貓貓desex,請給意見

作者: rookie 發表于 2011-11-13 17:53:38
1455 5
我下個星期會係vet收養一只被棄養5-6個月的貓仔, 好唔好同佢dex先帶返屋企,定係同佢相處多幾個月等佢settle down先呢
金盞花 發表於 2011-11-14 00:22:16 |顯示全部樓層
~兩者亦可~
其實你可以帶返屋企等佢適應(你都要適應呢),1個多月後至帶去絕育.我怕遲d至去絕育,當佢到咗發情期會到處尿尿呢! 到時唔好打鬧佢,因佢都唔想. 另外, 趁貓貓未到埗, 宜家準備定d砂盆/食物兜/水兜,宜家食BB糧, 最重要係要將窗門安上細格網(吉吉$12店有售), 以防跳樓貓.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-11-15 11:51:35 |顯示全部樓層
唔好再等啦,佢發過一次情就麻醉啦
回復

hempseed 發表於 2011-11-15 15:47:02 |顯示全部樓層
5-6個月會唔會太細過未完成發育呀,我都覺得先帶佢返屋企等佢適應,之後先再去絕育
回復

rookie 發表於 2011-11-16 09:16:55 |顯示全部樓層
謝謝大家的意見,我會再同個醫生商量下,貓咪基本裝備已有,窗門已裝
回復

金盞花 發表於 2011-11-17 00:01:29 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2011-11-16 09:16
謝謝大家的意見,我會再同個醫生商量下,貓咪基本裝備已有,窗門已裝

好呀! 醫生意見夠專業~

窗門準備妥就好啦!  另外, 我有一次差d變吊頸貓經驗可以同你分享.  一朝早聽到隔鄰房有"磅磅"聲, 好彩家人立即醒咗見到貓貓俾條窗簾繩吊住, 佢本能用腳大力猛撐旁邊衣櫃至令大家發覺至救番佢.  自此我將所有窗簾繩綁得高高等貓貓唔可以觸及.
回復