返回列表 發新帖

走到沙頭角

作者: tata 發表于 2008-3-27 15:54:07
2829 28
george 發表於 2008-3-27 19:02:03 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-27 18:59 發表

咁嘅貓樣你都要呀 不過佢啲葉都幾得意嘅~

回復

kong 發表於 2008-3-27 20:36:28 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-27 18:58 發表

kong,

又係咁呀, 呢隻衰唔通唔鐘意光, 我放喺窗邊, 散射光但都幾光吓

我將佢放燈管正中位,好快佢就紅左柄,我都知唔樂觀嫁啦,點知佢真係唔得,舊年夏天係高生處買,
等左佢好耐先開花,好肉痛,因為我好喜歡呢隻嫁.
回復

fannychan922 發表於 2008-3-27 21:17:34 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-27 15:54 發表
佢叫Bud's Irish Eyes, 第一次開花, 走色走到沙頭角咁遠.........原本個係咁架http://www.dollyyeh.idv.tw/buds_irish_eyes.htm

(B. Weber) Semidouble white/fuchsia eye, green edge. Variegated green and white ...

我都試過走色走得很厲害,買回來是白色花,想不到第二次開花竟變了桃紅色...看著它第二次開花時,簡直以為自己精神有問題,記錯左,又或者中途遇到換包事件....
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-28 10:15:49 |顯示全部樓層
tata, 你可以找你個囡囡幫你影d 好 artistic的花相喎~~
個原花色好似 chimpansy + Frozen in time 個花邊~ 又真係幾好看~  (落井下石中)
回復

tata 發表於 2008-3-28 10:43:13 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-27 20:36 發表

我將佢放燈管正中位,好快佢就紅左柄,我都知唔樂觀嫁啦,點知佢真係唔得,舊年夏天係高生處買,
等左佢好耐先開花,好肉痛,因為我好喜歡呢隻嫁.

我個都紅咗柄呀, 真係煩~ 我都係上年買架, 喺高生度種極都唔大, 但係帶佢返公司就大得好快
回復

tata 發表於 2008-3-28 10:44:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-28 10:15 發表
tata, 你可以找你個囡囡幫你影d 好 artistic的花相喎~~
個原花色好似 chimpansy + Frozen in time 個花邊~ 又真係幾好看~  (落井下石中)

唔制呀
回復

cheong 發表於 2008-3-28 11:47:15 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-3-28 10:43 發表

我個都紅咗柄呀, 真係煩~ 我都係上年買架, 喺高生度種極都唔大, 但係帶佢返公司就大得好快

你而家呢棵都好得意丫, 我覺得都好靚喎, d葉都好靚.
我想問如果晒到柄紅左有無得救? 唔晒咁多第時會唔會好番?
回復

noel 發表於 2008-3-28 12:30:44 |顯示全部樓層
細路~ 一個走到沙頭角咁遠,識唔識返嚟ga?!!!

洗唔洗姐姐幫吓你呢...heehe
回復

tata 發表於 2008-3-28 12:33:54 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-3-28 11:47 發表

你而家呢棵都好得意丫, 我覺得都好靚喎, d葉都好靚.
我想問如果晒到柄紅左有無得救? 唔晒咁多第時會唔會好番?

紅咗柄通常都係減光, 再唔係就切咗紅柄個頭啦, 但係唔係隻隻品種都走色架
回復