想種毛氈苔

作者: Mirage 發表于 2008-3-29 22:10:43
1601 12
從未種過毛氈苔這類植物,覺得這樣植物好特別、好有性格。想嘗試種吓,但對這方面不太了解,請問各方高手可賜教嗎?  我現在正種有蘭花和紫羅蘭,這些植料有用嗎? 種毛氈苔要有些特別裝置嗎?
fnv234 發表於 2008-3-29 22:20:08 |顯示全部樓層
大部分係呢度都有講:http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4360&extra=page%3D1
食蟲植物要用番食蟲植物專用嘅泥炭土,因為ph值唔同
回復

cross 發表於 2008-3-29 23:01:37 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-3-29 22:20 發表
大部分係呢度都有講:http://hkplants.com/viewthread.php?tid=4360&extra=page%3D1
食蟲植物要用番食蟲植物專用嘅泥炭土,因為ph值唔同

其實未至於講專用吧..
無肥便可
回復

fnv234 發表於 2008-3-29 23:03:17 |顯示全部樓層
可能講錯少少啦,種食蟲植物果種泥炭土可唔可以種AV?
回復

cross 發表於 2008-3-29 23:06:14 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-3-29 23:03 發表
可能講錯少少啦,種食蟲植物果種泥炭土可唔可以種AV?

應該可以but佢沒肥的關係..生長會差d
回復

Mirage 發表於 2008-3-30 00:27:39 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

謝謝!  fnv234 & cross 賜教,已看過Website內的資料。我想我會適合種溫帶或熱帶毛氈苔,因為我住的地方比較熱亦很通風、日間大部份時間有陽光到。請問可否介紹一些品種給我,價錢不要太貴,合適初學人仕種植。我家現有的植料有水苔、珍珠石,還必須買些甚麼嗎? 如果只用水苔和珍珠石可以嗎?  我好怕泥土生細菌和蟲。還有澆水用bio pure 水機的水可以嗎? 我真的好多疑問,希望不會帶給你們麻煩好了。
回復

cross 發表於 2008-3-30 00:29:33 |顯示全部樓層
原帖由 Mirage 於 2008-3-30 00:27 發表
謝謝!  fnv234 & cross 賜教,已看過Website內的資料。我想我會適合種溫帶或熱帶毛氈苔,因為我住的地方比較熱亦很通風、日間大部份時間有陽光到。請問可否介紹一些品種給我,價錢不要太貴,合適初學人仕種植。我家現有的植 ...

水台都會生蟲
回復

Mirage 發表於 2008-3-30 00:44:34 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

唔好講到咁得人驚喇!  即係呀我唔好種咁話。我種咁耐蘭花都冇生過蟲。我相信注意清潔都唔會有蟲。
回復

cross 發表於 2008-3-30 00:47:45 |顯示全部樓層
原帖由 Mirage 於 2008-3-30 00:44 發表
唔好講到咁得人驚喇!  即係呀我唔好種咁話。我種咁耐蘭花都冇生過蟲。我相信注意清潔都唔會有蟲。

其實個人覺得泥炭土加珠石已經好夠
回復

Mirage 發表於 2008-3-30 00:58:04 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

咁種咩好,請介紹吓,那裡買得到。千萬個THANKS!
回復

cross 發表於 2008-3-30 10:34:15 |顯示全部樓層
原帖由 Mirage 於 2008-3-30 00:58 發表
咁種咩好,請介紹吓,那裡買得到。千萬個THANKS!

spatulata
岔毛
capensis
如果你唔著重收集品種
呢三隻都有唔同form有排玩
回復

Mirage 發表於 2008-3-30 15:26:49 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-30 10:34 發表

spatulata
岔毛
capensis
如果你唔著重收集品種
呢三隻都有唔同form有排玩

唔該晒! 我從未種過毛氈苔,現在有個目標去學種,只希望種得好好地,唔希望佢地會死。收集品種很遙遠呢!成功的話會POST相上o黎。
回復

cross 發表於 2008-3-30 15:33:19 |顯示全部樓層
原帖由 Mirage 於 2008-3-30 15:26 發表

唔該晒! 我從未種過毛氈苔,現在有個目標去學種,只希望種得好好地,唔希望佢地會死。收集品種很遙遠呢!成功的話會POST相上o黎。

收集品種不是那麼容易..始終每隻品種原生地也不同
回復