秀明道園圃--3/12繼之前食左豆苗..前幾天又去左收菜心,白菜

作者: sheetaada 發表于 2011-11-14 13:53:21
4656 57

昨日同媽媽加埋弟弟,弟婦一齊去開田,抽左一個邊位…(哎呀!唔太多陽光)

去到立即翻土..見人地帶埋燒烤網先知..用來去左石頭..都唔係好明!點解個田咁多石..由於我地冇準備..所以就人手”執”石頭,當然仲有好多..
跟住就走左去翻田..然後將骨粉.花生麴,拌勻然後放在中層泥土..再蓋上d泥!
老師話邊位就整斜斜地..用來疏水..整左2小時..ok左就移苗了..
其實我已經停左一天沒有淋水在苗上..可惜都係好濕,移既時間真係有困難!
最終都ok了
<but在翻土其間,眼見都冇人焗田..同埋我地個田,,唔好話昆蟲,,真係一隻
OK了..可以離開

評分

查看全部評分

nicole123 發表於 2011-11-14 13:55:55 |顯示全部樓層
地方好乾淨呀~~新開ga?
回復

sheetaada 發表於 2011-11-14 13:59:39 |顯示全部樓層
唔係AR!舊的AR
回復

土豆貓 發表於 2011-11-14 14:16:53 |顯示全部樓層
真係好整齊好靚喎....
回復

sandyhf 發表於 2011-11-14 14:33:56 |顯示全部樓層
sheetaada,好有計劃咁喎 見你田面有d一格格. 努力ar!
回復

sheetaada 發表於 2011-11-14 14:41:22 |顯示全部樓層
因為之前見大家講...學得多..應該係..有規律..唔好種太密,d菜先肥大ar!
下一場我老公抽中左佐敦谷..呢個就真係好開心..因為好好風..勁陽光!最重要係呢個公園係我2歲幾既阿仔最喜歡既...咁就可以去玩又耕田..準備買頂小草帽俾個仔先
回復

sheetaada 發表於 2011-11-14 15:57:36 |顯示全部樓層
全靠各位師兄師姐指點AR!多謝你地就真..BUT星期五話開始下雨..老公剛去左買竹枝..而家PLAN緊點買透明大膠布...因為頭先佢去左新填地..25元一碼..都唔知買幾多好..同埋好似一碼得好少AR!不過今次開田經驗話我知....真係要多D人幫手開..因為有D朋友既田..得一個人都幾辛苦AR!,同埋要帶埋個D細小鏟仔,因將D苗移入田時..,都幾困難..又怕整欄D根
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-14 21:37:48 |顯示全部樓層
sheetaada

歡迎加入種毒樂園~

回復

zoeyuhk 發表於 2011-11-14 21:40:43 |顯示全部樓層
加油~~~努力~~~
回復

sheetaada 發表於 2011-11-14 21:57:12 |顯示全部樓層
THK!大家AR
回復

vivio 發表於 2011-11-14 22:32:14 |顯示全部樓層
恭喜恭喜,祝大豐收.
今次落左咩苗呀
回復

sheetaada 發表於 2011-11-14 23:30:05 |顯示全部樓層
有粟米.白菜,菜心.遲水蘿蔔,荷蘭豆,蕃茄,芥蘭,薯仔今個星期下埋,打算偷雞用盤種士多啤利,豆苗
回復

C.C 發表於 2011-11-15 01:48:05 |顯示全部樓層
如果做遮雨棚/架, 個頂要一邊高一邊低瀉左d水, 就唔會壓係個頂啦. 唔斜既裝住水好重怕會冧
(過來人)
回復

sheetaada 發表於 2011-11-15 10:36:01 |顯示全部樓層
c.c:thk!你AR!我都見有網友咁整...我老公"話"佢要整勁D,整圓"貢"形頂....唉..........我覺冇可能HAHAHA,佢今日請左假去整...因為整完下午同我交阿仔申請幼稚園表格...
回復

sheetaada 發表於 2011-11-15 11:29:44 |顯示全部樓層
唉哎!!!老公來電..去左現場........有幾株幼苗折斷左AR!!!!!!!SO POOR!(因為大風),另外原先在泥內的荷蘭豆...唔知係米工人淋水..沖左D泥..而家豆種子外露....我已叫左老公等陣用翻D泥蓋翻.....灰AR......

你可用透明膠杯剪去底部倒轉盆住幼苗輕壓在泥中作護苗。  發表於 2011-11-15 13:20
回復

sheetaada 發表於 2011-11-15 13:14:53 |顯示全部樓層
341012_10150495171787588_675947587_10428712_1924762901_o.jpg 爸爸從手機拍下..佢已經整好左個基本架...等陣交完幼稚園入學表..又話要出深水步買竹,,整個圓貢形.....爸爸話荷蘭豆同蘿蔔已經出苗..好開心
回復

sheetaada 發表於 2011-11-15 13:22:00 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2011-11-15 11:29
唉哎!!!老公來電..去左現場........有幾株幼苗折斷左AR!!!!!!!SO POOR!(因為大風),另外原先在泥內的荷蘭豆. ...

係喎......快d找d細杯仔先thk!..超市試食個d杯仔都可以ar!thk!
回復

十邊 發表於 2011-11-15 18:28:19 |顯示全部樓層
Hello Sheetaada!我尋日早上遇唔見妳呀?我係十號田十邊呀!我響佐敦谷都玩咗一年到時我帶d女同妳囝囝玩吖
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-15 18:48:57 |顯示全部樓層
田好似細小左D,可以種幾餐菜既‥‥‥‥
回復

sheetaada 發表於 2011-11-16 00:40:18 |顯示全部樓層

十邊:我12月11日先收佐敦谷的田AR!你都幾好運..可以玩足一年...希望有機會見你女女啦..我仔2歲半
COWCOWPOP:塊田應該係5X5,初哥OK既../當然大D就再好D

今日老公去左SET架既時間..原來佢地有規定高度唔可以高過5呎...真係搵支竹來度的AR

今日回家見,,,早前的貢茶杯種櫻桃蘿蔔出苗了
回復

123下一頁