返回列表 發新帖

新手種豬籠及絨毛毛壇苔

作者: martinl 發表于 2012-2-17 15:01:43
3293 29
阿袁 發表於 2012-2-25 12:40:17 |顯示全部樓層
各施各法喇﹑自巳搞得掂就OK!   
回復

bilbil 發表於 2012-2-25 21:40:44 |顯示全部樓層

I think you may water your plants once a week if you place them in a tank~  =)
I agree that「濕熱」is really terrible, it's just like steaming and the greenhouse effect~
回復

martinl 發表於 2012-2-25 22:11:16 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-25 00:50
logo遮左底部…d毛見唔到腰水??
睇埋介紹種豬果篇,我大概知你想做乜…
你咁做法,d毛隨時會脫水死架... ...

毛果面係矮毛一格, 大約矮10MM
回復

martinl 發表於 2012-2-25 22:15:35 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-25 11:19
而家嘅問題唔係焗,係熱+焗!
所以我上面講通風係錯嘅,濕度係要,但係「濕熱」就… ...

而家溫度約24~25度, 個窗台向東南, 所以夏天係早上先會有太陽, 而且諗住夏天日間唔加蓋. 晚上先加返蓋. 希望咁做可以令佢度過夏季.
回復

orik 發表於 2012-2-26 02:57:02 |顯示全部樓層
martinl 發表於 2012-2-25 22:15
而家溫度約24~25度, 個窗台向東南, 所以夏天係早上先會有太陽, 而且諗住夏天日間唔加蓋. 晚上先加返蓋.  ...

咁快諗定過夏天…未雨綢繆,好!
不過…d毛盆底掂唔掂到水?
尼個做法水溫(唔係氣溫)會偏熱,唔腰水又驚佢唔夠水…你點解決尼個問題?
回復

martinl 發表於 2012-2-26 12:14:08 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-26 02:57
咁快諗定過夏天…未雨綢繆,好!
不過…d毛盆底掂唔掂到水?
尼個做法水溫(唔係氣溫)會偏熱,唔腰水又驚佢 ...

可能個LOGO遮左, 毛盆係浸於水中約8MM左右, 如果唔夠可以再高多2MM都得

夏天果個諗法都我而家估, 要真係去到時再觀察先知. 但仲想問下D水, 我本來諗住一個月換一次, 會唔會太耐?
回復

dtyhbv 發表於 2012-2-26 12:15:39 |顯示全部樓層
會唔會過慮咗。。。連水温都要諗埋。。
回復

orik 發表於 2012-2-26 14:20:24 |顯示全部樓層
可能啦,但都唔想烚熟佢家嘛…
回復

martinl 發表於 2012-2-27 01:54:52 |顯示全部樓層
水溫只係FOR八掛見人CHECK埋我又做0者.
回復

martinl 發表於 2012-3-2 20:28:32 |顯示全部樓層
UPDATE 下先

DSC_9345.JPG DSC_9344.JPG DSC_9343.JPG
回復