家中的雛菊好像生長得不太健康..

作者: Bagel 發表于 2011-11-23 12:29:29
1741 5
三天前從花墟買回來的雛菊, 好像生長得不太健康..
我有每天淋水, 日照充足, 但葉子變得很軟, 有得花還未謝已經變這樣子..

只餘下其中一支花生長得很好

到底是怎麼回事??
tiffanykaori 發表於 2011-12-4 00:16:30 |顯示全部樓層
我今日都買咗雛菊, 不過比你嗰個淺色.....
我問過賣花嗰個阿叔淋水要點, 佢話唔洗日日淋, 3~4日先淋一次都得, 見啲泥乾先淋到底流返水。
不過佢哋講嘅唔知可信性有幾高。
回復

Bagel 發表於 2011-12-4 23:41:04 |顯示全部樓層
tiffanykaori 發表於 2011-12-4 00:16
我今日都買咗雛菊, 不過比你嗰個淺色.....
我問過賣花嗰個阿叔淋水要點, 佢話唔洗日日淋, 3~4日先淋一次都 ...

我買左三盆,有兩盆已經死左••••••
原來有一盆本身已經有病,慢慢爛葉
死剩嗰盆依家好健康
雛菊應該唔可以多水,我每日淋一次,但每次都只係淋丁咁多
希望幫到你啦
回復

manman_mandy 發表於 2011-12-6 15:09:56 |顯示全部樓層
我果盆藍眼菊都係花墟買,
我無睇清楚, 本身已經d葉捲埋晒
返黎擺左1星期就陣亡
回復

tiffanykaori 發表於 2011-12-8 13:23:37 |顯示全部樓層
我係喺對住大馬路嗰邊啲檔仔(喺樓梯側邊)買
本身買時有嗰兩朶花都已經謝咗喇, 我都唔知佢係咪正常。
通常啲花開幾耐度?個阿姨就話開好耐嘅…
我買返嚟係星期六, 分別星期2同今日(星期4)都先後謝咗。
葉我暫時未見有咩問題住嘅…係近底嘅位置會有啲枯葉…

附圖係星期二時影。(買咗返嚟第三日)
回復

tiffanykaori 發表於 2011-12-13 12:35:17 |顯示全部樓層
本來買返嚟時有個花冧準備開, 唔知點解呢幾日嗰佪花冧竟然收返埋口! 好似冬眠咗咁....點解嘅?? 我有俾佢曬吓太陽架噃....有無高人可以指教吓?!
回復