香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 紅豆雪糕

紅豆雪糕

作者: karisv3v 發表于 2012-1-2 18:07:10
1393 4
第1次係到分享食譜
今日試整左紅豆雪糕, 容易! 屋企人都話好味

(筆得好核突 haha)

材料:
淡忌廉 200ml
蛋黃 2隻
蛋白 2隻
糖霜 3湯匙
紅豆蓉 1/2杯

做法:
1. 蛋黃加糖霜用打蛋器打發至滑身
2. 鮮忌廉用打蛋器打發至企身,拌入蛋黃漿及紅豆蓉,放入冰格內冷藏至半凝固,取出用叉挖鬆
3. 蛋白用打蛋器打發至企身,拌入雪糕內,放入冰格內冷藏,取出再用叉攪拌,重複此步驟2-3次

如果想整芝麻或綠茶味, 可以用芝麻醬或綠茶粉代替紅豆蓉

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2012-1-2 21:02:33 |顯示全部樓層
おいしい
回復

jellyfishy 發表於 2012-1-3 09:24:47 |顯示全部樓層
用生蛋?  

喺架!整雪糕要用生蛋!  發表於 2012-1-3 10:39
回復

rainbow2011 發表於 2012-1-3 13:22:46 |顯示全部樓層

我都怕食生蛋, 好易有沙門氏菌, 尤其整比小朋友食唔好用生蛋, 改善方法可以打蛋黃加糖時用滾水座住打, 打至濃稠即拎開熱水盆, 打蛋白用意式蛋白霜做法, 留食譜份量中一半糖加小小水煮至105-110度, 即起泡狀態, 立即將糖水倒入蛋白, 如常打起 (打到個盆凍番蛋白應該就會打起), 咁就可以將生蛋殺菌, 又唔影響成品滑滑程度, 只係較為麻煩.

-----------------------

jellyfishy  功夫多少少但安全多呢~  

回: 係架, 小朋友抵抗力比較弱, 我又通常整比小朋友食, 所以整慕思, 雪糕呢D要用生蛋既食品, 都會消毒, 做慣左就唔會好多功夫. 多謝評分.

功夫多少少但安全多呢~  發表於 2012-1-3 13:29

評分

查看全部評分

回復

karisv3v 發表於 2012-1-3 19:05:50 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2012-1-3 13:22
我都怕食生蛋, 好易有沙門氏菌, 尤其整比小朋友食唔好用生蛋, 改善方法可以打蛋黃加糖時用滾水座住打, 打至 ...

>_< 我自己都怕食生雞蛋! 多謝你呢個方法
回復