Bulbophyllum 豆蘭

作者: 小子 發表于 2011-12-26 00:19:25
2219 17

...........................................................................................
PICT2940 small.JPG
PICT2941 small.JPG
小子 發表於 2011-12-26 02:37:27 |顯示全部樓層

..........................................................................
回復

avery 發表於 2011-12-26 10:01:22 |顯示全部樓層

完全本末倒置,歪曲事實

我綁你上塊發泡膠上面,插條胃喉吊住你條命,你食瞓屙都響塊板上面,睇你仲環乜丫野保 ?! 九唔搭八 ~

agree  發表於 2011-12-26 10:05
回復

小子 發表於 2011-12-28 01:31:46 |顯示全部樓層

...............................................
回復

dtyhbv 發表於 2011-12-28 02:28:01 |顯示全部樓層
唔理你環唔環保~一D美感都冇。。。我想信冇乜人想向你請教~
上一次見人用發泡膠種係錦上路條廣告佬到~係咁話種得點好點好~我真係唔識欣賞!
回復

Tony 發表於 2011-12-28 02:37:28 |顯示全部樓層
我想(虛心)請教除咗你個所謂環保之外其實用發泡膠黎種...用意何在?

ps.唔睇其他野淨睇粒花唔錯
回復

霽月瀛台 發表於 2011-12-28 12:39:33 |顯示全部樓層
cyto1997 發表於 2011-12-26 01:01
好奇一問 , 發泡膠何來環保 ??? == 本身發泡膠己經非常不環保 , 萬年垃圾 ~

發泡膠本身不環保,但現在是循環再用,故沒有額外製造程序,反而因循環再用而減小了一個芒板或花盆的消耗,是故此舉為環保之舉。如因為原本物料的製造過程不環保,而結論循環再用此物料為不環保,則未免思考過於拙劣。
小朋友,我並不是要奚落你或教你,但由心講的,改善你思考的能力,對你做任何事也會有好處。

評分

查看全部評分

回復

蘭花花 發表於 2011-12-28 14:29:53 |顯示全部樓層
Totally agree with 霽月瀛台
回復

小子 發表於 2011-12-28 19:52:46 |顯示全部樓層

........................................有興趣朋友可到小店一看
回復

霽月瀛台 發表於 2011-12-28 20:18:04 |顯示全部樓層
小子 發表於 2011-12-28 19:52
好處:  1. 平, 耐用
          2. 不積水

於炎夏積纍廢熱
背面不疏水。
回復

kenwong 發表於 2011-12-28 22:29:33 |顯示全部樓層

以為有發泡膠種植的reference….不過這裡一條講耶穌一條遊世界後花園….

那是用環保(的)[發泡膠]種…

環保(地)[用發泡膠種]…之差
標題大概會了解作前者
圖…算是後者….吧

想看根…..
下次會用其他蘭花證明給各位如何開出多花的蘭花

比較想看這一棵…..
回復

霽月瀛台 發表於 2011-12-28 22:44:23 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2011-12-28 22:29
以為有發泡膠種植的reference….不過這裡一條講耶穌一條遊世界後花園….

AGREE。——————————————
回復

avery 發表於 2011-12-29 02:01:48 |顯示全部樓層
種得生不等於種得好,咁樣種開到花唔代表可以推介俾人地學,沙陳D講句,響我度用鐵板種都一定可以開到花,但我唔會白痴到叫人跟我咁搞 ~

將原本長於野外既花搬返屋企種由頭到尾都唔係一件環保既事,學人講環保你最好唔好種,同埋唔好再響板面叫人買你D泰國瓶苗,費事又俾人禁言,唔好話唔警告定你
回復

霽月瀛台 發表於 2011-12-29 09:54:20 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-12-29 02:01
種得生不等於種得好,咁樣種開到花唔代表可以推介俾人地學,沙陳D講句,響我度用鐵板種都一定可以開到花, ...

各人對"成就"的標準不同,無需沙塵不沙塵。
回復

avery 發表於 2011-12-29 10:44:28 |顯示全部樓層
植物好簡單,你俾到佢要既環境佢就生,俾唔到就唔生唔死,怕熱咪開冷氣,怕凍咪加溫囉,好 straight forward ,肯做功課搜集資料,肯投放資源改善環境,我從來唔覺得種到任何植物開花有何成就可言,只係再一次證明種花從頭開始就同環保背道而馳
回復

peter1953 發表於 2011-12-29 19:30:59 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-12-29 10:44
植物好簡單,你俾到佢要既環境佢就生,俾唔到就唔生唔死,怕熱咪開冷氣,怕凍咪加溫囉,好 straight forwar ...

十分同意你的觀點,從來園藝都係十分不環保,尤其以自已用個球場咁大面積種花花草草,冇雨落的日子淨係開水喉都一日開成二十分鐘,大倍份水費都係咁用左淋花,一年用幾次大量的除草水除去雜草..........所以越種得多就應該係環保罪人就差唔多, 我認衰!
回復

fatman 發表於 2011-12-29 19:37:56 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2011-12-29 19:30
十分同意你的觀點,從來園藝都係十分不環保,尤其以自已用個球場咁大面積種花花草草,冇雨落的日子淨係開 ...

種粗生植物咪環保lo
你見政府種馬路旁虎尾蘭,天生天養
回復

2068 發表於 2011-12-29 20:21:55 |顯示全部樓層
其實標題改為廢物利用更好!
回復