返回列表 發新帖

冬天黎緊, 係時候谷花啦. 你會點做呀.

作者: nickyhk 發表于 2011-11-15 19:34:09
2607 27
jo_jo 發表於 2011-11-16 23:27:15 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-16 18:00
多謝比得兄提點.
我用多花都是睇咗川島芳子本書,
她教每月以小量多花放盆面的對角位,而下個月就放另一面的 ...

川上敏子嘅書係喺2000年寫,而家已經 2011,天氣變化好多,我地都要變吓 la,何況啲花

讚!  發表於 2011-11-17 01:28
哈哈XD  發表於 2011-11-16 23:28
回復

jo_jo 發表於 2011-11-16 23:30:04 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-16 15:31
如果只有一支光管
採用米光,效果會較好嗎

你好似有天然光+光管,咁黃光亦 ok,如果只有一支光管冇天然光,咁要白光
回復

Dreamer 發表於 2011-11-17 01:27:35 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2011-11-16 23:30
你好似有天然光+光管,咁黃光亦 ok,如果只有一支光管冇天然光,咁要白光 ...

係呀!花架放在窗邊,早上盡享天然光,黃昏較暗便用光管
而家用緊白光,有時好似太光,所以考慮用米色光管(不黄不白)來補光~~
回復

jo_jo 發表於 2011-11-17 02:00:22 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-17 01:27
係呀!花架放在窗邊,早上盡享天然光,黃昏較暗便用光管
而家用緊白光,有時好似太光,所以考慮用米色光 ...

咁慢慢加光,要每日留意啲花有冇過光,每日 total (連早上天然光) 最多不可多過 16 hrs,我做過實驗 ~ 13 hrs to 14 hrs is the best for them in winter,但一開始熱就要開始慢慢減時間 ga la...............

等等慢慢試吓先,謝謝!  發表於 2011-11-17 20:20
回復

Karly0706 發表於 2011-11-17 09:28:09 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2011-11-16 23:27
川上敏子嘅書係喺2000年寫,而家已經 2011,天氣變化好多,我地都要變吓 la,何況啲花 ...

之前我仲買左幾盒新多花肥,oh no...

唔怪得之我覺得我啲av的泥乾得咁快。
回復

jo_jo 發表於 2011-11-17 13:08:21 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-11-17 09:28
之前我仲買左幾盒新多花肥,oh no...

唔怪得之我覺得我啲av的泥乾得咁快。 ...

唔緊要,買多咗咪慢慢用,但唔好落太多,跟說明書用法減半, av 過肥亦會好似中蟎咁 ~ 中心點啲葉會扭曲

多謝指教!  發表於 2011-11-17 13:32
回復

tongtony 發表於 2011-11-17 18:08:23 |顯示全部樓層
一句川島芳子,大家係未好開心呢?
多花不是甚麼洪水猛獸,只要啱使,合用就OK!
時代係會進步!我們都會吸收經驗!只是記住AV凡落肥一定要減半 !
回復

Dreamer 發表於 2011-11-17 20:19:23 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-17 18:08
一句川島芳子,大家係未好開心呢?
多花不是甚麼洪水猛獸,只要啱使,合用就OK!
時代係會進步!我們都會吸收 ...

千祈咪俾尊夫人知呀~~
似乎敗露了你.............迷戀較省鏡的那位啊... onion (25).gif
回復