愛搞事鄰居

作者: yeahyeah 發表于 2012-2-20 14:52:58
4625 13

我住舊唐樓頂樓連天台, 隔離班鄰居真系超愛搞事, 禽日先比我老公發現佢用D PERMANENT水筆劃花我個門鈴制, 佢地一路以黎都霸占左大部份樓梯位,  轉角位放最多, 連一個人行過都有困難 (將D鞋呀, 衫呀同雜物通通放晒响樓梯位置, 成日由天台大聲艾落樓下, 真系當晒成兩層樓都系佢地住晒咁) 佢地住左三個唔結婚或失婚GE女性(明言尼句唔系歧視佢地, 只系以證身份), 本來仲有三個親戚一齊住, 己比佢地鬧走左, 三個正牌愛生事女人

大家比D意見我, 應該點應對好
Sylvia 發表於 2012-2-20 14:59:58 |顯示全部樓層
呢d人同佢吵大鑊或者講道理都係無用, 叫消防處嚟巡查, 由消防叫佢拎番d野入屋

几年前消防系尼過+(例行), 放一輪佢地又故態复萌  發表於 2012-2-20 15:06
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-2-20 15:33:58 |顯示全部樓層
要不時重復舉報

火警危險及舉報之步驟 
我們普遍以為“火警危險”是指某些易燃或可令火勢大增的東西。但在消防法例中“火警危險”在法律上有比上述更廣泛的定義。

「火警危險」(Fire Hazard) 的法律定義

根據香港法例第九十五章消防法例第二節中記載,“火警危險”是指:

-(b)(由1985年第4號第2條廢除)
將任何消防裝置或設備從任何建築物中移去,而該等裝置或設備是按照消防處處長為施行《建築物條例》(第123章)第16條而證明的圖則,在該建築物提供的;
在任何建築物內的任何消防裝置或設備因缺乏適當保養或其他理由以致不在有效操作狀態;
由建築物內處所通往建築物外面街道的地面沒有足夠的途徑,或將該等通往外的途徑用作引起(f)段所述情況的用途;
實質上增加火警或其他災難發生的可能性的其他事物或情況、實質上增加因發生火警或其他災難而會對人命或財產造成的危險的其他事物或情況,或在火警或其他災難一旦發生時實質上會阻礙消防處履行其職責的其他事物或情況。
一般大廈常見的火警危險

走火通道阻塞,出口及防煙門上鎖。
出口指示燈熄滅,或視線受阻。
緊急照明系統不能運作正常。
防煙門被「楔」開或損壞。
消防設備缺乏適當維修及保養,擅自更改或拆除,或擺放物品妨礙消防設備的使用。
非法改建樓宇間隔或改變其用途。
儲存過量危險品。
如何處理「火警危險」

當發現一些可以即時及容易處理的「火警危險」,如防煙門被物件‵揳′開等,在環境許可下,「消防大使」應把該物件取去,使到防煙門得以關閉。然後再向物業管理公司人員報告,希望他們關注此等情況。
若那些「火警危險」不能即時處理,例如通往地下或天台的門被上鎖,可以使用消防處24小時熱線電話2723 8787向該處投訴有關「火警危險」。
投訴有關「火警危險」時,要清楚說出該「火警危險」所存在的地點及位置。該「火警危險」的性質及情況,如將走火通道上的門上鎖或擺放物件造成阻塞的情況等。
留下聯絡電話,以便消防人員需要時聯絡之用。
消防人員如何處理「火警危險」的投訴

視乎「火警危險」的性質,行動總區或防火總區人員會處理有關「火警危險」的投訴。

(i)行動總區人員所採取的行動

以下性質之投訴由行動總區人員處理:一

(a) 逃生通道之阻塞

(b) 將逃生通道之門或閘上鎖,而需要鎖匙從內開啟。

(c) 將必須關閉之防煙門保持在開啟狀態。

(d) 非用作逃生通道的公眾地方之阻塞。(如非通往逃生通道之候 升降機室)

(ii)處理有關投訴之行動如下:一

(a) 往投訴地點視察。

(b) 確定投訴是否屬實。

(c) 如發覺投訴屬實繼續採取以下行動;如發覺投訴不屬實不採取 進一步行動。

(d) 尋找有關之戶主,住戶或主管。

(e) 確定違例事項之表面証據(即上述第(d)點之有關人等已知違例 事項之存在,及並沒有採取行動去消除阻塞)。

(f) 若表面証據足夠,記取有關人等之身份資料,告訴對方將會被 檢控,同時為安全著想及阻塞存在時之每月罰款,阻塞物須立 刻清除。

(g) 若表面証據未能成立,有關人等之身份資料亦會被記下以作發 出消除火警危險通知書,給予適當之時間消除火警危險。

(h) 在八六年以前,本處祗能在消除火警危險通知書,被忽略後, 才能採取檢控行動。但是,在八六年第三項消除(修訂)法例 中賦予本處對於上述(i)(a)及(i)(b)項之火警危險直接 控權。

