大家有無D咩插花心得的?

作者: 串串心 發表于 2011-12-9 11:46:52
6745 6

我有時都會買D花係公司插, 有D會開得唔錯, 有D根本唔開的...

問花店老板, 佢就話日日換水(100%換新水), 用水噴下D花...每次換水都要剪少少花腳.

但其實我又唔覺得真係好WORK, 請問你地有咩見議呀?
適少少 發表於 2011-12-9 21:56:15 |顯示全部樓層

每種花都有唔同處理方法喎~
如小康乃馨(細丁)就要將細到見唔到花色嘅冧摘除,花冧 切忌 濕水/噴水 !!!!
花瓶注 2cm水就足夠, 每日要換新水,同時要剪去浸水部分的花腳 ; 天熱就要加入微量漂白水, 作殺菌用途...
插百合花前用水淋濕花莖及花冧, 花瓶注高水位, 可2-3日換新水, 剪少少腳 ; 放冷氣空間, 百合要間中噴少少水作補濕 !
插玫瑰花前,先用水浸20分鐘(係全枝花浸入水中) 切口剪斜腳或輕拍扁枝腳(助吸水), 花瓶注高水位,每日要換新水, 剪少少腳 。
太陽菊忌噴水,首天花瓶注高水位,勿剪去硬花腳位(冇硬花腳的爛得最快)第2天將水降至2cm水高便可, 同時加入微量漂白水(落得多會傷花的)
總的說,有花粉嘅花, 忌濕水/噴水 , 因會發莓

Monk's 兄 我係敗家精 緊係買咗 N 咁多花花啦
你學我買咁多花返屋企插實識架

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2011-12-10 02:37:12 |顯示全部樓層
據我所知除了花本身是否新鮮之外,另一個插花持久的因素是溫度。
15-25度是比較耐放的。
15度以下,很多插花都唔會開。如果買到「雪條」,即放過入雪櫃的,多數唔再開。
如果喺玫瑰同菊花,多花瓣的,被人摘去外面的老瓣,扮新鮮的,也多數好快凋謝。

其它技術性的保持插花持久度,都基於花是否新鮮和擺放位置溫度影響。
回復

串串心 發表於 2011-12-11 13:14:20 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-12-9 21:56
每種花都有唔同處理方法喎~
如小康乃馨(細丁)就要將細到見唔到花色嘅冧摘除,花冧 切忌 濕水/噴水 !!!!
花瓶 ...

請問玫瑰要噴係花度嗎?

近期買既玫瑰都唔係好開花, 唔知咪唔應該噴水係花度, 但之前插過一次百合, 噴左水, 好似開得幾好喎, 插左成兩個星期呀!
回復

串串心 發表於 2011-12-11 13:16:09 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-12-10 02:37
據我所知除了花本身是否新鮮之外,另一個插花持久的因素是溫度。
15-25度是比較耐放的。
15度以下,很多插 ...

請問你知道點分邊d係雪櫃? 邊d係比整走曬外面既花瓣扮新解呀?

我懷我都有中呢d招
回復

八王爺 發表於 2011-12-11 16:18:55 |顯示全部樓層
串串心 發表於 2011-12-11 06:16
請問你知道點分邊d係雪櫃? 邊d係比整走曬外面既花瓣扮新解呀?

我懷我都有中呢d招 ...

咁就要靠經驗同跟間花鋪熟唔熟咯。

如果成日同相同的花店買花,你每日會知道佢乜嘢花喺新返,乜嘢喺舊貨。
另外,同間花店熟咗,佢唔會點啲熟客嘅。

有啲高級啲嘅花店,是有專擺花嘅展示櫃,好似個大雪櫃咁,
不過,門是透明看到裏面的花,一般會貴少少,但雪櫃裏的花是合適溫度擺放,所以持久新鮮啲。
一般花鋪無哩個櫃,啲花喺鋪面受外界環境影响,真喺唔襟放。

基本上依家天氣好,插乜都ok。但夏天就要揀花插喇。
玫瑰唔開只有一個原因,就曾經喺長時間缺水,一定要成枝花莖浸在水裏24小時,
等佢吸足水咯,如果咁都唔開冇計咯。
回復

適少少 發表於 2011-12-11 16:55:04 |顯示全部樓層
串串心 發表於 2011-12-11 13:14
請問玫瑰要噴係花度嗎?

近期買既玫瑰都唔係好開花, 唔知咪唔應該噴水係花度, 但之前插過一次百合, 噴左 ...

大多數玫瑰因來價高, 銷量少, 導致變成舊貨, 所以到你買時已過晒開花期  
若好彩買到新貨, 第1時間將玫瑰花(花連莖)全浸入水中20分鐘, 後取出將花腳輕輕拍扁助吸水,(玫瑰花是可以噴水係花度)。
新貨以我的方法插, 一定能插上7日以上, 夏天可插上5 日。
我試過插上12日;當然有下點功夫呢
點分別新貨?用手輕按玫瑰花,感到實手的,應是新鮮的;鬆弛的已缺水,大多店員都不會讓你按玫瑰花的,你E+明點解啦!
買5枝有2枝鬆的我係可以接受,不管怎樣,人家做生意都要生存空間
百合花最易插得靚的,只要足水就可!
回復