台妹的窗台 @ HKG

作者: ckathy29 發表于 2011-12-22 12:26:33
8011 47
亞魚 發表於 2011-12-29 09:57:31 |顯示全部樓層
好厲害!!窗台都可以種到咁大棵!!
好想知道,你係香港人搬到台灣住?
還是你真係台灣人??=.="

我係住在香港的台灣人~  發表於 2011-12-29 12:20
回復

ckathy29 發表於 2011-12-29 12:29:37 |顯示全部樓層
原來番茄的花還沒有謝.. 有扮小蜜蜂幫他授粉.. 希望會成功啦
Picture 1416 (Small).jpg

芫荽在聽過大家的建議後已經加了泥, 開始穩定的長大中~
Picture 1417 (Small).jpg

青椒也越來越大了  覺得他好可愛喔~
Picture 1418 (Small).jpg

老公幫西瓜做了個網, 這是我的窗台種植以來他第一次幫我做的事 XD
Picture 1420 (Small).jpg

窗台全景
Picture 1423 (Small).jpg

蕃茄係自花援粉,唔駛小蜜蜂幫手架,你想幫手得閒搖下佢就ok了~  發表於 2012-5-29 00:03
我都想種西瓜但未有子,要種幾耐先有瓜呢!  發表於 2012-2-21 02:35
我有五色椒呀, 遲D俾D相你睇啦  發表於 2011-12-31 00:22
我有五色椒呀, 遲D俾D相你睇啦  發表於 2011-12-31 00:22
好羨慕, 你個窗台好大~~~  發表於 2011-12-29 22:13

評分

查看全部評分

回復

ckathy29 發表於 2012-1-4 16:37:41 |顯示全部樓層

種了兩棵矮種菜豆 一棵已經開花了
菜豆No. 1
Picture 1487 (Small).jpg
菜豆No. 2
Picture 1488 (Small).jpg
這應該是開花了吧?
Picture 1500 (Small).jpg

唐生菜一直長不大, 過年前還是這樣就要收了它來吃! 清個盆來種別的..
Picture 1490 (Small).jpg

3個青椒成長良好, 拍個全身照!
Picture 1491 (Small).jpg
Picture 1492 (Small).jpg

西瓜快把網子給撐爆了, 要做一個新的網子給他了~ XD
Picture 1503 (Small).jpg

好羨慕你的青椒呀~~ >__<  發表於 2012-1-5 18:02
回復

faylo 發表於 2012-1-4 20:52:50 |顯示全部樓層
一句話,真棒..................犀利啊
回復

ckathy29 發表於 2012-1-9 15:05:20 |顯示全部樓層
豆豆已結果!
Picture 1514 (Small).jpg

番茄都有果果了, 我這隻小蜜蜂幫它授粉有成功喔!
Picture 1515 (Small).jpg

評分

查看全部評分

回復

ckathy29 發表於 2012-1-19 15:25:23 |顯示全部樓層
回台灣投完票回來之後發現  豆豆已經差不多可以收成了!
Picture 1516 (Small).jpg

青椒跟番茄又長大不少
Picture 1524 (Small).jpg
Picture 1519 (Small).jpg

另外又將從種子發起的草莓苗定植在盆栽中 但是忘記拍照 下次再補上 希望草莓苗苗們可以健康的成長! ^^

評分

查看全部評分

回復

ckathy29 發表於 2012-2-16 15:16:44 |顯示全部樓層
好久沒有更新了..
農曆新年的時候去了一趟旅行回來之後  西瓜可能因為天氣太潮濕  長的大發霉  死掉了 @.@
所以只好收了它... 小小的  只比高爾夫球大一點點....
Picture 1526 (Small).jpg

