在xbun買的花貓,第2日就開始發黑。

作者: yanfung 發表于 2011-12-10 15:58:45
1216 6

之前在xbun買既k.Flirt,第二日葉邊就開始發黑。有冇得救啊
目前放在溫室急救中。葉邊繼續發黑。。是不是要剪根剪黑葉重發根??
有冇高手賜教。。感激不盡。。
tsoiyiu1009 發表於 2011-12-10 16:11:37 |顯示全部樓層
黑葉要剪,怕有病菌,剪左穩陣d~
咁弱,唔好插泥(健康既株植先可直接落泥),插珠石之類既介質入溫室會比較好~
一來可能未適應新環境,同埋可能較弱,你同佢換新泥,衰多二錢重~
等情況穩定,出根先再落泥~
回復

yanfung 發表於 2011-12-10 16:25:28 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-12-10 16:11
黑葉要剪,怕有病菌,剪左穩陣d~
咁弱,唔好插泥(健康既株植先可直接落泥),插珠石之類既介質入溫室會比較 ...

ok,唔該采瑤媽 我即刻去剪黑葉剪根同插珠石先,,希望救得返佢
回復

Karly0706 發表於 2011-12-13 08:39:18 |顯示全部樓層
我見佢中間都仲有新葉仔出,應該仲ok,唔好咁擔心。

我之前幾棵av都係咁,不過而家無事啦。
回復

yanfung 發表於 2011-12-13 08:45:03 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-12-13 08:39
我見佢中間都仲有新葉仔出,應該仲ok,唔好咁擔心。

我之前幾棵av都係咁,不過而家無事啦。 ...

最慘新葉仔冇郁過   依家佢入左深切治療部 剪淨2塊葉,根又剪埋 希望救得返佢
回復

Karly0706 發表於 2011-12-13 08:47:46 |顯示全部樓層
yanfung 發表於 2011-12-13 08:45
最慘新葉仔冇郁過   依家佢入左深切治療部 剪淨2塊葉,根又剪埋 希望救得返佢 ...

而家天氣凍係慢啲ga,, 比多啲心機!
回復

yanfung 發表於 2011-12-13 08:52:12 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-12-13 08:47
而家天氣凍係慢啲ga,, 比多啲心機!

暫時見佢好似冇再爛葉,希望冇事啦
回復