想種ROSEMARY,請問邊度有平既黃花沙賣或者可以賣少少俾我/用

作者: gracegarden 發表于 2012-2-7 15:13:56
3138 11

從嘉道理農場買回來的ROSEMARY,已經第3次種!
今次特別請教場地SALES,他很有耐性教我,
ROSEMARY較適合黃花沙+塘泥+有機肥(骨粉),千其不好用科學泥,實會焗死D根,
想起以往我的ROSEMARY死狀是黑葉,應該是爛根!

我上網CHECK元朗陳X記有得賣黃花沙,但要買大量,打去問$3X,有40磅!自己又用唔到禁多!
如果去花墟買黃花沙,好像不是太抵! 因為想在家中種香草,改用黃花沙+其他野,疏水D!

唔知邊度有平既黃花沙賣(近D九龍區)或者可以賣少少俾我/用種子交換呢?
THANKS!
vivio 發表於 2012-2-7 15:36:16 |顯示全部樓層
去我有你想度,貼交換貼可能會快d
回復

孖吉 發表於 2012-2-7 17:02:32 |顯示全部樓層
種 rosemary 用 骨粉 ?
似係亂up多啲啵~

真係亂咁黎~骨粉要黎種果嘛~  發表於 2012-2-7 17:57
回復

orik 發表於 2012-2-7 19:40:11 |顯示全部樓層
聽果個講法去種,應該死得仲快,小露咁怕濕,又塘泥又骨粉
用日x城果隻多用途泥可能仲安全d,最少土質比較鬆,最多加d疏水嘅沙落去…
黃花沙嘅話,你用唔到咁多,都可以搵人同你分享—我都打算種rosemary
回復

cklife 發表於 2012-2-7 20:57:59 |顯示全部樓層
我用科學泥種,種得好好喎.....仲分株左送比人添呀....

之前幾年都係年年種死....最上年開始成功喇,我種主要都同你一樣死法...

係浸爛根,最好要泥疏水,土要乾先好澆水,澆水時要澆透,仲要比佢通風...

我用靚土4+蛭石1+珠石1既比例,我所有香草都係咁溝...

另外,迷迭香除左生長期比番少少肥佢,其他季節唔需要肥...

肥多一樣會醃爛根...
回復

silicon 發表於 2012-2-7 22:08:19 |顯示全部樓層
妳之前用既科學泥疏水物質唔夠,所以爛根枯死啫!
如果添加多d疏水嘢混合來種應該ok噃!
除了黃花沙之外,可以加珍珠岩/陶珠...之類一樣可以疏水
記住不乾不澆,澆則要透
生長期,三至四星期淋一次魚肥已足夠,
其餘盛夏及冬天都不用施肥
回復

gracegarden 發表於 2012-2-8 00:21:31 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-2-7 17:02
種 rosemary 用 骨粉 ?
似係亂up多啲啵~

啊! 好彩有你地教路!  
其實我都唔知有無聽錯!
原來香草唔可以用骨粉?
回復

gracegarden 發表於 2012-2-8 00:26:14 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-7 19:40
聽果個講法去種,應該死得仲快,小露咁怕濕,又塘泥又骨粉
用日x城果隻多用途泥可能仲安全d,最少土質比較 ...

個SALES 話整個嘉道理個山都係黃花沙,
所以都想用黃花沙試下種香草, 如果你又要可以同你SHARE 就好啦!
可以PM我,THX!

黃花砂同科學泥都好多人用,其實最重要係溝泥既分量...  發表於 2012-2-8 06:33
回復

gracegarden 發表於 2012-2-8 00:30:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-7 20:57
我用科學泥種,種得好好喎.....仲分株左送比人添呀....

之前幾年都係年年種死....最上年開始成功喇,我種 ...

十分多謝你的回應!

想問下蛭石及珠石可以邊度買抵呢?
等我都試下種其他香草都咁溝...

另外,迷迭香除左生長期比番少少肥佢,其他季節唔需要肥...
想問下肥用什麼有機肥好呢?  
長了一大盤算係生長期嗎? THX
回復

gracegarden 發表於 2012-2-8 00:37:28 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-2-7 22:08
妳之前用既科學泥疏水物質唔夠,所以爛根枯死啫!
如果添加多d疏水嘢混合來種應該ok噃!
除了黃花沙之外, ...

魚肥->請問可以係邊度買?
另外,如果ROSEMARY插技可以用什麼呢?
曾試用水或河沙或珍珠岩都生唔到根!!!
最後枯C埋! :'
剛買回來果盤差不多要插枝了,好怕又失敗!

插枝最重要係季節適合,我用種香港既泥都插得生。(我一種泥乜鬼都係佢)  發表於 2012-2-8 06:34
回復

cklife 發表於 2012-2-8 06:31:34 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2012-2-8 00:30
十分多謝你的回應!

想問下蛭石及珠石可以邊度買抵呢?

蛭石及珠石我都唔知邊度買低呀....我係繽繽買架咋....

肥呢....最簡單咪買粒狀有機肥囉....係花盆邊挖一修坑埋佢入去,蓋番泥係面。

嘻...又賣下廣告先...睇下我盆迷迭香...
插枝生的迷迭香

CK你棵ROSEMARY種得又壯又肥,好靚呀!  發表於 2012-2-8 18:04
回復

gracegarden 發表於 2012-2-8 12:22:21 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-8 06:31
蛭石及珠石我都唔知邊度買低呀....我係繽繽買架咋....

肥呢....最簡單咪買粒狀有機肥囉....係花盆邊挖一 ...

嘩! 田裡的迷迭香生很美!
等我又插枝先,請問插枝需要CUT枝條10-15M嗎?少過10CM OK?

少過10CM既我都試過....我覺得最種要係,枝條夠新鮮,剪下盡快處理。另外,枝條夠壯,太幼弱既較難插生。  發表於 2012-2-9 08:08
回復