家中植物有飛蟲(好似蚊茲仔咁)

作者: shatinswimming 發表于 2012-1-4 17:31:53
15999 11

請問:家中植物有飛蟲(好似蚊茲仔咁)

1. 點樣可以消滅佢地。我的情況是間唔中有一兩隻咁。但佢地咬阿女
    (請問有乜殺蚊/蟲劑介紹!?)

2. 家中的植物是用化學泥, 用泥是否一定有蚊茲仔!?
  (我種植物是因為, 阿女多些機會看多點綠色東西, 希望不會有近視 )

3. 種一些食蟲植物可否消滅到D蚊茲仔

4. 唐泥, 同化學泥有乜分別

5. 如我改哂用水種, 是否就無蚊茲仔的問題?

6. 如果改為水種植物,各位有乜好介紹!?

7. 放石春仔在泥面, 可否減少蚊茲仔, 出現的機會呢!?

先多謝各位
shatinswimming 發表於 2012-1-9 17:37:13 |顯示全部樓層
請問有冇人可以幫到我, 謝謝!
回復

kenny33433 發表於 2012-1-9 18:24:25 |顯示全部樓層
1. 點樣可以消滅佢地。我的情況是間唔中有一兩隻咁。但佢地咬阿女
先改善環境, 搬去通風D既環境   另外減少積水or淋水次數減一減, 無用先再用藥

2. 家中的植物是用化學泥, 用泥是否一定有蚊茲仔!?
  (我種植物是因為, 阿女多些機會看多點綠色東西, 希望不會有近視 )
用泥就一定有微生物, 係咪一定有蚊茲仔就真係吾知, 但我覺得有機會係微生物太多搞到咁, 真既要問D高手

食蟲植物本身係會吸引昆蟲, 但你個棵係咩又吾知, 好難講應吾應該種食蟲植物

4. 唐泥, 同化學泥有乜分別
呢個我都吾知, 你可以google下

5. 如我改哂用水種, 是否就無蚊茲仔的問題?
吾一定, 一樣會有外來昆蟲生蛋

6. 如果改為水種植物,各位有乜好介紹!?
種水草加養魚, 正到爆, 不過係貴D咁

7. 放石春仔在泥面, 可否減少蚊茲仔, 出現的機會呢!?
咁樣可能會減慢水份蒸發, D微生物就會係咁生, 又會可能爤根, 吾多建議

希望我D意見幫到你手, 不過有錯都吾好打頭
回復

shatinswimming 發表於 2012-1-11 11:43:37 |顯示全部樓層

先多謝kenny兄的寶貴意見, 謝謝!

先改善環境, 搬去通風D既環境   另外減少積水or淋水次數減一減, 無用先再用藥

re: 我往公屋的, 通風情況一般。原來唔通風同淋水過多會有蚊茲的, 明白了

食蟲植物本身係會吸引昆蟲, 但你個棵係咩又吾知, 好難講應吾應該種食蟲植物

re: 我種咗金錢樹、石斛蘭花、參樹仔。同之前有一棵碧玉, 因太多蚊茲, 已不要了
回復

durianpancake 發表於 2012-1-11 13:20:07 |顯示全部樓層
蚊滋好多時係因為爛根, 太多水是或你種既植物唔耐水
掉左佢再種過最好
回復

Juna 發表於 2012-1-11 16:23:12 |顯示全部樓層
換晒啲泥, 洗乾淨, 有去左爛嘅根, 重新種植, 唔好淋太多水....盆碟不要留種水, 淋水後多出的水要倒去...
回復

kenny33433 發表於 2012-1-11 17:08:14 |顯示全部樓層
shatinswimming 發表於 2012-1-11 11:43
先多謝kenny兄的寶貴意見, 謝謝!

大家當交流下啦, 我當初都係咩都吾識, 雖然而家都係
有金錢樹、石斛蘭花、參樹仔, 你中意種食蟲都可以牙

講得好啱  發表於 2012-1-11 17:25
回復

stephenfwc 發表於 2012-1-12 21:02:42 |顯示全部樓層

我之前都有好多呢d 黑色蚊仔
不過比我棵毛毛食晒 佢地好似好中意我棵毛
回復

shatinswimming 發表於 2012-1-14 11:40:52 |顯示全部樓層
請問毛毛, 全名是甚麼, 要怎樣打理?
回復

shatinswimming 發表於 2012-1-14 11:41:20 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-1-11 16:23
換晒啲泥, 洗乾淨, 有去左爛嘅根, 重新種植, 唔好淋太多水....盆碟不要留種水, 淋水後多出的水要倒去... ...

明白, 謝謝

我之前棵碧玉根真係有爛的情況
回復

shatinswimming 發表於 2012-2-6 22:02:14 |顯示全部樓層
有人話用沙, 有冇效呢!?

邊到有沙賣呢!?

五金舖, 十元一大包, 包你攞到CC下  發表於 2012-2-7 14:11
回復

hkl729 發表於 2012-2-16 13:46:05 |顯示全部樓層
我估計那些蚊茲仔應是‘蠓‘,防治方法請看以下連結

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/safefood/pest-post-midges.html
回復