糕種白糖糕(12# 附食譜)

作者: JenniferC 發表于 2011-11-12 11:43:43
15497 19

想當年幾歲大係廉租屋走廊,幾乎晚晚都聽到有老婆婆老伯伯拉住車仔叫「白糖糕~~,砵仔糕~~」
果種白糖糕通透雪白,爽口清涼,清甜不膩,完全唔會有酵母味同酸味,而家好難係街外買得返黎食

之前跟為食貓食譜整過一次,用乾酵母,就算點小心留意時候,總係有陣酵母味,而且質地及樣子與以前的有出入。

為左唔要陣酵母味,自製天然酵母來發糕種。

再係網上搵左個冇煮粉漿步驟的糕種白糖糕食譜…
個糕漿發左12個鐘,今朝一早蒸起,除左太甜之外,味道完全唔酸亦冇酵母味,有兩層對斜企身的"眼"
白得黎較街外賣的通透,不過…唔爽口…太濕…
我覺得應該係"濕粉"步驟出問題,食譜寫拌勻水及粉後靜置至水粉分離,再倒走上面的水,不過實際上要倒走幾多水?
通常要靜置幾耐先能夠水粉分離?我靜置了12~13個小時分離情況唔太明顯,倒走的水唔多…
定係應該聽我爸講,用麵粉布袋(我用兩層蒸糕布)盡量隔水份,只留一團濕粉?

(步驟唔難,不過要好多好多時間 ,我只求整得出以前食到果種白糖糕。)

另外我想問,邊到有太白粉賣?雜糧鋪有嗎?搓水晶皮用的。

評分

查看全部評分

candyafr 發表於 2011-11-12 15:49:43 |顯示全部樓層
太白粉....city supxx有得賣
回復

八王爺 發表於 2011-11-12 17:34:40 |顯示全部樓層
太白粉是否就是澄粉?
回復

JenniferC 發表於 2011-11-13 13:15:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-12 17:34
太白粉是否就是澄粉?

唔係,整水晶皮就係要澄粉+太白粉
太白粉係薯粉類
澄粉係冇筋小麥粉
回復

八王爺 發表於 2011-11-13 22:06:49 |顯示全部樓層
咁喺咪即喺 木薯粉或蕃薯粉?都唔難買喎。
回復

JenniferC 發表於 2011-11-14 11:12:59 |顯示全部樓層
網上搜到係Potato Starch馬鈴薯澱粉,好似又叫泰國生粉,同栗粉同樣可以用來打芡,不過冷卻後會變稀。
回復

andyman 發表於 2011-11-14 19:49:06 |顯示全部樓層
看過一個食譜是不用隔水的, 超簡單。
1. 粘米粉200g(過篩)
2. 糖170g
3. 水410g
4. 酵母粉1茶匙 (用一湯匙的水開勻)
5. 發粉1/2茶匙

