阿太天台種植- 24/6交田-收成~番薯+花生

作者: bbbabies 發表于 2011-11-26 17:38:48
21015 174
faylo 發表於 2012-1-4 11:15:34 |顯示全部樓層

the proper name is spagetti squash, 對了,魚翅瓜
佢地糸吸水怪..........吹波波咁大架

報告報告.........個瓜6寸x4.5寸大
最小已有六個瓜生長緊
回復

bbbabies 發表於 2012-1-4 23:03:55 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-1-4 11:15
the proper name is spagetti squash, 對了,魚翅瓜
佢地糸吸水怪..........吹波波咁大架

原來係魚翅瓜!要撘棚架比佢or任意隨地爬?

撘棚好d,多些空間生長  發表於 2012-1-5 10:36
回復

bbbabies 發表於 2012-1-5 22:00:47 |顯示全部樓層

收咗bb紅蘿蔔&西蘭花

bb紅蘿蔔有6粒
西蘭花1個
bb carrot_brocoli.JPG

bb紅蘿蔔買相趣怪~

西蘭花要盡快食喇, 否則D花花會變黃色. 下次早一兩日切佢出來啦~ ^^  發表於 2012-1-6 09:44
西蘭花好靚,種得好成功呀!  發表於 2012-1-6 00:00

評分

查看全部評分

回復

bbbabies 發表於 2012-1-6 15:11:55 來自手機 |顯示全部樓層

小寶  西蘭花要盡快食喇, 否則D花花會變黃色. 下次早一兩日切佢出來啦~ ^^  發表於 4 小時前
he he!我貪心諗住種大d先收,點知遲咗有少許黃同埋䦕了兩朵花

我開頭都係咁架, 經驗不足啫~  發表於 2012-1-6 21:09
回復

bbhk 發表於 2012-1-6 15:25:39 |顯示全部樓層
蘿蔔紅得好靚!

謝謝!不過我家人話K咗型嘅!好似棵人參。  發表於 2012-1-7 14:48
回復

faylo 發表於 2012-1-6 19:55:43 |顯示全部樓層
carrot leaves are edible...pls read the following links, dont waste it

http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotops.html

There is some debate about whether you can eat the green leaves.  

Despite the presence of celery and carrots in the carrot family of Apiaceae ("umbellifers"), many other members of the family are highly poisonous, but not carrot.
They ARE edible and are highly nutritive, rich in protein, minerals and vitamins. The tops of the carrots are loaded with potassium which can make them bitter, so the use of them in food is limited, but there some ideas and recipes below.  The tops are antiseptic and can be juiced and used as a mouthwash.

However, it is edible, so you may mix some in with a mixed lettuce salad. You may also use it for garnish. Combine your common sense and your creative skills, and invent something! That's what makes cooking fun. It is a form of art.  Carrot greens are high in vitamin K, which is lacking in the carrot itself. ................................

好嘢, 咁我可以拎蔬咗苗的紅蘿蔔葉做沙律~~~  發表於 2012-1-11 20:29
Thank you for your information . I will keep all those of carrot leaves.  發表於 2012-1-7 14:44
回復

Springonions 發表於 2012-1-6 21:19:20 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-1-6 19:55
carrot leaves are edible...pls read the following links, dont waste it

http://www.carrotmuseum.co.u ...

我用紅蘿白葉焗茶,真係好清香的

carrot tea.jpg

明天試下焗茶~要加糖嗎?  發表於 2012-1-11 00:33
回復

bbbabies 發表於 2012-1-11 00:38:38 |顯示全部樓層

其中一株粟米生咗第二個雌花,係咪一定要摘咗佢只留一個雌花?
D鬚生咗係一片葉嘅中間~

好似係總共三條喎, 唔摘走可能兩敗俱傷.....留條壯既  發表於 2012-1-11 01:02
回復

bbbabies 發表於 2012-1-11 02:26:33 |顯示全部樓層

zoeyuhk  好似係總共三條喎, 唔摘走可能兩敗俱傷.....留條壯既  發表於 1 小時前
唔係,我種咗三株,有兩株只有一條,另一株有兩條呀~咁就唯有摘咗佢!THANK YOU
回復

Springonions 發表於 2012-1-11 09:06:55 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-1-6 21:19
我用紅蘿白葉焗茶,真係好清香的

葉要切細, 快出味. 我就無落糖, 都好清甜. 我諗落糖都得.
回復

bbbabies 發表於 2012-1-13 00:06:10 |顯示全部樓層
bbbabies 發表於 2012-1-11 02:26
zoeyuhk  好似係總共三條喎, 唔摘走可能兩敗俱傷.....留條壯既  發表於 1 小時前
唔係,我種咗三株,有兩株只 ...