青椒開始有點黑黑的  是要變色了嗎?
Picture 1529 (Small).jpg

番茄有長大喔  只有4個受粉成功
Picture 1573 (Small).jpg

現在不種豆豆跟菜菜了  專心一致在草莓身上  但是草莓好像長的好慢.... 是天氣不好的關係嗎?
Picture 1575 (Small).jpg

另外幾盆芫荽都長的很漂亮  有時候隨手採些洗淨切成碎  開罐青葉滷肉飯  燙個麵拌一拌就有好吃的拌麵吃了  超正!  種香草真讚  大推~
Picture 1572 (Small).jpg
Picture 1576 (Small).jpg

P.S. 近來太陽唔多夠 -0-  發表於 2012-2-16 20:43
種子種起既士多要等粗好多既主根系出左之後先會生得快架 o,o  發表於 2012-2-16 20:43

評分

查看全部評分

回復

VIWET 發表於 2012-2-16 16:05:51 |顯示全部樓層
Hallo台妹唱隻高山靑歡迎你

thanks 嬷嬷, 唱周杰倫也可以 XD (我常常在香港聽到~)  發表於 2012-2-17 10:41
回復

babycherry 發表於 2012-2-18 01:15:18 |顯示全部樓層
咁你有無睇到周杰倫做果套咩... 戲呢

哈, cherry, 我冇睇周杰倫的戲... 只有聽歌咋  發表於 2012-2-27 16:22
回復

Siumak88 發表於 2012-2-18 09:43:23 |顯示全部樓層

唔好意思呀, 新手一名 , 想請問咩叫"母花" & "授粉"呀...

你是問西瓜嗎?瓜類的花有分公&母.母花就是花下面帶有"果"的.一定要經過授粉才能結果.授粉就是將公花摘下,將花粉擦在母花上面..這樣懂嗎?   發表於 2012-2-27 16:22
回復

ckathy29 發表於 2012-3-2 16:46:17 |顯示全部樓層
青椒終於開始轉色了... 原來佢係黃椒啊
Picture 1613 (Small).jpg
Picture 1612 (Small).jpg

番茄都開始轉色了.. 但佢仲係好細粒 我估佢應該唔會再大了.. >"<
Picture 1614 (Small).jpg

家姐有朋友去左台灣旅行  帶左罐頭植物返來送比我  覺得得意就帶返公司種
種左差唔多一個月了..  有一罐番茄 & 一罐魔豆 (唔知係乜豆黎既..)
Picture 1524 (Small).jpg Jan.31開罐!
Picture 1562 (Small).jpg 1-2個星期後已經發芽
Picture 1615 (Small).jpg 1個月後
Picture 1616 (Small).jpg 魔豆d葉好大呀 好驚佢越來越高大呀... 公司冇位了 點算??

黃椒 ~ 正呀 ~ ^^  發表於 2012-3-3 00:47
阿椒好靚靚呀~~就快有得食~~~  發表於 2012-3-2 21:50
魔豆會爬的, 阿仔的扁豆高過一米啊!  發表於 2012-3-2 18:21
回復

2020 發表於 2012-3-2 17:09:19 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2012-2-18 01:15
咁你有無睇到周杰倫做果套咩... 戲呢

ckathy29  哈, cherry, 我冇睇周杰倫的戲... 只有聽歌咋  發表於 4 天前
=========================================
你聽得到他唱每一字嗎 ?

jeffreyngcm  乜佢有唱過啲字咩!哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈  發表於 半小時前
================================================
其實............................我真的覺得他的國語很爛,可能我聽不懂

20 雖然我係台灣人, 但我都要睇歌詞先明佢唱咩 XD 魔豆會高過1米 我昏了... @.@  發表於 2012-3-5 12:04
乜佢有唱過啲字咩!哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈  發表於 2012-3-2 17:24
回復

ckathy29 發表於 2012-3-5 12:28:51 |顯示全部樓層
天氣暖和, 只係一個週末, 番茄就轉o左色了! 真係超快!
Picture 1618 (Small).jpg
Picture 1619 (Small).jpg

另外, 我種o左1 paul九層塔, 有冇人知係唔係要摘頂呀? thanks!
Picture 1624 (Small).jpg

切o左小西瓜來食, 原來佢係黃肉西瓜.. 我種d野大都係黃色(椒 & 西瓜) 真係好巧!
西瓜唔係好甜, 但咁細個好有西瓜味已經超過期望了!  老公話可以再種過 @.@ 但我唔係好想囉...
Picture 1617 (Small).jpg

