係咩花生麩肥???? 在泥下一面都會好好臭.???????

作者: sitwy 發表于 2012-2-10 23:26:07
4056 8

係深水步買....係唔係花生麩呢....今日整左支水諗住吽麩水.....但係d色唔係在forum 見到的灰顏色咁..

.

是花生麩嗎?

是花生麩嗎?
sitwy 發表於 2012-2-11 00:24:39 |顯示全部樓層

我係新手....依家有d擔心....因為如果依d係花生麩....我己經洛左小小開泥做基肥...( 用發寶膠箱 ) 花生麩在低層 ,上面有一層泥复蓋....
但我驚遲d會好臭...
會唔會架?
回復

llaus 發表於 2012-2-11 05:37:55 |顯示全部樓層
看似雞/羊C肥多D啵
請其他花友比意見啦
回復

孖吉 發表於 2012-2-11 06:22:16 |顯示全部樓層
花生麩係啡啡黃黃咖,有粉狀 亦有好以呢d咁粒狀。
呢d亦好似苦楝粒,或者其他未熟有機肥, 佢個包裝冇寫清楚真係唔知係乜啵~
不過應該唔會係糞肥嘞,糞肥應該大部份都己腐熟,會係黑色o既。

如果係未腐熟肥,係要由得佢响泥裏面分解咖,只要有一吋泥封頂,種在室外應該唔會臭o既
回復

sitwy 發表於 2012-2-11 10:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
希望唔好臭啦!我依家用緊靚土十豐收一號做基肥!唔倁夠唔夠肥呢!洗唔冼加D骨粉?用來種菜,番茄,密瓜

要呀, 我自已豐收一號唔係好肥  發表於 2012-2-14 14:44
回復

mummy 發表於 2012-2-14 10:37:24 |顯示全部樓層
我又喺新手.早排喺花HUI見倒啲一包包印住話喺古早肥,但我唔敢買.我又喺怕唔知買咗D咩,跟住又唔知會食咗D咩落肚.買肥料,真喺好頭痛.
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-2-14 10:42:28 |顯示全部樓層

有啲似吉吉島十二蚊店賣既粒狀"油渣"肥

油渣肥,实际上是油料作物种子经榨油后留下来的渣饼,如菜籽饼、茶籽饼、棉籽饼等。饼渣含有较丰富的氮、磷、钾和微量元素,一般含氮量在4%左右、含磷2.2%左右、含钾1.5%左右。 饼渣使用前须经堆沤发酵,堆沤时如渣饼的水份含量已到50%,可不加水直接堆沤;如不到50%如适量加水。有条件的最好加适量发酵菌种拌和,堆沤时间25天左右。堆沤腐熟后的饼渣肥一般作基肥使用,每亩用量在100公斤到200公斤,视作物应有所增减。

廣義來說,花生麩都係油渣肥,所以我都係偷影咗油渣肥個 instruction 就算,買花生麩平好多 ^^  發表於 2012-2-14 11:46
回復

孖吉 發表於 2012-2-14 11:42:35 |顯示全部樓層
sitwy 發表於 2012-2-11 10:43
希望唔好臭啦!我依家用緊靚土十豐收一號做基肥!唔倁夠唔夠肥呢!洗唔冼加D骨粉?用來種菜,番茄,密瓜
...

靚土己經有肥咖喇,如果唔係種菜的話頭果兩三個星期應該唔使點施肥。

豐收一號係牛糞肥,肥力唔算好高,但勝在冇咁易燒根,同埋可以改良泥土。視乎作物再追肥啦,種嘢唔可以懶,兩個星期追一次肥唔少得咖喇~

種菜就追氮肥,即係花生麩之類
種瓜果類就植株成熟後追磷鉀肥,即係骨粉,紅牛鉀之類啦~

骨粉係咪會生虫? 聽花墟d sell 屎講  發表於 2012-2-15 13:47
回復

sitwy 發表於 2012-2-15 12:08:33 |顯示全部樓層
我用左d粒粒 浸左一支水....1份粒粒 4-5份水.... 浸左差唔多5日....
日日都有放氣....
今日就係咁樣..... 應該發緊烤.....到今天都冇咩味....

幾時先叫用得? d水會轉黑色?

浸左差唔多5日

浸左差唔多5日

仲有, 開返個蓋~ 一定唔好關實佢~會爆炸咯~  發表於 2012-12-6 23:49
唔只要耐, 仲要加水先好用~ 1:20 感覺上會安全~ 我會直接落泥, 種野前兩星期落多D番入泥~ 種咗野就每次都比好少, 少到淋咗水都睇佢唔到~~  發表於 2012-12-6 23:47
我都係新手, 睇之前d post好似要二個月以上先可以用. 我之前唔知直接放咗入d苗, 燒曬d根.  發表於 2012-5-2 15:57
回復