(iii)防火總區人員所採取的行動

除前述類別的投訴,其他有關火警危險之投訴均由防火總區人員處理。當收到懷疑「火警危險」投訴(不論函件或電話):––

(a) 派遣人員到有關地點作檢查。

(b) 檢查人員於視察後應向其高級區長作一報告,此報告包括現場 情況,物主或使用者之姓名和地址。

(c) 如檢查時顯示「火警危險」存在,用掛號信件寄出一張“消除 火警危險通知書”。

(d) 在該通知書限期到後,便派員作一次覆查,如事主有採取行動, 消除此「火警危險」,此事便告完結。

(e) 若此次檢查發現「火警危險」仍然存在,高級區長便須決定採 取行動,向法庭檢控事主。

(f) 如案件需要在法庭裁仲 —— 消防主控官須出庭陳述案情,由 法官裁定。若裁定事主有罪,通常事主會被罰款,其款額則根 據危險的程度而定。

(g) 當案件在法庭審判中,而火警危險仍未消除,消防處官員可向 法庭申請一張“消除火警危險”命令,通知事主消除危險,如 事主還不執行則會被罰更高的罰款,其他的命令如封閉令,禁 制令等,將會因危險的程度和性質而發出。

(h) 經過一段時間,防火總區人員將會再檢查此危險,若「火警危 險」依然存在,會再檢控有關事主。但若情況嚴重,消防處處 長可執行任何適當行動去消除這些「火警危險」,而所需一切 費用可向法庭報告,法官則會頒令被告繳付此款項。

但我天台近門口位置因比佢霸左超過2/3地方, 咁我為有用個櫃頂住佢D雜物唔好搬埋過尼, 所以我都有個櫃响度, 所以.....  發表於 2012-2-20 21:52
回復

Cora 發表於 2012-2-20 15:49:32 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-2-20 14:59
呢d人同佢吵大鑊或者講道理都係無用, 叫消防處嚟巡查, 由消防叫佢拎番d野入屋 ...

同意!你唔出聲佢會變本加厲!

佢地真系唔系一般人咁品+, 好早以前(無唔岩時)佢己經偷左我樽石油氣, 又將D垃圾送比我, 真系好好衰下  發表於 2012-2-20 21:49
回復

獅頭魚 發表於 2012-2-20 15:53:28 |顯示全部樓層

水筆劃花門鈴制!是刑毀。 應該透過警方, 作出賠償!

刑事毀壞簡稱刑毀是 刑事罪行之一,毀壞即是破壞,即是未經授權,將物件的形狀、顏色、或原有功能改變。 在電腦網路時代,法律立法,刑事毀壞的定義也適用於電腦罪行、駭客之行為。

唔怕煩,試吓到警局備案,門鈴給人劃花了;
如未即時做到野,如有再犯,有理據要警方跟進。

報警啦,不用跟他吵。

如果咁樣都報警我驚POLICE話我浪費警力哦, HAHA  發表於 2012-2-20 21:46
我己經响醫院攞左D擦得到尼D筆蹟GE紙巾番屋企, 不過要等多几日先用, 等佢地知道咁樣我唔系咁在符  發表於 2012-2-20 21:45
回復

八王爺 發表於 2012-2-20 16:07:59 |顯示全部樓層
YEAHYEAH, 我都喺另外花友差不多情況回覆過。

1. 間樓喺村屋,你住緊,佢地喺你隣居,唔喺我地住。你要睦隣。不要鬥法。
2. 三個女人單身,好利害。你一家大小,你要巴結佢地,對你有益處。話唔埋第二時幫到你。
3. 聽佢地訴苦,佢地咁變態一定好多委屈,怨氣。多一個朋友,少一個敵人。佢對你衰,你要對佢好!

