我既寶貝又出事...d葉又軟哂

作者: honeybebe123 發表于 2011-11-24 16:23:02
1540 18

見圖...唔知做咩?開開下花d葉又突然軟哂
image (2)av.jpg
Pear 發表於 2011-11-24 19:35:44 |顯示全部樓層
你可以剪少一層(底層)葉喎, 好多呀
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-25 12:32:15 |顯示全部樓層
咦..我想問..如果剪咁層..佢條莖咪好長囉..變左下面光脫脫冇葉囉?
回復

babycherry 發表於 2011-11-25 13:59:33 |顯示全部樓層

你d葉好似包住哂個花盆咁... 修下好d~
修下葉再浸水又生根再入泥又一條好漢
有花友教就咁入泥又得
睇下你想點囉~
唔想自己種,可以去分享版share比其他花友囉!!
最近幾個花友分享左六種唔同既葉比我~超開心~

不過我果d通常係唔夠水先會軟 bear bear
比完水之後就會企返起身~

好羡慕吖, 分享到6種咁多~~  發表於 2011-11-26 00:54
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-25 14:49:50 |顯示全部樓層
我係公司整左六盤喇...但唔係盆盆都開花......再種葉...我d同事實投訴我霸佔地方。
不過好神奇...我d寶貝..有次星期五淋完水..星期一全部軟bearbear...尋日我又試下淋水喇..今日反黎又彈番起身...反而傳染左隔離...
anyway,,我會聽大家意見修下佢。不過你地有冇試個落泥之後..會分左2邊生?邊左兩個頭?

有呀!!! 差不多盆盆都幾最少有兩頭!!  發表於 2011-11-26 01:02
回復

ahhung68 發表於 2011-11-26 00:54:09 |顯示全部樓層
honeybebe123 發表於 2011-11-25 14:49
我係公司整左六盤喇...但唔係盆盆都開花......再種葉...我d同事實投訴我霸佔地方。
不過好神奇...我d寶貝.. ...

我啲av通常浸水都係生幾個頭, 等佢大咗再分株變做幾盆

我想學呢樣呀!! 大指幾大呢? 同埋係咪就咁界開就得架喇?  發表於 2011-11-26 01:03
回復

babycherry 發表於 2011-11-26 01:01:14 |顯示全部樓層
ahhung68  好羡慕吖, 分享到6種咁多~~  發表於 4 分鐘前

今晚多左三種呀!!!
有兩塊葉有名, 終於...有名喇....

加埋有九塊唔同既! 真係... 突然多左咁多,,,, 一下子....接受唔到
冬天可以係屋企浸唔一定返公司, 但一熱又頂唔住..
回復

ahhung68 發表於 2011-11-26 10:06:59 |顯示全部樓層
babycherry  我想學呢樣呀!! 大指幾大呢? 同埋係咪就咁界開就得架喇?  發表於 8 小時前

如果冇記錯, 聽花友講話等佢有8塊葉左右就可以分割出唻, 方法我覺得係類似大帝的終極換泥法咁做 (我唔知有冇錯, 如有錯, 請指正)

早兩個月有睇過果個帖!但唔記得哂!要搵!thx!  發表於 2011-11-26 16:15
回復

oct 發表於 2011-11-26 21:27:18 |顯示全部樓層
會唔會太多水?
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-28 11:59:06 |顯示全部樓層
可能真係唔夠水呀..我今日反黎..佢地都硬番哂了..原本軟bearbear個盆..今日仲標左粒花(林)出黎呀..好開心呀..

不過我想問...如果我想搵d粉紅色既花..我可以去邊度交換葉?不過我d仔女...d花係藍色..最common個隻..因為我係係日本城買反黎再自己種的。

lok lok 好好架~~~~送贈葉葉予花友~~~讚讚讚~  發表於 2011-11-29 14:28
我可以俾一塊你呀,但我都唔知係乜花來的,買回來到而家都仲未開過花。  發表於 2011-11-28 15:22
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-28 12:02:58 |顯示全部樓層
honeybebe123 發表於 2011-11-25 14:49
不過好神奇...我d寶貝.. ...

我其中兩盆就係咁樣...其實係咪我太遲放佢地係泥度?另...究竟修葉要修剩幾多先為好?
回復

Brev 發表於 2011-11-28 17:37:22 |顯示全部樓層
我也想請教一下,在辦公室裡種羅蘭,需要另外加光管製光嗎?
我家裡的都放在窗檯,長的還可以;但辦公室裡就只有掛在天花的幾支白光管,這夠滿足植物的需要嗎?
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-28 17:48:36 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2011-11-28 17:37
我也想請教一下,在辦公室裡種羅蘭,需要另外加光管製光嗎?
我家裡的都放在窗檯,長的還可以;但辦公室裡 ...

我都係新手..不過我都係咁樣放係office度喳.....其實曾經有輪我放左係女廁度(有window)..我覺得生得靚過我放係office度..不過..依加女廁變左公廁..我唔可以將佢地隨便放...因為d人無公德心...試過有次我放左一盆斷左根既紫羅蘭係度...隔離屋個半day阿姐...佢條毛巾飛去我既寶貝度呀..咩葉都斷喇.....所以我唔敢再放係廁所度.....

比我會唔肯過個阿姐… 我office都冇窗(嚴格來講得我老闆個位有,其他人都好似0係個tunnel入面咁…),怕冇光+空氣唔流通,唔敢帶d小朋友返去養。  發表於 2011-11-28 18:00
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-28 17:49:08 |顯示全部樓層
honeybebe123 發表於 2011-11-28 11:59
可能真係唔夠水呀..我今日反黎..佢地都硬番哂了..原本軟bearbear個盆..今日仲標左粒花(林)出黎呀..好開心呀 ...

你覺得同唔同我個隻呀?
回復

lok_1980 發表於 2011-11-28 20:34:30 |顯示全部樓層
honeybebe123 發表於 2011-11-28 17:49
你覺得同唔同我個隻呀?

你同我講?我諗唔一樣的,但我唔保證,因為我未種到佢出花。
你可以看這裏:
http://hkplants.com/thread-85603-1-3.html
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-29 12:20:10 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-11-28 20:34
你同我講?我諗唔一樣的,但我唔保證,因為我未種到佢出花。
你可以看這裏:
http://hkplants.com/thread ...

咦..咁應該唔同喇...我d葉係肥dodo的...hehe..不過..你會點比我?
另..你又要唔要我個隻.......?
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-29 12:27:31 |顯示全部樓層
honeybebe123 發表於 2011-11-28 17:48
我都係新手..不過我都係咁樣放係office度喳.....其實曾經有輪我放左係女廁度(有window)..我覺得生得靚過 ...

我都唔係坐係window位..不過我霸左位與位之間既既partition位置放花....見到佢地一日一日咁成長..我先會有心機反工。
不過我男同事比左d仙人掌頭比我...好似冇長大過咁..
回復

babycherry 發表於 2011-11-29 14:29:51 |顯示全部樓層
hehe~ 我坐果個位又係無窗架~只係靠光管既光已足夠
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-29 16:30:28 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-11-29 14:29
hehe~ 我坐果個位又係無窗架~只係靠光管既光已足夠

光..我唔擔心喇..我最擔心是星期六/日冇冷氣比佢地會焗死多d囉...
回復