2011年收獲的單瓣粉、紫、淡紫三色大岩桐種子(剩余2份)

作者: biyun 發表于 2011-12-11 15:14:21
5735 57

我有2011年收獲的單瓣大岩桐種子,有粉麻子、紫麻子、淡紫麻子三種顏色。
我可以提供五份(已增至15份),每份三色各約15粒,共約45粒,從廣東用平郵寄出(花種總重在20克以內的),大約十天可到達。
為免增成本,我不寄掛號的。平郵有風險,請參與者慎重。
想要花種的花友,請報名并告知可以用什麽花種交換,選中了,PM互相告知地址,你也同樣將花種發平郵信件寄卑我就是啦。

(其實我本來就有很多草花種子的,這是我第一次與香港的花友交換花種,先試下先。握手!!)

1、tsoiyiu1009【堇蘭 Streptocarpus 'Canterbury Surprise'】【已互PM地址】【12月13日下午寄出】【雙方已收到
2、silicon【Phlox (福祿考) 'Drummondii Dwarf'】【已互PM地址】【12月13日下午寄出】【雙方已收到
3、N-Blythe【沙漠岩桐 - Sinn Sellovii 紅鈴鐺】【已互PM地址】【12月13日下午寄出】【雙方已收到
4、wilson11 【花貓】【已互PM地址】【12月13日下午寄出】【雙方已收到
5、magic_cone 【橙色迷岩+喜蔭+花貓】【12月19日中午寄出】【雙方已收到】【后补既橙色迷岩收到啦】

由於之前交換順利,信心倍增,特新增十份,繼續與香港花友交換花種,歡迎回覆交流。

6、芬芬【加拿大草花种子】【已PM地址】【12月29日中午寄出】【雙方已收到
7、saru【chirita tamiana (流鼻涕)種子】【已PM地址】【12月31日中午寄出】【我已重新寄出】【我已收到】
8、mandywowo【花猫 k. Ronge 蟲蟲 同白香岩小球】【1月3日中午寄出】【雙方已收到
9、ringring1968 【Sinn Laura 種子,同紅毛怪  Eucodonia Wooly Morrion 蟲蟲】【已互PM地址】【雙方已收到
10、rosetina 【澳洲彩色蝶豆種子】【1月14日中午寄出】【雙方已收到
11、gigi55【紅毛怪Eucodonia Adele 鱗莖】【我已收到】
12、yvonnelam【古代稀(Godetia Amoeria 'Rembrant') 種子】【雙方已收到
13、Sergio【郵票】【我已寄出】【我已收到】
14、
15、
小野貓 發表於 2011-12-11 16:38:45 |顯示全部樓層
路過...不過你的花很美啊~

多謝!我種過重瓣的大岩桐更加靚,可惜重瓣的是很難結種子的。這批種子其實是資深花友送我的,我用唔到咁多,就想換啲新品種翻來啦。  發表於 2011-12-11 19:05
回復

huen923 發表於 2011-12-11 16:57:45 |顯示全部樓層
靚!
我沒有種子可交換, 你願意分享嗎?

下次啦。  發表於 2011-12-11 19:03
回復

一丁 發表於 2011-12-11 17:37:42 |顯示全部樓層
我現在只有牽牛花種子,沒其他的了,不知你會不會做分享耶

你種的系什麽品種的牽牛花呀?  發表於 2011-12-11 19:01
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-12-11 19:20:24 |顯示全部樓層
只有堇蘭種子 Streptocarpus 'Canterbury Surprise'交換,可有興趣?

開花參照:
S. Canterbury Surprise_01.JPG

要啊要啊,堇蘭已經系我想要種的花啦,多謝你咁慷慨!!我給你我的地址啦。睇PM。  發表於 2011-12-12 07:35
回復

rosetina 發表於 2011-12-11 19:24:13 |顯示全部樓層

我有醉蝶花. 耧斗菜, 紫苿莉, 泳浪矮牽牛, 洛神花, 千日紅, 蘆翠莉, 翅荚决明..日日春...唐棉.... 我現在東莞居住. 香港也有家.

