花園向北, 適合種什麼植物?

作者: hugopoodle 發表于 2012-2-18 23:46:18
6773 17

請問如果村屋花園向北, 適合種什麼植物?
是否所有開花植物都不適宜種植呢?
Springonions 發表於 2012-2-19 09:44:08 |顯示全部樓層
我的露台都是向東北,冬天只有1個鐘太陽,種意大利生菜,小棠菜,白菜,油麥菜,紅蘿白,紅菜頭,車厘茄都可以,但比有全日照的長得慢一倍。不可以種羅勒,荷蘭豆,死晒
回復

rosetina 發表於 2012-2-19 11:48:58 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-19 09:44
我的露台都是向東北,冬天只有1個鐘太陽,種意大利生菜,小棠菜,白菜,油麥菜,紅蘿白,紅菜頭,車厘茄都 ...

我棵球蘭就系種系北露台,年年都開花, 可以諗諗架.
回復

適少少 發表於 2012-2-19 13:16:33 |顯示全部樓層
向北有冇陽光 ? 有光陽就飯飯掂啦 !
回復

cklife 發表於 2012-2-19 15:27:27 |顯示全部樓層
我諗向北都要睇下附近既環境影響....有無建築物遮陽光、擋風等等...

我住村屋,假天台(因為全被遮雨棚遮住,晒唔到陽光)都向北,但全年都通風。

冬天能生存既植物有...藤三七、迷迭香、薑、艾草、珍珠菜(角菜)、芫荽、茼萵、生菜、蕃薯葉、薄荷、到手香、臭草、韮菜。
(因為隣居今年係旁邊潛建左個屋仔,幫我擋左好多北風,今年可以種多好多野,以前真係種唔到架)

夏天能生存既植物有...紫蘇、羅勒、苦瓜、青瓜、藤三七、薑、珍珠菜(角菜)、韮菜、到手香、蕃薯葉、潺菜、通菜、小棠菜等等。

往年我度冬天凍到人都唔肯上去,今年隣居新既濳建改善左我環境,無咁當風,好種好多....或者番北風時你試下加少少擋風野,應該可以改善。

最重要都係你度可以曬到太陽,又通風。如果曬到太陽既時間少,就要選唔需要太多陽光既植物,都可以種到好多野。
回復

蕙蕙 發表於 2012-2-19 17:55:15 |顯示全部樓層
其實最重要係光照夠唔夠者, 我個露臺向東北, 但主要靠散射光, 所以要強光種既野, 好似食材咁, 多數都種唔到架~
反而苦苣苔科就比較適合啦, 不過我個度種玫瑰都算ok wor
回復

fnv234 發表於 2012-2-19 20:18:19 |顯示全部樓層
都係陽光最重要
多光嘅話種草花,蔬果果D
少光可以種苦苣苔,雨林植物,某D品種嘅草花都可以(不過可能冇多光嘅咁靚)
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:02:35 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-19 09:44
我的露台都是向東北,冬天只有1個鐘太陽,種意大利生菜,小棠菜,白菜,油麥菜,紅蘿白,紅菜頭,車厘茄都 ...

冬天只有1個鐘太陽都可以種咁多種類蔬菜
你真的很利害又有耐性
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:04:22 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-2-19 11:48
我棵球蘭就系種系北露台,年年都開花, 可以諗諗架.

球蘭好靚呀
我想種好耐
下雨時駛唔駛避雨呢?
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:05:10 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-2-19 13:16
向北有冇陽光 ? 有光陽就飯飯掂啦 !

不太清楚, 要觀察一下
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:08:23 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-19 15:27
我諗向北都要睇下附近既環境影響....有無建築物遮陽光、擋風等等...

我住村屋,假天台(因為全被遮雨棚遮住 ...

其實我沒有概念咩係曬得多陽光定少陽光
一般說全日照和半日照定義是什麼呢?
你個天台係咪一年四季都曬唔到陽光呀?
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:10:05 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2012-2-19 17:55
其實最重要係光照夠唔夠者, 我個露臺向東北, 但主要靠散射光, 所以要強光種既野, 好似食材咁, 多數都種唔到 ...

