唔該有冇人識整咸甘桔

作者: charles067 發表于 2012-2-8 10:43:02
6138 20
可唔可以教我thx~~~
jellyfishy 發表於 2012-2-8 11:10:09 |顯示全部樓層
好易整,找一堆鮮採桔仔,洗乾淨,記得要洗多幾轉水,因為表皮可能有好多化學農葯.
洗完風乾後,搵海鹽嗱下桔仔,keep住風乾多幾日,到時d鹽會溶緊d,桔仔又會縮縮地,但唔會發毛,然後入樽.入樽後,加番d鹽,蓋過桔仔,放番幾個月,我就最少一年,ok~

我有D十年啦 ~  發表於 2012-2-9 13:18
回復

ahhung68 發表於 2012-2-8 11:16:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-8 11:10
好易整,找一堆鮮採桔仔,洗乾淨,記得要洗多幾轉水,因為表皮可能有好多化學農葯.
洗完風乾後,搵海鹽嗱 ...

用鹽嗱桔呢個步驟, 是否要用箕筲等佢疏走水份吖?

我係呀~  發表於 2012-2-8 11:23
回復

Sergio 發表於 2012-2-8 11:16:42 |顯示全部樓層
上星期三都市閒情有講過什樣浸, 你可以上綱重溫.  
回復

charles067 發表於 2012-2-8 11:22:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-8 11:10
洗完風乾後,搵海鹽嗱 ...

咁洗唔洗加水?

no ~~ d鹽自然會吸桔仔的水和空氣的水,跟住一齊化為水~  發表於 2012-2-8 11:24
回復

Sergio 發表於 2012-2-8 11:24:07 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-8 11:16
上星期三都市閒情有講過什樣浸, 你可以上綱重溫.

http://mytv.tvb.com/lifestyle/pleasureandleisure/126883#page-1
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-8 11:25:39 |顯示全部樓層
話時話,我個一大樽咸柑桔,浸左over 15年~~  當時係用3L 玻璃樽載桔,食左咁多年,仲有一半~ 

留返做嫁妝!  發表於 2012-2-9 13:19
回復

charles067 發表於 2012-2-8 11:32:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-8 11:25
話時話,我個一大樽咸柑桔,浸左over 15年~~   當時係用3L 玻璃樽載桔,食左咁多年,仲有一半~  ...

15年 咪好正囉
用鹽果時洗唔洗密封架~?

曬時梗係唔洗封,入樽後要密封呀~  發表於 2012-2-8 11:45
回復

charles067 發表於 2012-2-8 11:51:39 |顯示全部樓層
可唔可以入左樽先曬

程序唔對喎,唔曬下佢,好易壞喎~  發表於 2012-2-8 16:06
回復

enemy 發表於 2012-2-8 15:46:51 |顯示全部樓層
我06年屋企在花市買咗盆桔
唸住唔好浪費,就跟足程序做到咸柑桔
點知佢哋到而家都仲係一粒粒完整的桔(仲未變色)
我估係本身啲桔勁多防腐劑同其他唔知乜的化學嘢

同埋, 我09年買過日本柑桔做,
半年度就已經變晒色
啲盐都已經變晒水~
但係到而家都仲係有啲纖維未化晒(啲核我估起碼十年八載先化)

同埋, 要留意
1.而家呢啲潮濕天氣已經唔適合整了(要有大北風 + 陽光晒 去風乾)
2.剪桔仔時要留返小小"頂", 唔可以有果肉外露, 花咗皮都唔好要(會發毛)
3.入樽時要用鹽包住晒成個桔(即係樽底要落鹽,再落一層桔, 再落鹽再落桔..一層層做)
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-8 15:51:42 |顯示全部樓層
哈哈哈~ enemy真係講得 detail過我好多~~~ 