總算是成功的起步呀!  發表於 2012-5-29 00:14
我係超市買過黃肉西瓜都係唔係好甜~  發表於 2012-3-27 17:13
回復

ckathy29 發表於 2012-3-27 16:38:12 |顯示全部樓層
番茄已經完全熟透, 摘了下來清洗一下, 沾著從台灣帶回來的梅子粉當生果吃, 好好味呀!
Picture 1628 (Small).jpg
Picture 1631 (Small).jpg

原來我有兩棵紅椒, 一棵逐漸轉紅中:
Picture 1626 (Small).jpg
Picture 1627 (Small).jpg
Picture 1633 (Small).jpg

另一棵紅椒今晚可以收成了, 打算明天整沙律食:
Picture 1648 (Small).jpg

我的黃椒也可以一起收成囉~ 長的好漂亮, 希望味道跟它的外表一樣好!
Picture 1632 (Small).jpg

之前搜尋了一下發覺九層塔是要摘頂的, 摘掉之後開始向旁邊發展, 越來越漂亮, 相信很快的我家就有九層塔炒蛋吃囉! 或者拿來炒茄子, 應該都會好好味!
Picture 1636 (Small).jpg
Picture 1647 (Small).jpg

之前送了兩棵草莓苗給朋友, 朋友說已經開花了.. 好開心呀.. 他是住在村屋的, 有大大的陽光, 草莓長的好好.. 反觀我的草莓, 還是小小的, 不知道何時才會開花.... =.=
Picture 1635 (Small).jpg
Picture 1638 (Small).jpg
Picture 1639 (Small).jpg

anyway 都是努力的種吧!

你的蕃茄同椒椒都好得呀!  發表於 2012-3-27 17:14

評分

查看全部評分

回復

Breeze 發表於 2012-3-27 17:22:32 |顯示全部樓層
利害!利害!種到咁大棵!
回復

farfeifar 發表於 2012-3-28 05:49:44 |顯示全部樓層
wah~你咁o既窗台仔已經種到咁多野,我5體投地了!!!!!!
曾幾可時我都有一個呢d窗台仔,我只係成功種到車厘茄同迷你甘荀咋!
加油!!!!!!!!!!

多謝! 我覺得我好好彩, 同係呢度學到好多野先可以種的咁好... ^^  發表於 2012-3-28 12:01
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-28 07:08:35 |顯示全部樓層
種窗台都咁多收成,真的很厲害喔~

多謝公主評分, 我好希望士多啤梨都可以有收成!  發表於 2012-3-28 12:01
回復

xx_Luca 發表於 2012-3-30 22:09:29 |顯示全部樓層
d 椒椒好靚呀 !!!尤其是黃椒椒, 恨c隔離囉
回復

ckathy29 發表於 2012-5-28 17:30:21 |顯示全部樓層
很久沒有更新了..
九層塔已經長大且摘些下來煮"九層塔烘蛋" 超好味呀~

Picture 1672 (Small).jpg
Picture 1679 (Small).jpg

士多啤梨長的很好, 但是可能日照不足, 只是徒長葉子不開花 @@
三棵甜椒都長的很好, 葉子很茂盛, 現在陸續開花了, 希望能順利結果..
(照片後補, 最近太忙都沒時間... >"<)
回復

ILoveFlower 發表於 2012-5-28 19:30:15 |顯示全部樓層

原來窗台都可以種到西瓜... 哎呀, 我又心思思想種.....

蕃薯mo & ckathy29~ 但係我已經無晒位啦

Yes, 快d試下啦~ 雖然d西瓜唔係好大, 但好有成就感, 種植的過程好開心~  發表於 2012-5-29 11:24
唔好心思思喇, 坐言起行.好開心o架.  發表於 2012-5-29 00:17
回復