你地點溝泥?我係新手黎架XD

作者: charles067 發表于 2012-1-21 23:47:04
2946 13
可唔可以講下你地點溝法溝D咩同埋溝黎種D咩?
我仲想點下點溝會疏水D
THX~~~
faylo 發表於 2012-1-22 15:56:23 |顯示全部樓層
D 靚仔去溝女,你就要溝泥.........
其實無乜秘訣,對大部份植物黎講足夠基肥,pH平衡,吾積水便可,足夠基肥
以用黃花沙為例,佢疏水,pH無問題,祇是缺養料,米加d三合一有基肥做基肥(魚骨粉,牛骨粉,花生灰)即有N-P-K,也可加少少塘泥便可
若你用山泥,加小小石灰,大的一盆(say, around 10 inches pot),加一,二茶匙石灰便可,再加些三合一肥(可在陳X記買,7 dollar a catty,一盤一斤必足夠)
若疏水有問題,可加此粗粒砂,我就加谷殼

想問下穀殼喺邊度買到?  發表於 2012-1-23 20:18
THX~~~ 下次教埋我溝女丫唔該XD  發表於 2012-1-22 23:47
回復

寧望月 發表於 2012-1-22 17:12:56 |顯示全部樓層
隨意溝...不過就一定不離泥,蛭石,珍珠岩三樣野
回復

silicon 發表於 2012-1-22 19:17:21 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2012-1-22 17:12
隨意溝...不過就一定不離泥,蛭石,珍珠岩三樣野

這些只是普遍會用啫!不要亂教喔!
並非不用不可,還有很多不同介質材料可不同場合適用

- -就是普遍才教....新手說實不太需要其他太複雜的混泥法,最基本最好... 從基本的三種到他自己研究出合適他家中或田中環境的泥..  發表於 2012-1-23 16:58
回復

Springonions 發表於 2012-1-22 21:52:50 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-1-22 15:56
D 靚仔去溝女,你就要溝泥.........
其實無乜秘訣,對大部份植物黎講足夠基肥,pH平衡,吾積水便可,足夠基肥
...

邊處買黃花沙和山泥?佢地同科學泥有無分別,邊隻好用d?
回復

silicon 發表於 2012-1-23 18:46:25 |顯示全部樓層
寧望月  - -就是普遍才教....新手說實不太需要其他太複雜的混泥法,最基本最好... 從基本的三種到他自己研究出合適他家中或田中環境的泥..

若說因樓主是新手而推荐他使用,本人並不同意
妳叫他隨意溝,而妳未知他種的是愛疏水還是愛保水的植物,是否有點不負責任呢?
請問這三種介質又是否適合所有植物呢?
如果他想種植一些大型植物、種植環境在當風的地方、或所種植的植物需要的ph又是否合適呢?
咁妳又知否蛭石種植久了會有何後果?

寧望月  ...只想說一句,從錯誤中明瞭如何是對...新手就是要自我摸索,你不認同就算,請別追著吵,這是過於主觀,我說的只是我的方法,他是否用是要他自己思考!  發表於 9 小時前

我只是以事論事,在那裡妳覺得我追著妳吵呢?
我只是提出妳推荐他使用時至少應該知道他是種何種植物、種植環境等各樣資料這有錯嗎?
若妳覺得言語上有感不悅,在這我對妳說聲對不起

...只想說一句,從錯誤中明瞭如何是對...新手就是要自我摸索,你不認同就算,請別追著吵,這是過於主觀,我說的只是我的方法,他是否用是要他自己思考!  發表於 2012-1-24 12:13
回復

charles067 發表於 2012-1-23 22:33:52 |顯示全部樓層
我想種迷失香

還有,rosemary不太吃肥,尤其係小苗時候,就算大了,也不用經常施肥,一季一次,仲要薄肥,1﹣2粒羊屎for6吋盆。  發表於 2012-1-25 10:25
去買小苗好點,這樣不用煩要用什麼泥,但記得別太多水,我之前試過忘了不能太多水,多水過頭浸死了一棵= =  發表於 2012-1-24 12:15
回復

Seiran 發表於 2012-1-24 00:41:24 |顯示全部樓層
我都有種rosemary, 係市超買放雪櫃果d成棵, 浸出根之後再落泥種, 泥就係用普通既培育土+珍珠岩 (大將2:1份量)
回復

charles067 發表於 2012-1-24 13:16:33 |顯示全部樓層
已經有人比左d生左根迷失香我了~不過唔知係比得太多水定係太多光搞到冇左好多葉
我係用普通嘅光管仔比16個鐘光佢
回復

Seiran 發表於 2012-1-24 14:39:49 |顯示全部樓層
我覺得 Rosemary 係泥種時唔需要比太多水, 冬天我平均3-4天先淋一次水, 淋透再倒左盆上既剩水就ok了
回復

xx_Luca 發表於 2012-1-24 17:42:19 |顯示全部樓層
我感覺 Rosemary 幾粗生的, 可能佢在緩苗當中比較脆弱 ... 試下一次過淋水淋到底, 然後放在較溫暖角落, 之後幾日唔好淋水, 唔好俾咁多光, 唔好日日去攪住佢, 等佢扎根後就會長得好好架喇.
回復

silicon 發表於 2012-1-24 21:30:37 |顯示全部樓層
charles067 發表於 2012-1-24 13:16
已經有人比左d生左根迷失香我了~不過唔知係比得太多水定係太多光搞到冇左好多葉
我係用普通嘅光管仔比16個 ...

光管光度不夠供迷迭香,一般食用蔬果及香草都需要陽光充足地方;另迷迭香愛疏水通氣的泥土,過多水份或積水會令它落葉或枯死。
回復

charles067 發表於 2012-1-24 22:08:55 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-1-24 21:30
光管光度不夠供迷迭香,一般食用蔬果及香草都需要陽光充足地方;另迷迭香愛疏水通氣的泥土,過多水份或積 ...

我成日都唔係屋企好難控制到陽光 太多唔得太小又唔得
回復

silicon 發表於 2012-1-24 23:15:40 |顯示全部樓層
charles067 發表於 2012-1-24 22:08
我成日都唔係屋企好難控制到陽光 太多唔得太小又唔得

迷迭香只在盛夏時需略遮蔭(怕熱),其餘日子可在戶外曝曬,太暗的地對她反而不好,所以在屋企種最好放露台,最少也要長陽光照射的窗邊
回復