摘咗粟米BB (側芽)

回復

bbbabies 發表於 2012-1-13 00:13:36 |顯示全部樓層
UPDATE 吓
辣椒

日本栗子南瓜
回復

bbbabies 發表於 2012-1-14 01:50:19 |顯示全部樓層
蕃茄變紅了

就快有得食囉!  發表於 2012-1-14 12:08
冇晒葉既?剪晒?  發表於 2012-1-14 02:53
回復

bbbabies 發表於 2012-1-14 13:35:59 |顯示全部樓層
Springonions  就快有得食囉!  發表於 半小時前

frankchan  冇晒葉既?剪晒?  發表於 10 小時前

Springonions :唔知甜唔甜呢?
Frankchan: 原本係好多橫枝好多葉仲好多花,但冇結果。高手教我剪咗多餘嘅橫枝,否則搶晒營養結不到果;果然剪唒橫枝就結果了,但剩下嘅葉就慢慢枯哂。依家見到嘅係新生出嚟。

有機種,一定好清甜㗎:). 如果你想下次甜一點,可俾多鉀肥。我都係剪咗好多葉。  發表於 2012-1-14 14:50
回復

nicole123 發表於 2012-1-14 19:31:28 |顯示全部樓層
hi~~
我遲D去你塊田度參觀下~~
回復

bbbabies 發表於 2012-1-15 00:45:01 |顯示全部樓層
nicole123 發表於 2012-1-14 19:31
hi~~
我遲D去你塊田度參觀下~~

可能要過年後才收到田,因為他們過年前較忙沒時間翻土
謝謝您的幫忙,否則我沒這麼快有自己嘅田
看看田的外貌,暫時野草一大堆...

地方好濶落呀  發表於 2012-1-18 11:58
原來係呢個位~~好呀~~方便d呀  發表於 2012-1-16 10:07
嘩,好開心,咁大地方,預祝你大大大大大豐收!係邊處呀?  發表於 2012-1-15 00:48
回復

bbbabies 發表於 2012-1-15 01:05:20 |顯示全部樓層

Springonions  嘩,好開心,咁大地方,預祝你大大大大大豐收!係邊處呀?  發表於 11 分鐘前
係大尾督.真係好開心!仲有棵木瓜樹仔地主唔會攞走.
不過我只是租咗三格,約200平方尺,本來想要晒但怕搞唔掂...

我果度都係200尺  發表於 2012-1-16 10:12
回復

Springonions 發表於 2012-1-15 11:23:26 |顯示全部樓層
bbbabies 發表於 2012-1-15 01:05
Springonions  嘩,好開心,咁大地方,預祝你大大大大大豐收!係邊處呀?  發表於 11 分鐘前
係大尾督.真 ...

200呎,都好夠囉,太大會好難打理,貴精不貴多 春播就到,你培定苗未呀?
回復

bbbabies 發表於 2012-1-16 08:30:09 |顯示全部樓層
洞梓苗圃今日接受報名,我報到啦!已先到先得形式,唔使等抽籤~
二月廿六日開田

我覺得洞梓苗圃有d冷清, 我次次經過都好似冇人去咁gei, 大尾督熱鬧好多呀~~~星期六、日就會有好多農友去ga~~  發表於 2012-1-16 10:11
天台+大尾督+洞梓, 你諗著種嚟賣:P  發表於 2012-1-16 09:17
回復

bbbabies 發表於 2012-1-16 11:53:49 |顯示全部樓層
bbbabies 發表於 2012-1-16 08:30
洞梓苗圃今日接受報名,我報到啦!已先到先得形式,唔使等抽籤~
二月廿六日開田 ...

nicole123  我覺得洞梓苗圃有d冷清, 我次次經過都好似冇人去咁gei, 大尾督熱鬧好多呀~~~星期六、日就會有好多農友去ga~~  發表於 1 小時前
我每天經過都見唔到有人,正確係從未見過,星期六、日都見唔到,可能時間唔啱啦!

Springonions  天台+大尾督+洞梓, 你諗著種嚟賣  發表於 1 小時前
天台我已佔用咗好多地方,要留D位番俾柴女&家人BBQ ;因洞梓有導師指導唔使我呢個新手盲摸摸。大尾督是可以長期種植,唔使種幾個月就夾硬起嗮D作物。希望可種到多些其他天台好難種得好嘅農作物~

其實大尾督果度都好多高手, 有咩唔識就周圍問下人, 你塊田附近果d應該全部都係高手, 因為佢地d作物全部都好靚~~再唔係就問下強哥啦~~  發表於 2012-1-16 15:10
哦,大尾督原來唔使搬,夾埋園圃,就兩全其美.不過就辛苦你囉.  發表於 2012-1-16 13:29
回復