加光疑問

作者: Jasmine 發表于 2008-3-28 14:15:25
1380 8
請問大家有給AV加光的經驗啊?
如果要系鐵架(四層)里給花加光可以嗎?該買幾大瓦的灯呢?
電線又點連接呢?
比得大帝 發表於 2008-3-28 15:27:29 |顯示全部樓層
原帖由 Jasmine 於 2008-3-28 14:15 發表
請問大家有給AV加光的經驗啊?
如果要系鐵架(四層)里給花加光可以嗎?該買幾大瓦的灯呢?
電線又點連接呢?

要看你的架每層的長闊高, 種大盆定種小盆, 一般是用那些 T 管, 主要分長度, 好像没有分瓦數的.

簡單的說, 就是架有多闊就買多長的管, 如果放細盆的, 每層架最少有12吋高, 大盆的要有16吋高

電線的連接, 你去買他們就會敎你, 現在一般的T管是可以申連的, 就是一支 T 管 接 一支 T 管, 一個電制接4支管是絶對没問題的.

安裝之後要留意花的生長, 如果發覺花受光太多, 就要用紙把光度遮暗, 有可能的話可以將層高增加, 唔夠光就可以每層多裝一支管, 或把層高改低, 不過一般一支管是夠光的了

專家話每層最好裝兩支管, 一支白一支黃, 對花生長會好一點, 如果兩支一起開會太亮的話, 可以隔住嚟開, 就是每支開幾小時

我的做法也是裝兩組管, 一組白, 一組黃, 用時間制控制開關, 白/黃灯隔住各開兩小時,  時間制在宜家有得賣.
回復

candyandbowie 發表於 2008-3-28 15:37:37 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

想問電燈時間器邊度可以買到呀
回復

比得大帝 發表於 2008-3-28 15:40:54 |顯示全部樓層
Where are your eyes, my little darling?

Please read my previous entry again with your EYES.  
回復

candyandbowie 發表於 2008-3-28 15:41:24 |顯示全部樓層
有無人可以答我呀
回復

candyandbowie 發表於 2008-3-28 15:43:55 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

係喎,sorry. 唔好勞氣啦
回復

比得大帝 發表於 2008-3-28 15:45:57 |顯示全部樓層
原帖由 candyandbowie 於 2008-3-28 15:43 發表
係喎,sorry. 唔好勞氣啦

而家d人越嚟越有禮貌

而家  (唔係宜家) 係 nowaday
回復

GMT+8 發表於 2008-3-28 22:34:02 |顯示全部樓層
越來越有禮貌是好現像丫, 個氣氛都好d
回復

Jasmine 發表於 2008-3-30 15:04:50 |顯示全部樓層
I see........好多谢Peter 甘详尽的解答.
回復