做法:
1 粘米粉、水、糖拌勺.
2 大滾水撞入粉醬中, 攪拌至冷卻, 加入酵母水和發粉拌勻
3 置8小時,倒入蒸盤內(先掃油),用大火蒸28分鐘至熟,待涼切塊即可。
~~~轉自韋太 ~~~
ps : 我在材料店買的酵母粉是冇臭味的,我想你是買了超市膠樽果隻, 係超臭架。

我對酵母味都幾敏感....無論超市或材料店買既都走唔甩...唯有天然酵母真係無果陣味....但急凍鮮酵母我無用過...就唔知有無果陣味喇..  發表於 2012-5-20 14:05
回復

JenniferC 發表於 2011-11-14 21:41:03 |顯示全部樓層
糕種

我爸話已經成功了,只係太厚,中間蒸唔透,應該分2~3盤蒸就ok了。下次整,我試下淨係用粘米粉。

都好靚呀...係唔多夠鬆...  發表於 2012-5-20 14:06

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2011-11-15 12:05:36 |顯示全部樓層
睇图就好清楚是太厚!
JENNIFER做得好好啊!我都想自家做添!
不过,我沒有自家製酵母。
如果用蒸餸的不鏽鋼碟,薄薄的一層,應該蒸得好好。
或者用蒸籠鋪糕布,放2CM一層刚刚好。
回復

JenniferC 發表於 2011-11-15 13:19:08 |顯示全部樓層

我用的食譜:http://www.cookeryfamily.org/ind ... ask=view&id=761

材料:
1. 粘米粉 350g
2. 澄麵 100g
3. 清水 4杯
4. 蛋白 1/2隻
5. 白糖 600g <<<(唔知係味佢地打錯份量,照用會甜得恐怖…,我下次試只用400g看看)

糕種:(這個我轉用天然酵母發糕種,餵左5日時間…)
1. 溫開水 1/2杯
2. 依士 2tsp
3. 糖 1/2tsp
4. 粘米粉 1/2杯

製法:
1.        將糕種的依士及糖用溫開水浸至溶解,加入粘米粉1/2杯拌勻後,用濕毛巾蓋好,置室溫5-6小時,待發起至比原來體積大兩至三倍。
2.        將粘米粉及澄麵粉用清水2杯調勻,靜置至清水與濕粉分隔,將上層之水濾去。
3.        白糖加清水2杯煮溶,加入蛋白拌勻,濾清,逐次少量倒入粉料中攪勻,蓋密待發酵數小時。
4.        拌入糕種搓勻,用濕布蓋好盤口,靜置12小時候發至呈細泡狀。
5.        將白糖漿傾入已舗蒸糕布之蒸籠內,隔水大火蒸25分鐘。
6.        倒出稍冷片刻,切件即成。

問一下,這裏的半杯沾米粉餵酵母,是否250ML 的杯半杯?125ML?  發表於 2012-1-3 12:33
回復

JenniferC 發表於 2011-11-15 13:48:46 |顯示全部樓層
罐吉士粉就到期,要盡快整/散晒佢
奶黃水晶包、奶黃包、馬拉糕什麼的,盡量整…

(仲可以整d乜?)

做泡芙,馬蹄糕,奶黃糕....  發表於 2011-11-16 18:48
回復

JenniferC 發表於 2011-11-20 22:14:24 |顯示全部樓層

成功了。

糕種白糖糕 食譜(9"圓盤兩盤份)

糕種:(需存放於攝氏25度左右的地方)
第1日:酵母果汁 200g + 粘米粉 100g + 蜜糖 1/4茶匙 (拌勻用保鮮紙封口,紙上刺滿小孔,發酵24小時,期間攪拌一兩次)
第2-3日:粘米粉 80g+室溫凍滾水 40g (每日加入前一日的粉漿拌勻)
第4日:粘米粉 80g+室溫凍滾水 40g ( 加入前一日的粉漿拌勻,發酵至充滿細泡後即可使用)

糕材料A:
粘米粉  200g
澄麵    30g
水      280g

糕材料B:
白糖   200g (我用左180g白糖+30g葡萄糖)
水     400ml
蛋白   半隻~1隻

製作:
1)取約大半湯碗糕種待用。
2)將糕材料A拌勻待用。
3)將糕材料B的糖及水煮溶,加入蛋白拌勻,過篩濾清蛋白,逐次少量將糖水倒入(2)中拌勻待用。
4)將發好的糕種拌入(3)拌勻,用濕布蓋好盤口,靜置12小時發至呈細泡狀。
5)將發好(4)倒入兩個掃好油的9"盤內,隔水大火蒸25分鐘。
6)蒸好倒出待冷後切件,完成。

我好鐘意食白糖糕.你整得好靚!真係好想食....  發表於 2011-11-30 15:16

評分

查看全部評分

回復

031504 發表於 2011-11-30 12:55:22 |顯示全部樓層
正啊!搞到好想食
回復

八王爺 發表於 2011-11-30 15:09:09 |顯示全部樓層
不锈钢碟好嘢!
回復

ammonch 發表於 2012-1-3 09:28:27 |顯示全部樓層

jennifer, 想問下糕種份量的杯是幾大隻既杯?我放假時試過你以上的配方但失敗左,糕種完全唔發,我用既係一隻800ml既量杯,請指教,謝!

八王爺,我d酵母是新買的,第一次用咋!

另外你要留意濕度及溫度,我在聖誕前整好11年最後一次,20度左右用活躍天然酵母發,材料a及b各發48-50小時…,天氣回暖至25度左右先會再整了。  發表於 2012-2-17 17:59
同時回覆上面八王爺問的(抱歉我現在才見到),1杯<<1cup(8oz)標準量杯size,上面有標明1cup、1/2cup…  發表於 2012-2-17 17:53
會唔會酵母過期?或者天氣太凍?  發表於 2012-1-3 12:34
回復

JenniferC 發表於 2012-5-20 14:00:18 |顯示全部樓層
今日試之前貼的用現成乾依士的做法…失敗了…
糕種發得起,不過好稀…唔夠"厚"…,我用天然酵母做的糕種會好似#8相片咁…厚身…

乾依士版應該用返#10個譜,天然酵母版的才用#12個譜。
#12食譜已改,抱歉!!

用天然酵母...質感會綿好多...乾酵依點分別大好多..  發表於 2012-5-20 14:09
回復

monivan 發表於 2012-11-27 22:53:18 |顯示全部樓層
請問你的天然酵母如何製作?
回復

JenniferC 發表於 2012-11-29 10:35:32 |顯示全部樓層
monivan 發表於 2012-11-27 22:53
請問你的天然酵母如何製作?

我參考這個製作天然酵母的:http://leilako.com/recipes/sourdough/applestarter.htm
不過由於我家中經常有香蕉 及酵母用來做白糖糕的關係,我改用了香蕉及粘米粉。
回復

Jesation 發表於 2013-4-8 12:02:09 |顯示全部樓層

WOW,好正咁,謝食譜。鍾意食白糖糕唔鍾意果浸酸味,有機會會試整。
回復

JenniferC 發表於 2013-10-21 15:25:13 |顯示全部樓層

又心思思想食白糖糕,記起之前買的甜酒餅丸未用,就打算用剩餘的白飯+酒餅試試…
放涼的白飯80g、酒餅丸約半粒or半湯匙or 5g、涼開水約1茶匙
沁器皿用熱水沖過,材料混合後鮮紙封口再在上面刺了幾個小孔…
但兩次都在12小時後見到面頭"菌絲"上有不少好細粒的黑色小粒,第一次做的發現這情況就馬上重做,結果一樣…

有人試過用酒餅加白飯發糕種嗎?現在出現的情況…是否失敗了?
(今晚貼相)
回復