有蟲吖⋯但手上咩都無⋯救我

作者: mummy 發表于 2012-2-16 00:25:04
2164 13

救命吖!啲士多啤梨同蕃茄有蟲吖!!

士多啤梨唔大,約5-8塊復葉;蕃茄仔剛出花蕾;

啱啱發現有白色細條圓圓哋嘅蟲,約8mm長,泥內有啲啡色粒粒,我唔知喺蟲卵定喺星期日施嘅肥。
啲蟲好似會變成有翼嘅昆蟲

依家手上嘜都無,請教點殺蟲。可唔可以快快快,好怕幾盆嘢要滅亡吖!謝謝
mummy 發表於 2012-2-16 01:17:02 |顯示全部樓層
救救我。有冇人可以教我。。。
回復

vivio 發表於 2012-2-16 02:00:04 |顯示全部樓層
先試下用麫粉開水噴全珠及泥,看能否使蟲不能呼吸而殺死它們
回復

mummy 發表於 2012-2-16 02:41:54 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-2-16 02:00
先試下用麫粉開水噴全珠及泥,看能否使蟲不能呼吸而殺死它們

唔該vivio
事急馬行田,我叫工人挑蟲同幫手準備咗:
蒜頭及辣椒各6個,切碎,加500ml熱水,凍咗之后噴同淋勻啲泥
駁一駁,可能全軍覆沒
我就一路上網求救同搵資料,嗰啲可能喺蛆蟲(好核凸……腐屍同爛肉都有蛆蟲
其中我都見有入教用你講嘅方法
又有人話開盆洗潔精水,然後將成盆植物泥嗰部分浸晒入去30分鐘,泥入面啲蟲就會自動浮上水面,之後過透清水(但唔知農業植物喺咪適用)

依家淋晒10盆,希望

再次多謝vivio同jessicayip31(喺另一帖)噤夜都幫我。

另外想問,燒泥喺咪代表棵植物已經無得救要掉?
回復

jessicayip31 發表於 2012-2-16 02:58:22 |顯示全部樓層
唔係啊~ 燒泥呢樣野係準備種野前, 燒泥殺左蟲先再種野, 如果你種緊就緊係唔好燒啦! 你試下捉完d蟲噴苦練油, 都幾得. keep住一星期一次, 有地圖蟲個d葉就剪左佢, 唔係會惹到其他d葉都出事嫁. 再深入d真係要找d高手幫下手俾意見了! 哈... 是關我都係新手來!
回復

mummy 發表於 2012-2-16 10:54:17 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2012-2-16 02:58
唔係啊~ 燒泥呢樣野係準備種野前, 燒泥殺左蟲先再種野, 如果你種緊就緊係唔好燒啦! 你試下捉完d蟲噴苦練油, ...

真喺"書到用時方恨少"!
回復

owlcyr 發表於 2012-2-16 14:49:00 |顯示全部樓層
唔駛擔心住,未必會影響整物的
有無相影上來睇下?
回復

mummy 發表於 2012-2-16 15:23:11 |顯示全部樓層
photo w.JPG

Sorry. 影得好濛.白色,約1mm粗,5mm長.喺泥入面.我發覺佢好似會進化到有翼同有腳.仲有泥入面好似有好多卵.
點做好?
回復

mummy 發表於 2012-2-16 15:37:56 |顯示全部樓層

另外,頭先去買咗呢兩支嘢.

右邊
X農牌苦煉油($50/100cc,買完後發覺勁貴,貴咗3倍有多.好火!後悔~)

左邊
速殺150(又喺收咗我$50/100cc.基於支苦煉油嘅抬價,我覺得呢支都一定貴咗好多)
佢話對付蛆蟲.有15%Cypermethrin,買嗰時佢有講,但我買完之後都喺唔放心用,如果用咗第日都唔敢食啲士多啤梨.

迷糊間買貴嘢,好心心不忿呀!
回復

mummy 發表於 2012-2-16 15:49:22 |顯示全部樓層
(點解之後我再發咗段嘢,但唔顯示出嚟嘅?)
回復

mummy 發表於 2012-2-16 15:54:22 |顯示全部樓層

支苦楝應該ok  發表於 2012-2-16 22:35
Show me the chemical label to let me CC.  發表於 2012-2-16 20:03
係咪有機咖?  發表於 2012-2-16 17:36
回復

mummy 發表於 2012-2-16 17:57:26 |顯示全部樓層
右邊嗰支苦煉油話喺.但左邊嗰支有15%唔喺>~<

(我頭先submit咗一段關於買呢2支嘢嘅事,但唔知點解show唔到出嚟.一陣搭車再打過)
回復

mummy 發表於 2012-2-16 18:22:19 |顯示全部樓層
回復

cowcowpop 發表於 2012-2-16 20:05:14 |顯示全部樓層
Strawberry may be too late to save BUT tomato is OK.
Try environmental friendly spray.
回復