原來向東北露臺都可以種好多嘢嘅~
謝謝你
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:14:30 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-2-19 20:18
都係陽光最重要
多光嘅話種草花,蔬果果D
少光可以種苦苣苔,雨林植物,某D品種嘅草花都可以(不過可能冇多 ...

如果想種蕨類植物, 需要點樣嘅種植環境呢?
熱帶植物有什麼可以選擇?
回復

rosetina 發表於 2012-2-20 07:56:34 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:04
球蘭好靚呀
我想種好耐
下雨時駛唔駛避雨呢?

唔駛架•••••••。
回復

cklife 發表於 2012-2-20 11:28:28 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-2-20 00:08
其實我沒有概念咩係曬得多陽光定少陽光
一般說全日照和半日照定義是什麼呢?
你個天台係咪一年四季都曬唔 ...

我度係100%遮雨棚,可以話完全無直射陽光,但春夏秋季都會係唔同方位有側邊射入黎既陽光,但時間就唔多,夏季咁好太陽...方係欄杆外危危扶既植物,都係得一兩個鐘照得到。

但紫蘇、蘿勒依d話要全日照既我都種得好好.....但種菜或者要結果既植物都種到,但會生得慢同埋產量少....
我種生菜只有1/3咁大...種苦瓜收得一水咁多,只有三分二手掌咁大...當然同我唔識落肥同埋用花盆種有關。

我覺得種香草大部份係無問題,就算種得唔靚都係奀D或者細棵D囉....

以香草黎計....香矛係種唔怕會曬死既香草,就應該唔多夠光囉....辣椒依類要開花結果既植物,如果只收葉會產量少D...但都可以,要收果就比較差囉...

其他香草大部份都OK架....

你有無相呀...影張相睇下....另外,好天氣時,留意下有無太陽曬到過去,曬到又係邊D位,咁你就知道可以種乜架喇....

我度夏天早上就係得咁多光...仲要只有一至二個鐘,太陽升起就無架喇...

因為係單邊屋,所以仲有少少西斜邊位下午可以有勁少少太陽,不過又係時間唔耐...今年隣屋就係依邊潛建左,擋下無咁扯風,冬天無咁凍。

2010年夏季記錄日照所拍既...早上七時...八時太陽己經照在欄柵外喇...只有一小時...

2010年夏季記錄日照所拍既...下午二時

2010年夏季記錄日照所拍既...下午三時..最盡架喇...最多係曬到咁多位...依邊係西邊...太陽係偷番黎既..

冬天用筲箕種既薄荷都OK架...要黎打邊爐,一塊羊肉一撮薄荷咁食,好正架...仲無咁熱氣添

09年春天既收成(牛至、迷迭香、薄荷、芫荽)

09年春天既迷迭香生得好好架..個盆仲係面向室內添...散射光都OK喎..(爬地品種)

植立品種我種係危危附既盆度

我話危危扶既種法就係咁喇....放係欄柵外種,盡量吸光...但直射光時間一樣唔多...方向係正北面...

個西斜位可以種番茄:p  發表於 2012-2-20 13:37
回復

hugopoodle 發表於 2012-2-20 12:21:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-20 11:28
我度係100%遮雨棚,可以話完全無直射陽光,但春夏秋季都會係唔同方位有側邊射入黎既陽光,但時間就唔多, ...

嘩, 你真係好利害~
冇乜陽光之下都可以種到咁多嘢,
望落去仲好健康添
一定花咗唔少心機
多謝你咁詳細分享呀
我都要了解下個花園受光程度先
遲啲有相再放上嚟
回復

lok_1980 發表於 2012-2-20 12:26:15 |顯示全部樓層
其實有心機有耐性,好多都可以試下的。
你有乜係好想種的?
你想種花定種農業植物?
回復

cklife 發表於 2012-2-20 14:13:50 |顯示全部樓層
回覆︰[Springonions  個西斜位可以種番茄:p]

唔該晒呀...我今年都發左番茄種子,但原來西斜位諗住種壽司青瓜,你咁講...我諗我換下位,比蕃茄優先。
回復