請問有無人識整香包(袋)???

作者: sam261 發表于 2011-11-12 22:44:24
2428 10
有時香草D修葉, 拋掉又好似好可惜, 就諗住將D吹乾咗嘅修葉塞入個布袋仔入面整個香包, 放埋鼻就好香, 但係D香味揮發唔到出嚟.....
請問有無人識整香包呀??? thanks.....
smilegirl 發表於 2011-11-13 00:10:25 |顯示全部樓層
請問你個d係咩香草? 我只見書有介紹過lavender既香草包, 唔知其他整唔整到.
回復

AChang 發表於 2011-11-13 00:19:00 |顯示全部樓層
我都有盤薄荷,唔想浪費,也想做薄荷香包. 請問如何做???
回復

sam261 發表於 2011-11-13 00:42:22 |顯示全部樓層
我試過用薄荷, 薰衣單, 迷迭香, 到手香同碰碰香, 都係D香味揮發唔到出嚟, 係唔係要加D類似酒精嘅物体落去呢????
回復

cowslip 發表於 2011-11-13 01:51:25 |顯示全部樓層
聽講話材料要風乾切碎磨粉
回復

sam261 發表於 2011-11-13 07:51:36 |顯示全部樓層
試過lu~
回復

smilegirl 發表於 2011-11-13 10:17:22 |顯示全部樓層
剛在yahoo搵左d資料唔知有冇用
採取自己種植的香草, 隨季節播種.插枝.盛產時節剪取,早上採收.清洗.日曬半日.陰乾.收納(保鮮盒或塑膠盒...).
收集的花草有玫瑰花(只取花瓣).迷迭香.薰衣草.百里香.檸檬香茅.薄荷.艾草.防蚊草.樟葉.檸檬葉.金桔葉.玉桂葉...等等.
香包用紗布.絲質的布或透明的布料(禮盒的香袋..),通風性好的布料即可.
香草要曝曬至手捏感覺乾燥易脆的程度,花草盡量去枝幹.花蕾,取其嫩莖(最前端嫩葉部分).花瓣.葉部份,比較容易收藏,曬乾後(先經陰乾去熱氣)要立即收入盒子內(防隔夜吸入濕氣).
2009-03-13 21:41:50 補充

香草包除了銜掛房間.辦公室.車內外,建議偶爾捏一捏或揉一揉它可以讓花草香味散發出來(有些花草的味道要碰觸後才會散發出來)
回復

sam261 發表於 2011-11-13 15:28:38 |顯示全部樓層
Thanks~~
"玫瑰花瓣"有味ka 咩?? 我以為係玫瑰花香係由花粉發出來tim....
唔.....其實我都是這麼做咖喇, 但係香味就散不到出來...
anyways 唔該晒~
回復

AChang 發表於 2011-11-13 20:46:45 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-11-13 10:17
剛在yahoo搵左d資料唔知有冇用
採取自己種植的香草, 隨季節播種.插枝.盛產時節剪取,早上採收.清洗.日曬半 ...

Thank you very much
回復

smilegirl 發表於 2011-11-13 22:42:07 |顯示全部樓層
AChang 發表於 2011-11-13 20:46
Thank you very much

我都係搬字過紙啫
回復

abcpopo22 發表於 2011-11-27 00:49:10 |顯示全部樓層
將香草風乾壓碎
放在碗內混合,然後嘖上適量Vodka
就可把乾香草放進香包裡
回復