广东同东莞握握手!!  發表於 2011-12-12 07:59
多謝東莞的花友,你列出來的花都好靚既,不過有啲太高大威猛,有啲我種過唔中意了,所以暫時無揀啱品種,你唔好惱喔。  發表於 2011-12-12 07:55
回復

rosetina 發表於 2011-12-11 19:26:46 |顯示全部樓層
霸個頭位先
1、rosetina
2、
3、
4、
5、

哦,我真系头晕晕,你上一贴就有好多品种了,呵呵!!  發表於 2011-12-12 07:59
交換要雙方睇啱至得GA,你有乜嘢種子可以交換既呢?  發表於 2011-12-12 07:40
回復

silicon 發表於 2011-12-11 21:24:31 |顯示全部樓層
Nemesia (囊距花) 'Carnival'
Californian Poppy 'Sunshine Mix'
Petunia (矮牽牛) 'Border Gem'
Pansy (三色堇) 'Roggli Giants'
Aster 'Crego'
Godetia (古代稀) 'Dwarf Mixed'
Phlox (福祿考) 'Drummondii Dwarf'
Nasturtium (金蓮花) 'Jewel Mixed'

以上有興趣嗎?

開心呀!!你有咁多寶貝GA!!我唔可以貪心全部要,就選 Phlox (福祿考) 'Drummondii Dwarf'。我以前種過福祿考,極為中意的,想試試新品種,多謝你!睇PM   發表於 2011-12-12 07:45
回復

karisv3v 發表於 2011-12-11 21:50:57 |顯示全部樓層
雀斑酢醬草,simplex有興趣嗎?
我還有櫻桃鼠尾草啊

多謝你咁盛情。我自己系酢漿草大戶了,就唔要前兩者咯。櫻桃鼠尾草我興趣唔大,你仲有乜嘢寶貝可以換呀??  發表於 2011-12-12 07:49
回復

biyun 發表於 2011-12-12 07:58:05 |顯示全部樓層

大家咁盛情,我好感动呀!!如果今次顺顺利利,我会继续翻箱底抄冰箱,攞多啲靓花种来同大家交换既。
回復

karisv3v 發表於 2011-12-12 17:16:34 |顯示全部樓層
茶花鳳仙/無忘我,有興趣嗎?

抱歉呀,呢两种我兴趣唔大。仲有乜嘢花种呢?  發表於 2011-12-12 17:35
回復

Karine 發表於 2011-12-12 19:17:12 |顯示全部樓層

剛從台中花花世界帶回來秋英種子,有興趣嗎?

花照,這是我種的花照,種子是台灣種

花色,有白,粉紅(但抱歉,混在一起了,無法選色)

春播,需全日照

秋英(波斯菊)我已經有很多種子呢,想種成一片,一定好睇。你仲有其他靚花種嗎?  發表於 2011-12-12 20:27
回復

Karine 發表於 2011-12-12 20:58:48 |顯示全部樓層

琉璃苣

但我只有圖片,沒有自家開花照,這裡有花友種過,你search一下會見到

我當佢係花,因為花型特別

回點評: 咁希望你找到心頭好啦

琉璃苣系香草,我知道既。以前就種過,後來無種了。多謝你。其實我已經有很多品種嘗試過既,這次想睇下有沒有新鮮嘢,所以挑剔啲,唔好怪我呀  發表於 2011-12-12 21:10
回復

biyun 發表於 2011-12-13 09:30:41 |顯示全部樓層
首次交換的花種仲有一份,期待驚喜~~~~
回復

biyun 發表於 2011-12-13 16:21:00 |顯示全部樓層
今日下午去寄信,郵筒是聽日早上9點先至收信的,從廣東大約7天內到香港,請注意查收。
回復

biyun 發表於 2011-12-16 09:39:02 |顯示全部樓層
仲有一份,期待驚喜!
回復

biyun 發表於 2011-12-18 09:47:16 |顯示全部樓層
頭五份已經名花有主了,等花種全部順利收到后 ,再放出新既繼續交換啦。多謝花友支持!!
回復

biyun 發表於 2011-12-19 15:03:13 |顯示全部樓層

好高興!!剛才收到silicon寄來的福祿考花種啦。
第一次收到香港寄來的花種,知道了很多事情:
原來,你地系信封裏面竟然可以直接放膠樽蓋,而且郵費只需要1蚊咁少,5天就可以收信,好滿意呀!!
多謝silicon寫上福祿考既種植要點,希望你都可以快啲收到我寄出既花種啦。
回復

biyun 發表於 2011-12-19 16:29:37 |顯示全部樓層
大岩桐種子極為細小,千萬唔好埋土裡面呀!!!只要撒在土面就可以啦。
溫度20-25度,保持土100%濕度,加透明蓋保濕,約10天出芽。小苗澆水最后用浸盆法,直接頭頂淋水,小苗容易倒伏。長出第一對真葉后,就容易管理了。
回復

biyun 發表於 2011-12-20 11:19:16 |顯示全部樓層
wilson11的花貓蟲蟲來到我屋企了,好開心呀~~~多謝你!包裝好好,蟲蟲完好無損。
回復

123下一頁