我都想高D EQ, 以德報怨(因為我覺得同人鬧交, 輸GE會系自己, 我會勞氣好耐+) 但要揾機會  發表於 2012-2-20 16:37
住行都算, 仲要中容細佬係度博命跳~ 算罷喇~管理處都叫我地唔好去講, 有事就由佢地出面, 咪一鬼樣~  發表於 2012-2-20 16:23
您呢招, 我用過, 樓上成日係度跳, 好鬼成煩架, 老公同我都分別試過好聲好氣同佢地講, 點知佢發瀾渣話唔通唔俾人係屋企行, 大佬, 您唔着拖鞋用腳踭鋤  發表於 2012-2-20 16:21
回復

Sylvia 發表於 2012-2-20 16:23:51 |顯示全部樓層
我都唔明, 咁跳法, 腳唔痛架咩

我樓上日日由早上拉椅子拉到晚上.由廳拉到房. 我諗住叫老公同佢講話我地arm arm生左bb,叫佢唔好常常拉,BB瞓唔到  發表於 2012-2-20 21:01
乜你唔知d細路最愛跑跑跳跳? 仲要晚晚如是, 你話佢d仔女, 家長仲好話你哋唔體諒呢! 遇到呢d樓上家庭, 晚晚喺頭頂狂踩, 真係人都癲.  發表於 2012-2-20 18:11
回復

八王爺 發表於 2012-2-20 16:42:13 |顯示全部樓層
YEAHYEAH,  真喺架,同人鬧交,自己好傷。和氣和氣,好好多。
回復

acmc 發表於 2012-2-20 21:21:57 |顯示全部樓層

我曾經都有個”傻”嘅住係我隔離個單位,好彩只係住咗三個月佢就賣樓搬咗,佢日日包垃圾無紮好就咁放係門口,試過啲汽水流晒落地下,佢同管理處解釋,係因為打開放垃圾袋個大垃圾桶時,覺得好臭,所以就把垃圾放門口算,仲成架百佳車放正我哋大門前,仲要放兩日都唔推走,又要管理員上嚟請佢處理,連佢啲訪客啲臭鞋都放埋去我個門口道,當時我日日都要同管理處聯絡,一日三幾次唔定,只有投訴再投訴,但就最好避免直接交鋒,免傷和氣.
回復

yeahyeah 發表於 2012-2-20 21:42:12 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-20 21:21
我曾經都有個”傻”嘅住係我隔離個單位,好彩只係住咗三個月佢就賣樓搬咗,佢日日包垃圾無紮好就咁放係門口 ...

我平生最爭系鬧交(可能自知系最弱一環), 所以你最後個兩句好重要, 佢地仲要24小時有人响屋企(應該有人系量地尼), 所以同佢地嘈完實無運行"間屋"
回復

Springonions 發表於 2012-2-20 22:08:22 |顯示全部樓層
如果層樓係租的,最好就搬

最慘就唔系囉  發表於 2012-2-20 22:16
回復

Springonions 發表於 2012-2-20 22:23:20 |顯示全部樓層
舊樓,有無機會等到市建局重建呢?如果無,就謂有榨頸就命,忍下囉,不停向消防處投訴,清咗啲樓梯垃圾先啦。

我想玩以德報怨啦, 三個中揾個稍為正常D GE, 首先叫聲佢"早晨"  發表於 2012-2-20 22:48
回復

acmc 發表於 2012-2-20 22:36:12 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-2-20 21:42
我平生最爭系鬧交(可能自知系最弱一環), 所以你最後個兩句好重要, 佢地仲要24小時有人响屋企(應該有人系 ...

係呀, 八王爺講得好啱架,同人鬧交,自己好傷,就算你係鬧贏果個,一樣都要死好多細胞,可是世上有好多人為了要話俾人知自己有幾”勁”,好喜歡撩...,所以唔好直接同佢哋講呀.
回復

yeahyeah 發表於 2012-2-20 22:57:37 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-2-20 22:36
係呀, 八王爺講得好啱架,同人鬧交,自己好傷,就算你係鬧贏果個,一樣都要死好多細胞,可是世上有好多人 ...

話事話, 我都有個同事又系三姐妹一齊住(好似都系單身), 佢地個心態又系, 驚比人虾, 又驚蝕底, 所以先行起晒槓, 從佢日常同我講GE野都比我FEEL到佢地系麻煩友, 周之無日都話要投訴, 有次佢話响超市買左個西柚, 番到屋企又話覺得系橙尼, 所以拎落超市換 , 好多野都樓盡六淫爭取到最好為止, 听都听到我煩晒

系呀, 當佢地系病人囉, 無辦法

咁你體諒下佢地啦,佢地咁樣其實損失係佢地,盡量唔好同佢地計咁多啦。  發表於 2012-2-21 10:54
回復