CitySuper 賣植物果度有隻紅色細細粒既砂粒

作者: Alaska 發表于 2011-12-18 16:54:14
1629 11
CitySuper 賣植物果度有隻紅色細細粒既砂粒, 好貴, 幾十蚊一小包, 有無人買過用黎齋用呢D砂粒種野? 花墟有無呢隻砂賣呢?

佢地果度會用呢D砂粒鋪響個tray度保濕, 摸下D砂係濕濕地, 如果用來插葉甚至種AV,迷岩 etc 唔知好唔好?
tongtony 發表於 2011-12-18 17:41:46 |顯示全部樓層
只知道 CitySuper 賣植物,用品,都好貴吓!
回復

wince 發表於 2011-12-18 22:03:43 |顯示全部樓層
花墟有好多,你去睇睇,好平
回復

wince 發表於 2011-12-18 22:03:45 |顯示全部樓層
回復

Alaska 發表於 2011-12-18 22:11:26 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-12-18 22:03

花墟果D係唔係一樣的東西?
回復

031504 發表於 2011-12-18 23:42:51 |顯示全部樓層
魚街果到好多唔同砂粒石碎~~但就係唔知果D有無鹽份係入面
回復

031504 發表於 2011-12-18 23:50:03 |顯示全部樓層
不過講真CITYSUPER D植物呃錢呃到死,,,,,不過係GE,包裝過係唔同D~D OL妹妹仔最鐘意
回復

wince 發表於 2011-12-19 02:16:01 |顯示全部樓層
Alaska 發表於 2011-12-18 22:11
花墟果D係唔係一樣的東西?

都好多五顏六色碎石仔,鋪花泥面用果d??又有淨色,膠珠...等
回復

lvemoe 發表於 2011-12-19 09:42:58 |顯示全部樓層
植物野其實有點一分錢一分貨, 但CITY賺的會比較多,

花墟就未必會搵到一模一樣的貨, 因為未必下下會入外國貨黎賣

你可以到BUNBUN看看,

保濕?如果真有特別功能, 就買貴既試下啦
如果為靚, 就唔多值
如果大量種, 都唔值
我無見過也沒用過呢隻砂, 所以唔知啦

仲有, 泥底濕, 上面鋪乾砂的話, 過一陣, 砂都會變濕
只有石仔唔會變濕

魚街啲石一定要洗好多好多好多次架!!
一來鹽, 二來污糟

回復

Kel 發表於 2011-12-19 11:27:47 |顯示全部樓層
佢地鋪啲砂粒係托盤係為左增加濕氣,也可減少澆水次數
當你淋水落托盤時,上面的花盆都可以由盆底吸收到水氣

City' xuper 售買的砂是 日本 Plants Plants 出品的
而呢啲砂其實好普通,在 花墟 或 魚街 都可以搵到類似的代替品
這種砂可以栽培其他植物,但就不太適合用於培植 AV

http://www.plantsplants.jp/goods/ground/seramis.html
回復

oct 發表於 2011-12-19 11:29:44 |顯示全部樓層
花墟都有啦
回復

Alaska 發表於 2011-12-19 19:51:23 |顯示全部樓層
謝謝大家的意見~
回復