本人想收養倉鼠,如果其他用品就更好啦!

作者: gracegarden 發表于 2012-2-13 08:59:45
1701 5

已上網爬文一段時間,
有心長養,可用種子/植物交換
歡迎留言/PM!
gracegarden 發表於 2012-3-12 16:24:53 |顯示全部樓層
已有倉鼠鐵龍, 就快去買倉鼠,請問用什麼鋪底較理想!

木槺? 豆腐沙?綠茶沙,竹炭沙,水晶以及紙沙?

另外, 見網提醒: 愛護動物協會或其他寵物領養團體有被棄養的倉鼠可供收養,
有無人曾去收養?
回復

hipo 發表於 2012-3-12 16:49:00 |顯示全部樓層
揾到 / 買咗 倉鼠未..?

我個朋友好像送 倉鼠 比人....可以幫你問下....

回復

gracegarden 發表於 2012-3-12 16:55:29 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2012-3-12 16:49
揾到 / 買咗 倉鼠未..?

我個朋友好像送 倉鼠 比人....可以幫你問下....

未買 倉鼠...
想收養侏儒倉鼠,
詳情可PM傾!
THX  
回復

pianist_iris 發表於 2012-3-24 01:05:46 |顯示全部樓層
我用過木槺, 木粒和紙沙

木槺
清理的次數最密,價錢最平
同紙沙一樣,凍的時候佢地會用黎保暖,生仔用黎「搭巢」 (圍起d木槺咁 )
有少少木香
我阿鼠睇落最中意木槺

木粒
清理的次數最疏。每兩三日淨係remove 左濕左的 (好似貓沙咁用),個幾星期先清一次籠底的乾屎屎
吸完水會碎成一pat pat,會痴腳 (痴埋落跑輪)
同埋圓柱形,隻鼠好似行得辛苦d

紙沙
最環保,又多color 選擇。
d 碎會痴腳。
有次一大包返黎,發現有怪味,但唔係次次都係咁的。可能受潮or o個batch唔好卦...

仲有一種好common 的就係粟米沙,但係又貴又重,唔考慮。

總結係木槺最好用,但買貴少少
唔好買 8 - 10 蚊條的local無brand 野,我用緊德國的 (唉我都覺得唔環保 - - 話晒要運咁遠)
因為最平o個d 會太粉太碎
仲有無論墊料定係沖涼粉,最好唔好買有加香味的 (e.g. 綠茶, lemon),外國forum 指有鼠會敏感
回復

gracegarden 發表於 2012-3-24 11:55:26 |顯示全部樓層
pianist_iris 發表於 2012-3-24 01:05
我用過木槺, 木粒和紙沙

木槺

近期買了一隻雄性小紫王,好溫馴, 第二日返到家,我抱佢都唔咬我!
阿鼠睇落中意木槺-->認同:lo好鐘意訓係度取暖, 我上網爬文用無漂白既廚房紙撕一條條,我隻小紫王好LIKE!
佢真係好得意!
回復