水耕有無可能做到有機?

作者: 農的心 發表于 2012-2-13 09:26:37
1272 8
水耕有無可能做到有機? 如何補充養分?
孖吉 發表於 2012-2-13 10:04:56 |顯示全部樓層
我諗呢個題目的核心係 ... 你心目中乜嘢叫有機先?
回復

xx_Luca 發表於 2012-2-13 10:42:59 |顯示全部樓層
我都有呢個疑問 ...
水培睇落好方便, 好乾淨, 但所謂水培營養液究竟係乜野來的 ?
如果係化肥, 咁辛苦種黎做乜, 去街市買兩斤都一樣, 可能仲靚d tim.

若果營養液証明到係天然/有機, 甚至可以 diy, 我都好有興趣試下, 唔駛成日周身泥, 又多飛飛
回復

magichand 發表於 2012-2-13 13:17:09 |顯示全部樓層
nonononono
回復

LHS1 發表於 2012-2-13 13:24:53 |顯示全部樓層
不知道自己堆肥出來的肥液可否作水培營養液用?樓主有興趣不妨一試,再把心得告訴大家分享!
回復

ppc123 發表於 2012-2-13 14:24:50 |顯示全部樓層
用買翻呢既水培營養基本上肯定唔係有機
除非係水藻粉果隻
有樣麻煩係為左D植物唔會出事D水要一直循環流動

btw,
水耕係"hydroponics"
有另外一種係一路養魚蝦蟹一路種野 (keyword: "aquaponics")
用D動物分解出泥既養分自動做肥料
呢隻先係終極正啊
http://www.youtube.com/results?s ... 6l0l123l298l2.2l4l0
回復

giant 發表於 2012-2-15 16:52:45 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2012-2-13 14:54
aquaponic
http://www.backyardaquaponics.com/information/44-designs.html

依個好似好大工程喎,我响陳曉蕾個blog度見過一個山寨版可能啱你,題目叫(魚菜共生)
回復

孖吉 發表於 2012-2-15 17:26:48 |顯示全部樓層
giant 發表於 2012-2-15 16:52
依個好似好大工程喎,我响陳曉蕾個blog度見過一個山寨版可能啱你,題目叫(魚菜共生)  ...

呢個其實係 "水耕有無可能做到有機?" 呢個問題的直接答案 ‧..

但係對水培有興趣的人十個有九個都係因為覺得水培乾淨企理,冇昆蟲冇小動物啫,要搞魚水共生會涉及好多生物分解問題,病魚處理問題 ... 佢地又唔濟LU~

回復