我個樽野,都係過年買回家的桔樹仔,過左年就摘晒佢地去浸,唔洗三年已經啡晒,唔通以前無咁多化學野?家下十幾年,果核都化晒了~~ 煲水時,用匙輕輕一壓,成粒柑仔散左~~   
回復

enemy 發表於 2012-2-8 16:05:06 |顯示全部樓層
真係每隔三五年就要浸返樽
回復

chambee 發表於 2012-2-8 16:55:25 |顯示全部樓層
我舊時嘗試浸柑, 晌風乾既時候已經有d開始發霉... 結果唯有放棄
回復

charles067 發表於 2012-2-8 17:20:48 |顯示全部樓層
D桔已經剪左唔整就唔要得
個樽係咪一定要玻璃樽?
回復

andyman 發表於 2012-2-8 21:02:54 |顯示全部樓層
charles067 發表於 2012-2-8 17:20
D桔已經剪左唔整就唔要得
個樽係咪一定要玻璃樽?

一定要用玻璃樽
回復

mono 發表於 2012-2-8 22:42:49 |顯示全部樓層
記得好似 enemy 講咁要留小小"頂",如果唔係,會好易有水份留向個頂到而令至佢發毛。
回復

charles067 發表於 2012-2-8 23:56:57 |顯示全部樓層
我想問下點解一定要用玻璃樽??
回復

enemy 發表於 2012-2-9 09:34:52 |顯示全部樓層
咸柑桔又酸又咸,
又要密封,
仲要放在個樽二三十年,
所以咪要用玻璃樽囉~

仲有, 你整嗰時要留意埋樽蓋
坊間有啲樽嘅樽蓋/樽蓋膠邊係可以換的..嗰隻會好啲(二三十年乜膠都老化啦!)

順手提吓你, 記得用大滾水滾吓, 消毒咗個樽先用~

唔該晒你咁長細解答~好轉頭出去買樽先  發表於 2012-2-9 10:20
回復

cklife 發表於 2012-2-9 17:50:51 |顯示全部樓層

我做法有D唔同...

我無曬....我通常係過年前後就會醃....

我係咁做...

• 桔仔全部去蒂(習慣唔食得既野唔放入樽)
  • 再用大滾水碌桔仔,水浸過面,順手洗下佢,用大滾水碌過,表面既臘質或者防腐劑可以去除左一部份。
  • 用筲箕晾乾水份(晾到唔滴水),再轉用大不锈鋼盆,攤開晾乾至表面全無水份。
  • 玻璃瓶洗淨消毒,用前再用風筒吹吹,等佢切底乾燥。
  • 放一層薄鹽在瓶底,再放一層桔仔,再一層薄鹽...直至放完桔仔,係面度放一層2-3CM厚既鹽。
  • 蓋實佢,大約兩星期後,鹽略溶,檢查水份....若水份不足以掩蓋桔仔,就會開濃鹽水倒入去加到蓋住桔仔。
  • 之後放埋一邊,隔一兩個月觀察下佢,二個月後未溶的鹽拿掉,蓋緊繼續存放。一般水份布蓋過桔仔就唔會發霉,真係有發霉狀況,就檢走壞桔,倒出水份煮沸放涼重新倒入瓶中繼續醃。

醃時可以加入製甘草同醃。
看到雜誌常教人全瓶塞滿鹽,有時鹽比桔仔還多,那樣鹽比例太多,醃十年鹽依然未溶,吃時就超級咸,我唔太建議全瓶都係鹽。
我媽媽就係學雜誌咁醃,結果話好難食,走黎問我點解會咁。
我都試過想曬完桔仔再醃...可能春天關係...放左兩日就開始發霉...之後就放棄喇....用番我既舊方法醃。

醃左三年半既

醃左六年

醃左超過二十年
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-9 18:10:15 |顯示全部樓層
Ck 你呢個方法好小心又詳細。
見到你個d二十年桔仔樣,和我個d好似,諗諗下,我個樽桔係婆婆醃,佢過身都快18年,即係我樽桔至少over18yr?!

我個樽超過二十年既係奶奶醃架..依家己經食晒囉...花晒皮勁香呀...連汁都飲清光囉...  發表於 2012-2-9 22:09
回復

12下一頁