倉都好難有人會請你坐.  發表於 2012-3-5 17:14
回復

vivi 發表於 2012-3-5 17:05:10 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-5 17:00
其實以往香港人好少針對佢,
衰在上次區會選完之後講風涼話;
選唔到既梗係話唔選舉公平

唉, 佢都真係衰收尾, 唔知邊個爆佢出嚟咖呢

現在先爆都遲啦. 佢仲有3個幾月就係神仙囉. 可憐香港市民俾佢瞞騙咗7年.  發表於 2012-3-5 17:14
回復

八王爺 發表於 2012-3-5 17:05:57 |顯示全部樓層
我聲明,今次園藝館突手選舉,本人絕無收受利益!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 17:10:09 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-5 17:05
我聲明,今次園藝館突手選舉,本人絕無收受利益!

我都聲明, 我俾咗一分王爺, 係奬勵性益, 並非賄選.

而事實上王爺在是次選舉並沒有投我票
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 17:14:02 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-5 17:05
唉, 佢都真係衰收尾, 唔知邊個爆佢出嚟咖呢

除左上兩個原因,
佢幫二世祖太明顯了, 加埋那個報館老細, 一齊攻擊英英,
而家佢兩個行埋一齊, 給英營一個千載難逢的機會,
等佢一身 C 重得閒搞英?

XDDDDD  發表於 2012-3-5 17:36
回復

比得大帝 發表於 2012-3-5 17:18:41 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-5 17:14
除左上兩個原因,
佢幫二世祖太明顯了, 加埋那個報館老細, 一齊攻擊英英,
而家佢兩個行埋一齊, 給英營一 ...

哈, 一個唔覺意俾英記贏咗, 實行幫曾狗唐豬起底, 澈查入假圖紙, 曾大屋事件, 咪話唔好玩.

所以話, 有時做人唔好去到咁盡, 做人留一綫, 日後好相見.

依家覆水難收,英記一個唔覺意上咗位,哩場戲真喺入「戲肉」!  發表於 2012-3-5 17:28
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 17:23:39 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-5 17:18
哈, 一個唔覺意俾英記贏咗, 實行幫曾狗唐豬起底, 澈查入假圖紙, 曾大屋事件, 咪話唔好玩.

所以話, 有時 ...

暫時睇唔到有啥原因會令英英倒灶.
如果唔係收到風, 不會唔顧身世來亂吠.
回復

八王爺 發表於 2012-3-5 17:30:14 |顯示全部樓層
我真喺接受唔到,特首個位竟然「不受」公務員守則規管。
唔怪得豬狼都想坐哩個位!

曾狗唯一做到的好事, 就係令下屆特狗 (豬或狼) 一定會有一套守則要守.  發表於 2012-3-5 17:36
回復

vivi 發表於 2012-3-5 17:42:35 |顯示全部樓層
比得大帝  可唔可以坐別人的私人飛機? 睇吓你有冇嘢出賣啦. 如果你冇嘢出賣, 唔好講坐私人飛機, 經濟倉都好難有人會請你坐.  發表於 26 分鐘前

唔怪之得我連巴士都冇人請我坐啦

依家好難請人搭巴士, 因為用八達通, 冇省銀  發表於 2012-3-5 22:39
回復

ht333147 發表於 2012-3-5 19:29:00 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-5 17:42
比得大帝  可唔可以坐別人的私人飛機? 睇吓你有冇嘢出賣啦. 如果你冇嘢出賣, 唔好講坐私人飛機, 經濟 ...

有無提出過?
為左唔想你失望, 應該有 D 義士既, 只限坐巴士.
回復