葉片發黑

作者: agnespoon 發表于 2008-3-28 09:57:24
1772 13
我第一盆買返黎既av, 由於有好多葉都有少少黃, 所以比我剪左, 之後一直都keep係間中放係窗邊曬下太陽, 我見佢都有開花, d葉都好健康架. 由於假期後盆花一直放係我男友屋企, 佢個衰人肯定一得閒就走去搞下佢, 又澆水又施肥咁, 搞到今日盆花d葉有好多都開始發黑, 仲要愈來愈多, 請問我可以點做呀? 係咩原因令佢發黑? 唔通同佢冇左d葉有關, 定係我男友澆水同施肥狩多呀? 死啦盆av仲有冇得救呀? 唉! 好唔開心呀.
george 發表於 2008-3-28 10:01:16 |顯示全部樓層
有得救有得救
葉片發黑變爛,可能因為淋水淋得太多所致,
建議可先剪去發黑變爛既葉,繼續觀察植株情況,
如果繼續情況惡劣,可切根重種,
宜家天氣清涼,切根後好快會生返D靚根
回復

agnespoon 發表於 2008-3-28 10:10:48 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-3-28 10:01 發表
有得救有得救
葉片發黑變爛,可能因為淋水淋得太多所致,
建議可先剪去發黑變爛既葉,繼續觀察植株情況,
如果繼續情況惡劣,可切根重種,
宜家天氣清涼,切根後好快會生返D靚根 ...

有得救咁我都安樂d,  請問切根重種應該點切法呀? 係咪只切去根部既3分之1就ok? 要唔要換泥? 唔該晒你呀! george
回復

george 發表於 2008-3-28 10:13:16 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-3-28 10:10 發表

有得救咁我都安樂d,  請問切根重種應該點切法呀? 係咪只切去根部既3分之1就ok? 要唔要換泥? 唔該晒你呀! george

唔係
「切根」係切去所有舊根
詳情可以參考呢個帖:http://hkplants.com/viewthread.php?tid=99&extra=page%3D3
唔好覺得好似好大工程
D根如果真係壞死左就一定要切根架啦
回復

agnespoon 發表於 2008-3-28 10:45:24 |顯示全部樓層
原來係要切晒所有根, 再換過d新泥再重新種過. 我想問咁d根點先叫做壞死呀?
回復

cheong 發表於 2008-3-28 11:25:10 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-3-28 10:45 發表
原來係要切晒所有根, 再換過d新泥再重新種過. 我想問咁d根點先叫做壞死呀?

深啡色果d.
回復

agnespoon 發表於 2008-3-28 15:54:51 |顯示全部樓層
唔該晒你呀 ! cheong
回復

Tiger 發表於 2008-3-28 15:56:21 |顯示全部樓層
我都有盆迷你av由中間開始黑, 我知自己淋水多得濟, now唔敢攪佢, 唯有靜觀其變. 想過cut壞根, 但我盆野唔似得參考個盆咁壯, 得好少根, 點算?
回復

agnespoon 發表於 2008-3-28 16:08:31 |顯示全部樓層
原帖由 Tiger 於 2008-3-28 15:56 發表
我都有盆迷你av由中間開始黑, 我知自己淋水多得濟, now唔敢攪佢, 唯有靜觀其變. 想過cut壞根, 但我盆野唔似得參考個盆咁壯, 得好少根, 點算?

你盆av只係中間開始黑者, 未至於死晒既, 咁cut晒d根再重種應該都冇問題架, 佢會再出過架麻.
回復

nickyhk 發表於 2008-3-28 16:14:11 |顯示全部樓層
落hi-fresh粉, 睇下有無幫助啦.
回復

george 發表於 2008-3-28 20:39:30 |顯示全部樓層
原帖由 Tiger 於 2008-3-28 15:56 發表

由中間開始黑?
咁你就更加應該要搶救佢啦
回復

agnespoon 發表於 2008-3-28 23:16:45 |顯示全部樓層
tiger係果棵係由中間開始黑好似難搞過我果盆喎, 我果盆係由側邊一路開始黑. 唉! 明天真係要救救佢先得.
回復

cheong 發表於 2008-3-29 01:03:39 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-3-28 15:54 發表
唔該晒你呀 ! cheong

唔洗客氣啦, 我都係上到呢個網跟d前輩學野, 抄佢地講o既野之嘛.
我自己都係超新手, 而家全部係bb, 都未種過一盆有花o既
回復

happyfusby 發表於 2008-3-29 01:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-3-28 09:57 發表
我第一盆買返黎既av, 由於有好多葉都有少少黃, 所以比我剪左, 之後一直都keep係間中放係窗邊曬下太陽, 我見佢都有開花, d葉都好健康架. 由於假期後盆花一直放係我男友屋企, 佢個衰人肯定一得閒就走去搞下佢, 又澆水 ...

有無相睇jei?
回復