會堆肥的請入

作者: chan1988 發表于 2011-12-29 17:10:16
1639 6
我用唔要既菜(幾新鮮)同木糠整左箱堆肥,過了一星期,溫度只有微升,但一些資料說一星期應該就可以升到6,70度,我想問下係咩問題導致
箱是用一般儲存物品的大膠箱
濕度方面,我加左菜同木糠後就無加水,後來見好似幾乾下就噴左D水
天氣太凍?定因為D菜太新鮮要過多一段時間先會開始分解?
定係要加菌?
silicon 發表於 2011-12-29 20:28:14 |顯示全部樓層
溫度是一個影響
另一樣可能是水份唔夠。應要拿著感覺濕潤,楂著不滴水,放開時不會維持一團,而是會散開的
加菌可以加速分解
回復

chan1988 發表於 2011-12-29 20:29:56 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-12-29 20:28
溫度是一個影響
另一樣可能是水份唔夠。應要拿著感覺濕潤,楂著不滴水,放開時不會維持一團,而是會散開的
...

我岩岩混合2種材料果陣,都要弄濕到呢個程度?
回復

silicon 發表於 2011-12-29 20:35:08 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-12-29 20:29
我岩岩混合2種材料果陣,都要弄濕到呢個程度?

沒錯。
每次新加的物料,太乾要加水,太濕要加番d乾身的材料(如:木糠or白報紙)
回復

孖吉 發表於 2011-12-29 23:57:29 |顯示全部樓層

你唔似堆有氧堆肥啵,點會有 70 度咁高溫呀? (況且而家天氣涷)

要菌,响地下孰啲枯葉,當菌種。另外木糠碳氮比太高,你初次堆最好搵啲計碳氮比的網站計吓數
回復

owlcyr 發表於 2011-12-30 09:29:07 |顯示全部樓層
升到6,70度係o係最理想的條件下~

1. 你個pile體積太細
2. 碳氮比應該太高
3. 濕度唔夠

回復

chan1988 發表於 2012-1-2 14:10:44 |顯示全部樓層
唔該哂大家,過幾日再影D相比大家睇下個情況,而家D菜先岩岩開始腐爛
回復